Van snelle poetsbeurt tot uitgebreide schoonmaak: zo pak je de badkamer aan

Vrijstaand bad Tub van vtwonen 165x72x60 cm, vrijstaande badmengkraan Curve (www.vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Tafel Bella (Hay Amsterdam). Afbeelding Calm Botanics in lijst, 50×70 cm exclusief lijst, grote fles geurwater van Marie-Stella-Maris, kleine fles, badborstel, linnen badlakens No.6 (My Deer’s). Kralenketting (Couleur Locale). Linnen jas (Six and Sons). Linnen doek met franjes (De Weldaad). Labfles (Neef Louis). Kapstok met haken vanaf (Combitex). Houten schaal (HK Living). Natuurspons (&Klevering). Gympen (Acne Studios). Overig privébezit.  Beeld JA vtwonen 07-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA vtwonen 07-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Niets is zo lekker als douchen of een bad nemen in een blinkend schone badkamer. Maar zo’n schone badkamer vergt tijd en behendigheid. Kun je wel wat tips gebruiken? In dit artikel zetten we alles over het schoonmaken van de badkamer op een rij: van de spullen die je nodig hebt tot een uitgebreid stappenplan.

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de badkamer?

Hoewel het per poetsbeurt verschilt, zijn er verschillende basis benodigdheden die je altijd nodig hebt voor het goed poetsen van je badkamer. Welke dat zijn?

 • Een emmer om sop in te maken
 • Schuursponsjes
 • Natte en droge doeken
 • Allesreiniger
 • Ontkalker
 • Glasreiniger
 • Trekker
 • Dweil

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met tandpasta

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak moet je een badkamer gemiddeld schoonmaken?

Voor een optimale schone badkamer maak je de badkamer eens per week vluchtig schoon. Denk hierbij aan het afnemen van sanitair en het schoonmaken (stofzuigen en dweilen) van de vloer. Heb je een toilet op de badkamer? Deze mag vaker schoongemaakt worden, gemiddeld zo’n 3 keer per week.

Voeg hier één keer per maand een grondige poetsbeurt, waarbij je ook tussen de voegen schoonmaakt en de kastjes van binnen poetst, aan toe en je kunt dagelijks genieten van een schone, hygiënische badkamer.

Natuurlijk hebben verschillende factoren hier invloed op: hoe vaak maak je gemiddeld gebruik van je badkamer, met hoeveel mensen wordt er gebruik van gemaakt en heb je een goede afzuiging of wordt vocht makkelijk vastgehouden in de ruimte? De ene badkamer heeft net wat meer verzorging nodig dan de ander. Ook zit er verschil in het materiaal op de vloer en de muur: gladde tegels worden over het algemeen minder snel vies dan bijvoorbeeld beton.

Lees verder onder de advertentie

Zo maak je de badkamer schoon met een snelle poetsbeurt

Geen uren de tijd, maar wil je wel een frisse badkamer? Ook met weinig tijd kun je veel voor elkaar krijgen. Houd het volgende stappenplan aan als je binnen een kwartier een schonere badkamer wilt.

 1. Wanneer je een wc in de badkamer hebt, kun je deze het beste meerdere keren per week schoonmaken. Dat deze snel vuil wordt, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Spuit wc-reiniger in de pot, laat dit even inwerken en schrob goed schoon met de wc-borstel. De buitenkant van het toilet neem je af met een vochtige doek en allesreiniger.
 2. Maak een sopje van lauw tot warm water en neem alle tegels af met een vochtige doek.
 3. Maak het sanitair schoon door er ontkalker op te sprayen, en neem het af met een natte doek.
 4. Gebruik glasreiniger voor het schoonmaken van de spiegel en glazen douchewand. Maak deze nat, en ga er vervolgens met een trekker overheen om geen strepen achter te laten.
 5. Als laatste maken we de vloer snel en behendig schoon: begin met stofzuigen en haal daarna een dweil over de vloer heen. Zo heb je binnen 15 minuten een frissere badkamer.

LEES OOK
Weer op volle kracht: douchekop schoonmaken

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Af en toe uitgebreid de badkamer schoonmaken is heerlijk.

Zo maak je de badkamer grondig schoon

Meer tijd over? Af en toe is het uitgebreid schoonmaken van je badkamer ook heerlijk, en vooral het resultaat mag er wezen. Trek er zo’n 45 tot 60 minuten voor uit, afhankelijk van de grootte van je badkamer.

Lees verder onder de advertentie
 1. Ook bij een uitgebreide poetsbeurt beginnen we met het schoonmaken van de wc. Met deze uitgebreide poetsbeurt kun je de wc-reiniger langer laten intrekken. Spuit deze dus aan het begin van de poetsbeurt in de pot en ga verder met onderstaande stappen.
 2. Haal alle losse voorwerpen zoals de wasmand, prullenbak en badmat uit de badkamer. Neem de badmat mee met een handdoekenwas, zodat ook deze weer fris wordt.
 3. Meng lauwwarm water en allesreiniger in een emmer en gebruik dit sop voor het schoonmaken van de muren. Neem alle tegels van boven naar beneden af met een doek.
 4. Gebruik een oude tandenborstel om de voegen schoon te schrobben. Eventueel kleurverschil door viezigheid poets je weg met een mengsel van water, allesreiniger en azijn. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt, want het azijn kan je huid uitdrogen.
 5. Tijd om het sanitair te poetsen! Maak kranen en de douchekop- en stang schoon met een natte doek en ontkalker. Zorg dat het het sanitair daarna goed droog is.
 6. Maak spiegels en een eventuele glazen douchewand schoon met een nieuwe doek en glasreiniger. Neem af met een trekker om strepen te voorkomen.
 7. Bij een grondige schoonmaakbeurt nemen we ook de badkuip mee: boen deze schoon met een schuurspons en spoel af met water.
 8. Schrob de pot met een wc-borstel, en neem de buitenkant als laatste af met de doek.
 9. Start het schoonmaken van de vloer door te stofzuigen. Gebruik voor onhandige hoeken waar je anders niet gemakkelijk bij komt de kleine opening van de zuiger. Maak vervolgens een sopje voor het schoonmaken van de vloer, en ga eroverheen met een dweil. Laat de vloer opdrogen, zet de spullen weer terug en je bent klaar!

Verschillende soorten tegels schoonmaken

Er bestaan verschillende materialen tegels die allemaal een eigen manier van schoonmaken nodig hebben. Zo kunnen keramieken tegels simpelweg met allesreiniger en een vochtige doek gepoetst worden, en zijn hiervoor geen agressieve middeltjes zoals azijn nodig. Bestaat je badkamervloer- en muur uit beton? Dan kan azijn juist wel weer helpen. Ook tegels van natuursteen hebben een andere behandeling nodig: deze tegels kun je het beste poetsen met een natuurlijk zeep, zodat het materiaal lang mooi blijft.

Voegen schoonmaken

Het schoonmaken van de voegen kost veel tijd, maar is af en toe wel nodig voor een volledig schone badkamer. Azijn doet hiervoor wonderen: het haalt vieze kleurtjes weg en zorgt ervoor dat de voegen weer schoon worden. Gebruik een oude tandenborstel om goed tussen de randen te komen, en schrob ze schoon met een mengsel van azijn en warm water.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 07-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek