Shutters schoonmaken lastig? Piece of cake!

Houten stoel Van Dijk & Ko. Herkomst witte stoel onbekend. Roze stoel en vaas Karwei. Hanglampen Iron and Wood. Houten deur Benko. Shutters op maat gemaakt door Oakenzo. Witte muurverf RAL 9016. Radiatorombouw maatwerk van Steengoed Partners. Roze lamp Sprinkel + Hop. Reageerbuisjes en vazen van rommelmarkt in het Belgische Temploux. Beeld

Dat shutters instant sfeermakers zijn, daar is iedereen het wel over eens. Maar de vrees dat er tussen al die latjes huizenhoge stofnesten ontstaan, wil nog wel eens een streep door de plannen trekken. Ten onrechte, want schoonmaken van shutters is helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog, ze zijn een stuk beter stofvrij te houden dan gordijnen.

Lees verder onder de advertentie

Regelmatig afstoffen

Wanneer je de shutters regelmatig afstoft, heb je het minste werk. Probeer het wekelijks of tweewekelijks in je schoonmaakronde mee te nemen, meer dan een paar minuten kost het je dan niet. Voor het stofvrij maken van de shutters gebruik je een stofdoek, plumeau of stofzuiger met speciale zachte opzetborstel.

Je maakt de shutters het snelst en makkelijkst stofvrij als de lamellen gesloten zijn. Met een paar lange bewegingen is de klus dan zo geklaard. Sluit de shutters eerst aan één kant en verwijder aan beide zijden het stof. Daarna duw je de shutters naar de andere kant dicht en stof je vervolgens deze twee zijden. Latje voor latje is dus echt onnodig.

Grondig schoonmaken

Wanneer je de shutters regelmatig afstoft, heb je met het schoonmaken zo de klus geklaard. Want hoe minder stof, hoe minder vuil er blijft plakken aan de lamellen. Een keer in de maand schoonmaken is over het algemeen echt voldoende. En als je een keer een maand skipt, is er ook nog niks aan de hand.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaken doe je met een zachte vaatdoek, warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik vooral niet te veel water, want dan tast je het hout aan. Daar worden de shutters niet mooier van. Het schoonmaken doe je op dezelfde manier als het afstoffen: eerst de shutters sluiten en aan beide zijden een vochtige doek erover. Daarna sluit je de lamellen de andere kant op en herhaal je dezelfde procedure.

Wil je extra blinkende shutters? Dan kun je een beetje wasverzachter toevoegen aan het water. Ze gaan er ook nog eens lekker van ruiken!

Weer verliefd op je huis

In september staan er weer gloednieuwe afleveringen van vtwonen Weer verliefd op je huis op het programma. Wanneer je naast interieurinspiratie ook wel wat shutterinspiratie kunt gebruiken, sla dan geen aflevering over. Shutterspecialist Jasno is namelijk ook komend seizoen weer een van de partners en je zult daarom in de make-overs van Fietje, Marianne, Eva en Frans weer heel wat mooie oplossingen voorbij zien komen. 19 september is de eerste aflevering!

Lees verder onder de advertentie

Voor een fris huis…

Bron: beeld: styling Marianne Luning, fotografie Barbara Kieboom