WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips om het huis schoon te maken na kerst

De kerstboom, kerstversiering, eten en cadeaus… We zijn weer druk geweest deze kerstdagen. Als je een beetje bent bijgekomen van alle drukte, is het tijd voor een grondige schoonmaak. Wie is voorbereid op het schoonmaken na de kerstdagen weet zeker dat ‘ie later niet tegen ongewenste verrassingen aanloopt.

kerstboom papieren sneeuwballen
Kerstboom blauwe ceder 30×175 cm (dxh) € 59,99, draadverlichting, per 2 meter € 2,99, zinken emmer € 8,99 (intratuin.nl). Papieren onderleggers in verschillende formaten, per stuk € 1,38 (sostrenegrene.com/nl). Poef No.9 in kleur Maya Cream € 149,- (sofacompany.com). Metalen bijzettafel € 149,- (hkliving.nl). Overig privébezit.

Gourmetgeur

Waar gourmetten op eerste of tweede kerstdag een goed idee leek, denk je daar – als de geur van verbrand eten en vet nog in huis hangt – een aantal dagen later waarschijnlijk anders over. Eeuwig luchten hoeft niet per sé, een pannetje met water en citroenschijfjes aan de kook brengen werkt namelijk perfect tegen nare geurtjes. Doe dit een paar keer, tot de geur helemaal is verdwenen.

Tip: dit werkt niet alleen tegen gourmetgeuren, maar tegen álle ongewenste geuren in huis.

O denneboom, o denneboom…

Heel leuk, zo’n echte kerstboom. Maar als de kerst dan achter de rug is, is de boom zijn waterreserves kwijt en laat ‘ie zijn naalden vallen. Binnen no-time liggen ze overal. Heb je volgend jaar geen zin in die naalden? Dan hebben we een handige truc. Zet de boom voor het opzetten op een groot zeil en vouw dit zo klein mogelijk op wanneer de boom staat te stralen. Vouw het zeil na de kerst weer open en leg de boom erin. Zo vang je de naalden op en sjouw je ‘m zonder naaldverlies naar buiten.

Houd je niet van de kale hoek die overblijft als de kerstboom de deur uit is? Zet er een mooie vloerlamp of leuke kamerplant neer.

Kaarsvet overal

Even snel de kaarsen uitblazen leek geen probleem, tot je de spetters kaarsvet terugvindt op meer plekken dan je lief is. Op tafel, het tafellinnen, de vloer of in je kleding. Kaarsvet is vervelend om te verwijderen, maar met de volgende tip zeker niet onmogelijk: leg een stuk keukenrol op de plek waar het kaarsvet zit en föhn dit tot het kaarsvet zacht is en zich aan het keukenpapier heeft gehecht.

LEUK VOOR OUDEJAARSAVOND
Hippe gedraaide kaarsen maak je zelf

Aangekoekte pannen

Met een intiem gezelschap raak je al snel diep in gesprek en vergat je even dat er nog eten op het fornuis stond. Heb je aangekoekte pannen? Dan is deze truc je redding in nood. Doe een laag water (zonder schoonmaakmiddelen) in de pan en zet dit op hoog vuur. Breng het aan de kook tot de aangekoekte laag loslaat et voilà: de schone pannen kunnen weer helemaal schoon de keukenkasten in.

Red red wine…

Wist je dat spa rood en witte wijn wondermiddelen zijn voor rode wijn vlekken? Het klinkt misschien gek, maar gooi er dus nog een glas achteraan en doordrenk de plek daarna met water. Doe je dit niet, dan is de rode kleur wel weg, maar zorgen de suikers in de wijn of sap voor nieuwe vlekken. Dep de plek daarna droog met een schone doek. Een ander alternatief om rode wijn vlekken te verwijderen is witte azijn.

Schoonmaken na de kerstdagen…

nog meer: schoonmaken