Roest verwijderen met deze 5 huis-tuin-en-keukenmiddelen

Behang Borgia (Wall&decò). Hanglampen (De Weldaad). Eettafel (Homestede). Franse stoeltjes (tiltdesignenantiek.nl). Kleed (Sofacompany). Zwart tafeltje (Bolia). Paars bakje in vorm van huis (Mobilia). Oranje potje met oor, paars vaasje (MaisonNL). Glazen vaas (Homestede). Dienblad (Linda’s hoekje). Kunsttak (De Weldaad). Zwarte schaaltjes (Pieter & Tosch). Kandelaars (Things I Like Things I Love). Potten (H&M Home). Servet en kaars privébezit. Beeld vtwonen 09-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar
Beeld vtwonen 09-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar

Tuinstoelen, een onderstel van oud ijzer of landelijke accessoires. Zelfs de oudste liefde roest. Dat kán stoer zijn, maar soms kom je die geoxideerde laag liever niet tegen. Geen zorgen: roest verwijderen is makkelijker dan je denkt. De kans is groot dat je de nodige middelen zelfs al in huis hebt.

Lees verder onder de advertentie

De alleskunner azijn

Azijn: het huis-tuin-en-keukenmiddel dat eindeloos is toe te passen. Zo ook bij roest verwijderen. Vul een emmer het azijn en laat het voorwerp in kwestie een nacht weken. Gaat het om een groter item? Drenk in dat geval vellen keukenrol in azijn en beplak de roestige onderdelen met het natte papier. De volgende dag veeg je de roest er zo van af.

Is de roest na een nacht nog niet verdwenen? Herhaal de methode of probeer één van de tips hieronder.

Met een zuurtje

When life gives you lemons... Dan kun je er roest mee verwijderen.

Lees verder onder de advertentie
  • Bestrooi het roestige item met een laag zout
  • Verdeel er citroensap overheen en laat het een nacht inwerken
  • Verwijder de roest met een (staal)spons

Goed om te weten: is er kleding in aanraking gekomen met roest? Citroensap is ook een goede oplossing voor vlekken in textiel.

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Lees verder onder de advertentie

DIY staalspons

Een staalspons is een veelgebruikt hulpmiddel bij het verwijderen van roestplekken of andere hardnekkige aanslag. Heb je die niet in huis? Dan is aluminiumfolie een goede vervanger. Maak een prop, dompel deze onder in azijn en schuur de plekken weg met de zelfgemaakte spons.

Een cola, alsjeblieft

Is er een roestvlek achtergebleven in het vloerkleed? Schenk een beetje cola over het textiel en laat het goed intrekken. Gooi het hierna in de wasmachine of was het met de hand uit. Kleine items kun je goed een nacht in de cola laten weken.

LEES OOK
Zo doe je dat: rvs schoonmaken zodat het weer blinkt

Lees verder onder de advertentie

Van stamppot naar schoonmaakmiddel

Met aardappels kun je niet alleen alle kanten op in de keuken, je kunt er ook roest mee verwijderen. Halveer een aardappel, smeer ’m in met afwasmiddel en wrijf het over de te verwijderen roest. Deze oplossing is vooral handig als het om grote oppervlaktes gaat. Snijd elke keer het gebruikte stuk af en ga verder waar je gebleven bent.

Roest verwijderen met grover geschut

Werken deze huis-tuin-en-keukenmiddelen niet? Dan is een schoonmaakmiddel uit de winkel het alternatief. Deze zijn vaak agressiever dan natuurlijke producten, maar wel speciaal gemaakt om roest te verwijderen. Deze HG roestvlekken verwijderaar is toepasbaar op verschillende oppervlaktes. Zelfs op hout. Ook bevat het middel geen zuren, waardoor de kans klein is dat het oppervlak verder wordt aangetast.

Niet om weg te poetsen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 09-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar