De 5 items die op geen kersttafel mogen ontbreken

beeld vtwonen Beeld vtwonen 12-2012 | styling Marianne Luning en Birgitta Gadellaa | fotografie Cees Rutte
Beeld vtwonen 12-2012 | styling Marianne Luning en Birgitta Gadellaa | fotografie Cees Rutte

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan. En of we het nou met een grote groep vrienden of familie vieren óf alleen met je partner: een prachtig gedekte tafel hoort erbij. Deze 5 items mogen op geen enkele kersttafel ontbreken.

Lees verder onder de advertentie

Wat níet mag ontbreken op je kersttafel

Als je jouw tafel wilt omtoveren tot een gezellig kerstgeheel, mogen een aantal dingen niet ontbreken. Maar voordat je alles gaat verzamelen, is het handig om na te denken over het kleurthema. Ga je voor klassiek rood, wit en groen? Ga je voor modern roze en paars? Of houd je het plain en laat je wit en goud het werk doen? Het kiezen van een kleurpalet is een fijne eerste stap.

1. Bloemen van het seizoen

Ook tijdens Kerstmis mag een mooie bos bloemen ter decoratie niet ontbreken. Om het helemaal in de kerstsferen te houden, werkt het goed om bloemen van het seizoen te gebruiken. Iets met eucalyptus, hulst, dennengroen of kerstster is helemaal volgens het seizoen. Je kunt de verschillende bloemen en takken combineren voor een klassieke bos, maar als je het wat moderner en minimalistischer wilt houden, kun je ook een van de soorten uitkiezen en daarvan een paar takken op tafel zetten.

2. Kaarsen in kerstsfeer

Bij de donkere dagen horen lichtjes. In de boom, als versiering in de tuin of op het balkon, maar ook in de vorm van kaarsjes. Kaarslicht maakt de boel direct gezellig. Wil je twee vliegen in een klap slaan en naast gezellige verlichting ook kerstsfeer creëren, dan ga je voor waxinelichthouders, kandelaren en kaarsen in kerstvormen. Denk aan een waxinelichthouder in de vorm van een ster of sneeuwvlok en kaarsen in de vorm van een kerstboom. Door hun leuke vormen is het bijna zonde om ze aan te steken. Sfeervolle eyecatchers, dat zijn ze zeker.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo style je de eettafel voor een magische kerst

3. De mooiste glazen

Kerst vraagt om méér dan normaal. Het mag wat bijzonderder, je kunt nu echt uitpakken. Een goed moment dus om je mooiste glazen van stal te halen. Heb je geen bijzondere glazen? Ga dan eens langs een kringloopwinkel of shop bij hippe woonwinkels. Kijk naar mooie vintage martiniglazen voor cocktails, ga voor wijnglazen van rookglas of in een leuke kleur of zoek chique kristallen waterglazen. Gegarandeerd feest!

Lees verder onder de advertentie

4. Presenteer het op een blaadje

Als je uren je best hebt gedaan in de keuken op een heerlijk diner, dan willen je gasten natuurlijk wel zien wat je voor ze neerzet. Verwissel de pannen en potten voor mooie borden en grote serveerplanken. Serveer het eten alsof je in een restaurant werkt en denk hierbij ook weer aan het kleurpalet voor je servies. Saus schep je in een mooie kom, vlees of vis op een schaal. Zo kan iedereen zien waar jij zo lang voor hebt staan zwoegen.

Lees verder onder de advertentie

5. De mooiste tafelkleden en servetten

Zoals gezegd: met kerst mag het allemaal extra. Haal je mooiste tafelkleden en servetten van stal. Ga voor linnen tafellakens en dito servetten of maak een mooie loper van een luxe stof, zoals satijn of zijde.

En dan: tijd voor kerst. Fijne dagen!

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 12-2012 | styling Marianne Luning en Birgitta Gadellaa | fotografie Cees Rutte