WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met deze slimme truc maak je de verwarming stofvrij

Misschien hoort het niet bij je wekelijkse, maandelijkse of zelfs jaarlijkse routine, maar toch is het handig om af en toe de verwarming schoon te maken. Want wist je dat veel stof op je radiator niet alleen voor niesbuien, maar ook voor een hogere energierekening zorgt? Zonde, want met deze truc is het stofvrij maken van de verwarming zo gebeurd.

Waarom een hogere energierekening?

Wanneer er veel stof op de verwarming blijft liggen, dan zorgen de stofdeeltjes ervoor dat de radiator minder warmte kan afgeven. Met als gevolg dat de ruimte langzamer en minder goed warm wordt en je dus meer gaat stoken om het toch behaaglijk te krijgen. Een stofvrije verwarming zorgt daarom voor een lagere rekening, is duurzamer én gezonder.

In 4 stappen de verwarming stofvrij maken

  • Zet eerst de verwarming uit, schoonmaken gaat prettiger als de radiator koud is.
  • Pak eerst de stofzuiger erbij, hiermee maak je het grootste gedeelte stofvrij. Heb je een opzetstuk met een smallere opening? Gebruik deze dan, zo kan je ook goed bij de moeilijkere plekken komen zonder dat je de verwarming beschadigt.
  • En dan de truc! Met de stofzuiger lukt het niet om bij de smalle verwarmingselementen binnenin te komen, maar met een (oude) panty wel. Laat de panty tussen de verwarming zakken en beweeg hem op en neer door de panty boven en onder vast te pakken. Door het bewegen wordt de panty statisch en neemt daardoor alle stof mee.
  • Neem de verwarming ten slote nog even af met een vochtige doek. That’s it!

Schoonmaken in stijl…

Verwarming verstoppen

Een radiator is soms erg aanwezig in een ruimte en misschien zou je hem daarom het liefst verstoppen achter een ombouw. Het vtwonen klusduo Kim en Richard hebben een stijlvolle oplossing hiervoor bedacht. Check hier hun DIY radiatorombouw met smalle stroken berkenhout .

Verwarming verven

Wil je de radiator een andere kleur geven? Gebruik hiervoor dan verf op waterbasis. Hier lees je meer tips, alle benodigdheden en het stappenplan voor het verven van de verwarming.

nog meer: schoonmaken