WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lampen schoonmaken als een pro? Zo doe je dat!

Verlichting is in huis is erg belangrijk, maar soms vallen de lampen je niet eens meer op. Dat zie je terug aan de stoflaag die zich erop verzamelt. Oeps, vergeten schoon te maken. Lampen schoonmaken als een pro? Zo doe je dat. Wel zo fijn als niet alleen het licht je tegemoet schittert, maar ook de lamp zelf.

vtwonen 01-2021 | verschillende hanglampen boven eettafel

Glazen lampen schoonmaken

Even snel lampen schoonmaken? Zorg er dan eerst voor dat het glas stofvrij is en ga aan de slag met een microvezeldoekje of plumeau. Pak een plafondlamp voor het gemak vast met een stukje keukenrol of een deel van je mouw. Je wilt tenslotte geen vette vingers achterlaten als je de lamp afstoft. 

Wil je de lamp grondiger schoonmaken? Haal het glas dan van de lamp af en maak ‘m schoon met een sopje van water en azijn of ammoniak. Zo lang het maar goed ontvet. Glasreiniger volstaat ook. 

Gebruik geen heet water bij het schoonmaken van de lamp: het glas is vaak een stuk dunner dan je gewend bent en kan zomaar barsten. Polijst de lamp altijd goed na met een droge doek om opdroogvlekken te voorkomen. 

LEES OOK
Let light rule: zo style je verlichting

Stoffen lampenkap schoonmaken

Een stoffen lampenkap er weer als nieuw uit laten zien? Dat is zo gepiept. Ga eerst aan de slag met een kledingroller om alle stof en pluisjes te verzamelen. Ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook in dit geval.

Heb je last van vlekken? Zorg dan dat je de lampenkap niet alleen op die plek schoonmaakt, maar pak de hele lampenkap aan. Anders ontstaan er lelijke watervlekken. Gebruik een zacht schoonmaakmiddel en behandel de gehele lampenkap hiermee. Gebruik liever een zachte doek in plaats van een spons, om de stof zo mooi mogelijk te houden. Spoel de hele lampenkap gelijkmatig af met koud water en laat ‘m opdrogen aan de lucht. 

Vegan wonen | zo woon je met natuurlijke producten linnen items

Weer laten blinken

Er zijn ook prachtige lampen van bijvoorbeeld RVS. Neem deze altijd eerst met een doek af om al het stof te verzamelen. Simpelweg schoonmaken met water zit er bij RVS vaak niet in, omdat het watervlekken veroorzaakt. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om RVS weer te laten blinken, bijvoorbeeld door direct schoon te maken na het koken en niet te hard schoon te maken.

LEES MEER
Zo doe je dat: RVS schoonmaken zodat het weer blinkt

Kroonluchter

Om een kroonluchter weer te laten stralen is vaak meer nodig. Hier bestaat helaas geen handige lifehack voor dan regelmatig afnemen met een plumeau. En eens in de zoveel tijd moet je eraan geloven: dan moeten ook alle hoekjes en pegeltjes schoongemaakt. 

Zorg bij dit klusje voor een zacht schoonmaakmiddel, zoals bijvoorbeeld azijn. De damp die van de azijn afkomt bij het samenvoegen met warm water zorgt er voor dat de resten zacht worden. Als je een kristallen kroonluchter hebt, vermijd dan altijd citroen. Citroen is een agressief schoonmaakmiddel, hierdoor kan het de kroonluchter aantasten. En om het jezelf makkelijk te maken: gebruik geen water met een hoog kalkgehalte om lelijke opgedroogde druppels te voorkomen. 

Vergeet de lichtbron niet

Nu de buitenkant van de lamp weer blinkt, is het belangrijk dat je ook de binnenkant niet overslaat. Stof daarom altijd de lichtbron zelf – als deze uit staat – even af. En ook de schakelaar van de lamp verdient enige aandacht: hier verzamelen zich een hoop bacteriën.

Licht aan…

nog meer: schoonmaken