WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kristallen karaf schoonmaken? Zo blinkt ‘ie weer als nieuw

Heb je een mooie kristallen karaf op de kop getikt in de kringloop? Of wil je ‘m hervullen, maar kan die eerst nog een goede poetsbeurt gebruiken? Zo maak je het best een kristallen karaf schoon, zodat je hem daarna blinkend en met veel plezier kunt gebruiken.

vitrinekast glaswerk
Verf achterwand Soft Clay van vtwonen (karwei.nl). Vitrinekastje (burbri.nl). Hanglamp, apothekerspot, stolp op voet (weldaad.com). Kleine vitrine (hkliving.nl). Karaf (neeflouis.nl). Op bovenste plank v.l.n.r.: geribbeld champagneglas (weldaad.com), bruin glas met bloem, karaf (polspotten.nl), glas op pootje, champagneglas Flimra met wieberpatroon (ikea.com), bruine karaf (householdhardware.nl), drie geribbelde bolvaasjes, hoog en laag, (weldaad.com), glas met bubbel op voet (polspotten.nl). Op onderste plank: grijze geribbelde vaas, glas met wieberpatroon (ikea.com), bruine vaas met bol in het midden (hkliving.nl), bruin glas en oranje glas (weldaad.com).

Kristallen karaf schoonmaken

Kristal is een kwetsbaar materiaal, dus je vermijd het best agressieve middelen. Deze kunnen namelijk het kristal aantasten, waardoor de karaf nooit meer zo mooi zal blinken. En dat is zonde. Gelukkig zijn er genoeg andere methoden en die leggen we je graag uit.

Simpele methode

De meest simpele methode om een kristallen karaf schoon te maken, is zeker niet minder effectief. Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles azijn. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen. Spoel hem vervolgens goed om, anders smaakt je drankje naar azijn en dat wil je natuurlijk niet.

Als de kalkaanslag niet uit zichzelf losweekt, help je de karaf een handje met een spons of afwasborstel. Is de opening en/of hals van de karaf te smal? Gebruik dan een flessenborstel zoals deze.

LEES OOK
Glansspoelmiddel in de vaatwasser voor een blinkend schone vaat

Natuurlijk schuurmiddel

Soms is de kalkaanslag wat hardnekkiger en is er grover geschut – in de vorm van homemade schuurmiddel – nodig. Vul de karaf voor een deel met water en een deel met azijn. Voeg een druppel afwasmiddel toe en daarna een handje rijst. Doe de dop terug op de karaf en maak je klaar voor een goede sessie schudden. Door de zuurgraad van de azijn, zullen de kalkdeeltjes oplossen. De rijst werkt als een soort schuurpapier als je de fles heen en weer schudt.  

Alternatieven voor dit schuurmiddel zijn: heet water en bijvoorbeeld zand, eierschillen, fijne houtskool of zout. Doe het in de karaf, schud flink en hij blinkt weer als nieuw. Er bestaan ook schoonmaakparels zoals deze. Deze zijn speciaal gemaakt om karaffen van binnen schoon te maken.

LEES OOK
Schoonmaken met ammonia: waar moet je op letten?

De buitenkant schoonmaken

Ook om de buitenkant schoon te maken bestaat een slimmigheid. Doordrenk als eerst wat keukenpapier in schoonmaakazijn. Beplak de kristallen karaf van de buitenkant (en als het lukt ook de binnenkant) met de keukenrol. Pak de karaf compleet in en laat de keukenrol met azijn zijn werk doen. Laat het minimaal een uur intrekken, maar hoe langer, hoe beter. Wrijf vervolgens het keukenpapier met de azijn over de kristallen karaf et voilá: hij blinkt weer als nieuw.

Kristallen servies…

nog meer: schoonmaken