Kitranden schoonmaken: zo worden ze weer als nieuw

beeld vtwonen Beeld vtwonen catalogus 2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen catalogus 2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Hoe schoon het oppervlak ook is, als de kitranden groezelig zijn, maakt het geheel een onfrisse indruk. Tijd om die naden eens goed onder de loep te nemen: zijn ze nog te redden of is de kit toe aan vervanging? En hoe houd je die randen überhaupt schoon? Kitranden schoonmaken for dummies!

Lees verder onder de advertentie

Wanneer vervangen?

Kitranden blijven niet in de eeuwigheid mooi; ze moeten meestal om de 4 á 5 jaar vervangen worden. Is de kit volledig vergeeld of zwart? Dan heb je last van een schimmel en zijn de kitranden bijna niet meer schoon te krijgen. Op zo’n moment is het verstandig om de kit te vervangen. Maak kitranden in het vervolg schoon met een van onderstaande methodes.

Kitranden schoonmaken met soda

Waar dit middel allemaal wel niet goed voor is… Soda is dus ook perfect voor kitranden. Maak een mengsel van water en soda en wrijf dit met een spons in de kitranden. Even laten intrekken en dan afspoelen. Maak om het nóg grondiger aan te pakken een papje van baking soda (reinigingszout) en water. Gebruik in dit geval minder water. Het papje kun je beter op de kitranden aanbrengen en laten intrekken.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Lees verder onder de advertentie

Pak azijn

Meng één deel schoonmaakazijn met één deel water. Breng het met een spuit aan op de kitranden. Het maakt niet uit of je andere oppervlakken raakt met het azijnmengsel: ook die zullen er stralend schoon van worden. Laat het een uur intrekken en neem dan af met een spons.

Neem bleek

Een tikje hardnekkiger, en niet helemaal milieuvriendelijk, maar wel effectief: bleekmiddel. Spuit de kitranden in met bleekmiddel – verdund of onverdund – en smeer de naden daarna in met wat vaseline. Zo drogen de kitranden niet uit en geniet je van een lange levensduur.

LEES OOK
Let op! Schoonmaakmiddelen mengen is gevaarlijker dan je denkt

Lees verder onder de advertentie

Koop een speciaal middeltje

Werken bovenstaande methodes niet om de kitranden schoon te krijgen? Gebruik dan een speciale schimmelreiniger – zoals deze schuimspray – om de randen te reinigen. Werkt ook dat niet? Dan moet de kit toch echt vervangen worden…

Stof die randen af!

Van stof heb je overal last in huis. Meestal ben je er zo vanaf met een stofdoek of plumeau. Maar in kitranden is het nog net een tikje vervelender. Het stof blijft namelijk regelmatig plakken in de randen en dat maakt het lastig om snel te verwijderen. Gelukkig is daar ook een trucje voor. Neem een microvezeldoek met wat afwasmiddel, haal het langs de kitranden et voilà: stofvrij!

LEES OOK
Stof in huis: dit gebeurt er als je het lang niet schoonmaakt

Lees verder onder de advertentie

Hoe voorkóm je het?

Wil je voorkomen dat kitranden in de toekomst weer vies worden? Dan is het droog en schoon houden van de kitranden dé oplossing. Ventileer altijd voldoende en zorg ervoor dat er geen water of ander vocht op de kitranden achterblijft. Een badkamer uitnemen met een trekker scheelt bijvoorbeeld al een hele hoop.

Voor een fris huis...