schoonmaken

Cheesy klusje: de kaasfonduepan schoonmaken doe je zo

fondue pan Pexels
Pexels
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De keerzijde van kaasfondue

Voor velen is het het ultieme winterdiner: kaasfondue. Gezellig samen met vrienden of familie rondom een stomende pan vol smeuïge kaas. Prikkers vol stokbrood, groentes en andere lekkernijen. Lekker, maar aan dat kaasfonduen kleeft ook een vervelend nadeel: het schoonmaken van de fonduepan. De volgende ochtend moet je flink schrobben om de aangekoekte kaas op de bodem van de pan te verwijderen. Dat moet makkelijker kunnen... Toch?

LEES OOK
Stylish dinner party: 6x inspiratie voor een thema etentje

Het geheim: koud water

Wat doe je als een pan vol zit met aangekoekte etensresten? Juist: je vult 'm met heet water en laat het even weken. Maar als het gaat om de kaasfonduepan, doe je daarmee meer kwaad dan goed. Door het hete water smelten de kaasresten weer, waardoor het een hete brij van kaas en water wordt die lastig uit de pan is te verwijderen. De oplossing? Gebruik geen heet, maar koud water.

Lees verder onder de advertentie

Hoe verwijder je kaasfondue uit een pan?

IJskoud water is dus het geheime recept. Volg onderstaande stappen en de kaasfonduepan is binnen no time weer spic en span:

  1. 01.

    Laat de pan weken in koud water
    Vul de kaasfonduepan kort na het fonduen met ijskoud water en een drupje afwasmiddel. Laat het een halfuur staan, zodat de aangekoekte kaas loskomt.

  2. 02.

    Schraap voorzichtig
    Giet het water uit de pan en gebruik een siliconen spatel of houten lepel om de kaasresten van de bodem te schrapen.

  3. 03.

    Afwassen
    Maak de pan vervolgens schoon zoals je gewend bent. Nog steeds last van hardnekkige, aangebrande resten? Lees dan vooral verder.

Hoe verwijder je verbande kaas uit de pan?

Krijg je met bovenstaande stappen de fonduepan niet schoon? Kleven er bijvoorbeeld verbrande kaasresten aan de onderkant van de pan? Dat vraagt om iets zwaarder geschut:

Lees verder onder de advertentie
  1. 01.

    Azijntruc
    Vul de pan met een laagje baking soda en giet daar een half kopje azijn bovenop. Schrik niet: het mengsel zal even gaan bruisen. Let op dat het niet op je handen spettert. Laat het een halfuur intrekken.

  2. 02.

    Verbrande resten verwijderen
    Gebruik een zachte spons of borstel om de verbrande delen los te krijgen. Vermijd schuursponsjes, want die beschadigen de pan.

  3. 03.

    Afwassen
    Maak de pan ten slotte schoon met warm water en afwasmiddel.

LEES OOK
Aangekoekte pan schoonmaken: dit zijn de do's & don'ts