Glashelder: een glazen douchewand schoonmaken doe je zo

Op de wand en vloer: tegel Composite Dark Grey van vtwonen tegels by Douglas & Jones, douchevloer met geïntegreerde afvoer van gegoten marmer in powder white, glazen douchewand met muurbevestiging in powder white, diverse uitvoeringen (transparant,donkergrijs en spiegelglas), douchekraan Cross, muur-versie powder white met afdekset voor inbouwthermostaat, handdouche, douchearm, hoofddouche. Bamboe ladder, witte badmat op kruk (l’Etoile Conceptstore). Hamamdoeken (Ottomania). Badborstel, nagelborstel (My Deer Store). Witte schaal (Raw Materials). Douchegel, spons (&Klevering). Kruk (Neef Louis). Canvas mand (Hoffz). Schelp (De Weldaad). Pot met kurken deksel (Restored). Beeld vtwonen 02-2017 | vtwonen badkamercollectie | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | productie Inge Steketee
Beeld vtwonen 02-2017 | vtwonen badkamercollectie | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | productie Inge Steketee

Een douchewand van helder glas is prachtig, maar je ziet er alles op. Soms verschijnt er na een paar douchesessies al een witte waas van kalkaanslag. Stom! Gelukkig is een glazen douchewand schoonmaken (en ontkalken) een eitje met deze tips.

Lees verder onder de advertentie

Glazen douchewand: stijlvol en praktisch

Inloopdouches met een glazen zijwand zijn erg geliefd. Het heldere glas geeft je badkamer een ruimtelijk gevoel en houdt de douche gescheiden van de rest van de ruimte. Je ziet het glas nauwelijks, wat een open en luchtige look geeft, maar na een douchebeurt is niet de hele badkamer natgespetterd.

Dat niet alleen, een glazen douchewand is erg makkelijk schoon te maken. Waar je tegels en voegen regelmatig flink moet schrobben, is het glas schoonmaken zo gepiept. Wél is het verstandig om dit met beleid te doen om krassen of kalkaanslag op het glas te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsen of hardnekkige schoonmaakmiddelen met een schurende werking.

In 5 stappen een glazen douchewand schoonmaken

Hoe je dat schoonmaken van een glazen douchewand dan wél aanpakt? Om te beginnen, een handig stappenplan:

Lees verder onder de advertentie
  1. Maak de douchewand nat met lauwwarm water.
  2. Maak een sopje van één deel schoonmaakazijn en één deel water.
  3. Breng het aan op de douchewand met een zachte spons of microvezeldoek. Of stop bovenstaand mengsel in een plantenspuit, zodat je het rechtstreeks op de glazen wand kunt spuiten.
  4. Laat het minimaal een kwartier intrekken en neem het af met een vochtige doek of spoel het af met warm water.
  5. Maak de glazen wand goed droog, voor een streeploos resultaat.

Hoe voorkom je kalkaanslag?

Ook al volg je bovenstaand stappenplan netjes één keer in de week, kalkaanslag kan zich na een paar douchebeurten al laten zien. Vooral wanneer je in een regio woont met een hoge waterhardheid, is kalkaanslag een terugkerend probleem.

De beste manier om kalkaanslag te voorkomen, is door de glazen wand na het douchen even droog te maken met een douchewisser. Heb je een raam in de badkamer? Zet die dan open na het douchen, zodat vocht sneller verdwijnt. Je kunt ook een stapje verder gaan met een glasprotector (zoals deze). Dit goedje maakt de douchewand vuilafstotend waardoor het schoonmaken een stuk makkelijk gaat.

Lees verder onder de advertentie

Zo ontkalk je de glazen douchewand

Hoe graag je het ook wilt, af en toe schiet het droogmaken van de douchewand erbij in. En die achtergebleven waterdruppels zorgen voor kalkaanslag. Een beetje allesreiniger is meestal niet genoeg om kalk weg te krijgen. En schrobben is uit den boze, want krassen op je prachtige, glazen wand zijn een no-go. Dé oplossing voor kalkaanslag op de douchewand? Ontkalk het met schoonmaakazijn. Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn, spuit het rechtstreeks op de douchewand en laat het een dik kwartier intrekken. Neem het vervolgens af met een droge doek.

De rest van de badkamer schoonmaken

Net als de douchewand, kun je de cabine en de meeste badkamertegels ook ontkalken met schoonmaakazijn. Vind hier andere middelen die werken bij het ontkalken van de badkamer. En nu je toch bezig bent: hier zetten we alle schoonmaakklusjes voor de badkamer op een rij.

Voor een frisse ruimte...

Lees verder onder de advertentie