1. Laat de bakplaat in de oven
Om de oven zo schoon mogelijk te houden, gebruik je het best zo vaak mogelijk een bakplaat in plaats van een rek. Op deze manier vallen er geen kruimels tussen en hoef je alleen de plaat schoon te maken. Leg je toch iets op het rek? Laat de plaat er dan onder zitten. Na het bakken spoel je de plaat snel af en je zult zien dat de rest van de oven een stuk minder vies is.
2. Oven schoon houden met aluminiumfolie
Ga je vlees of groente in de oven roosteren? Dit zorgt voor veel vet waardoor de oven snel vies wordt. Je beste vriend: aluminiumfolie. Verpak het eten tijdens het eerste deel van het roosteren in deze folie. Dit zorgt ervoor dat er minder vet afgegeven wordt. Haal de folie er na een tijdje af en leg het eten nog even in de oven. Zo wordt je kerstmaal lekker knapperig. Vlees kun je eerst koken en daarna de stappen hierboven volgen.
LEES OOK
Weinig tijd? Zo krijg je de oven schoon terwijl je slaapt
3. Dek het eten af
Wist je dat de oven vet wordt van stoom dat van het eten afkomt? Dit verminder je door het eten in afgesloten schalen in de oven te zetten. Door de deksel komt er minder stoom uit de schaal, waardoor de oven weer minder vies wordt. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke maaltijd.
4. Maak tussendoor het glas van de oven schoon
Niet alleen de binnenkant van de oven wordt gauw vies, ook zie je snel vlekken op het glas. Laat de ovendeur eerst even afkoelen en haal er daarna een vochtige doek overheen. Blijft er toch nog wat vuil achter? Schraap dit er dan af met een glaskrabber en spoel af met water. Zo is het glas in no time schoon.
Wist je dat je ook de binnenkant van de ovendeur schoon kunt maken? Als je de gebruiksaanwijzing nog hebt of online kunt vinden, vind je daar als het goed is in terug hoe je het glas uit de deur haalt. Als je het glas eruit hebt gehaald kun je dit schoonmaken met een vochtige doek en keukenontvetterspray.
LEES OOK
De oven schoonmaken? Dit zijn de beste hacks & middelen
5. Ruim direct de kruimels op
Als je de oven schoon wilt houden, is het verstandig om 'm regelmatig te voorzien van een (kleine) poetsbeurt. Ook tussen het bakken van de gerechten door, als het even kan. Haal de kruimels uit de oven na een bakbeurt en maak de platen schoon. Zo voorkom je dat de oven na een paar keer bakken te vies is.