WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een kunstkerstboom schoonmaken: zo doe je dat

Tuig jij elk jaar de kerstboom op? Jaarlijks een boom in huis nemen om die na vier weken weer weg te gooien, is niet meer van deze tijd. Een duurzamer alternatief is dus de nepper. Die kunstkerstboom schoonmaken, doe je dat eigen weleens? Zó pak je het aan.

kerstboom woonkamer
Vintage stoelen Bestwelhip. Groene kussen vtwonen, witte kussen Sissy-Boy. Bijzettafeltje Joelle Boers Studio, stalen bijzettafel tegen de muur Robuust Maatwerk. Kaartenrek Madam Stoltz. Ronde kerstversiering zelfgemaakt. Op de betonnen vloer ligt een kleed van HK Living.

Aan de slag met de kunstkerstboom schoonmaken

Doe dit voordat je je kerstboom weer opbergt. Als de plastic takjes niet zo vies zijn, kun je die zachtjes stofzuigen of met een microvezeldoekje afnemen. Een grondigere wasbeurt voor de neppe spar kost wat meer werk.

Dit heb je nodig

  • Stofzuiger
  • Emmer
  • Afwasmiddel
  • Microvezeldoekje
  • Paar handdoeken

Zo ga je te werk

Demonteer de kerstboom en haal de stofzuiger over de takjes. Doe dit voorzichtig, anders verliest de boom misschien naalden en we willen natuurlijk geen karige kerstboom volgend jaar. Meng in de emmer water met een kleine scheut afwasmiddel. Spreid de handdoeken uit op de vloer, zodat je een werkruimte hebt en een stuk om de takken op te laten drogen.

Maak een microvezeldoekje vochtig met de zeepoplossing en veeg voorzichtig de takken af. Doe dit met alle takken en laat ze daarna drogen op de handdoeken. Zorg ervoor dat het ijzerdraad in het groen uitgespreid is zodat het goed kan drogen.

Vervang het zeepwater af en toe of verplaats naar een schone handdoek als dat nodig is. Laat de boom volledig drogen voordat je hem weer inpakt. Ziezo, een kind kan de was doen!

Kunstkerstboom opbergen

Heb je je kunstkerstboom al langer, dan berg je ‘m waarschijnlijk steeds op in de originele doos, om die ongetwijfeld na een paar jaar aan flarden gescheurd uit de berging te trekken.

Investeer in plaats daarvan in een opbergzak; hiermee behoud je de kwaliteit van de boom het best. Vouw de takken met zorg op. Het kan ook geen kwaad om de demontage-instructies tot op de letter na te volgen. Je zult jezelf het jaar erop dankbaar zijn.

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl. 

Kerstshoppen…

nog meer: schoonmaken