Een hoogglans keuken stralend schoonmaken doe je met deze tips

null Beeld vtwonen 04-2017 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen 04-2017 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Een hoogglans keuken moet glanzen. Dat mag duidelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat de kastjes hun glans behouden? Welk schoonmaakmiddel gebruik je en hoe zorg je voor een streeploos resultaat? Met deze tips is je hoogglans keuken schoonmaken een piece of cake.

Lees verder onder de advertentie

Hoogglans keuken schoonmaken

Een hoogglans keuken heeft een glossy look en is goed te combineren in een moderne, design, industriële of chique woonstijl. De glans weerkaatst licht, wat voor een spiegelend effect zorgt. Het voordeel hiervan is dat de hoogglans keuken optisch groter lijkt. Het nadeel is dat je oneffenheden, vingerafdrukken en vuil goed ziet.

Om die glans te behouden en viezigheid tegen te gaan, is het belangrijk om de keuken regelmatig schoon te maken. Gelukkig is dat erg makkelijk bij een hoogglans keuken. De toplaag laat zich goed afnemen en met de volgende tips is het al helemaal een eitje.

1. Gebruik een zachte doek

Het is verleidelijk om een gewone vaatdoek voor alles in de keuken te gebruiken, maar voor de hoogglans frontjes kun je beter voor een zachte, katoenen doek kiezen. Gebruik ook geen microvezeldoek, want die maakt de hoogglans kastjes statischer waardoor ze meer stof aantrekken. Oh, en schuursponsjes zijn uit den boze.

Lees verder onder de advertentie

2. Maak schoon met lauwwarm water

Voor een snelle schoonmaak van de keukenkastjes kun je het best een zachte doek met lauwwarm water gebruiken.

3. Voeg afwasmiddel toe

Zijn de kastjes erg vettig en vies? Dan is een grotere schoonmaakbeurt nodig en is alleen lauwwarm water waarschijnlijk onvoldoende. Voeg dan een beetje afwasmiddel toe aan de doek. Het afwasmiddel werkt ontvettend, waardoor vlekken en vingerafdrukken makkelijker verdwijnen.

4. Droog na met een schone doek

Om de hoogglans keuken streeploos schoon te maken, droog je de frontjes even na met een schone en droge keukendoek. Hierdoor zie je geen opgedroogde waterdruppels op de hoogglans toplaag.

Lees verder onder de advertentie

5. Blijf weg van chemische schoonmaakmiddelen

Gebruik geen bijtende, schurende of hardnekkige schoonmaakmiddelen voor de hoogglans keuken. Blijf weg van glasreinigers of schuurmiddelen, want deze kunnen de toplaag aantasten. Ook allesreiniger is meestal niet de beste keuze, omdat het voor vlekken en strepen kan zorgen.

6. Probeer speciale hoogglans schoonmaakmiddelen

Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen (zoals deze spray) voor hoogglans keukens waarmee je een coating of vuilwerende laag op de frontjes aanbrengt. Deze coating werkt vuilafstotend, waardoor je minder vaak hoeft schoon te maken. Bovendien beloven deze middeltjes dat de keuken weer optimaal straalt en zijn glans van vroeger terugkrijgt. Het zou de minuscule beschadigingen polijsten en je keuken extra laten glanzen.

Zonwering

Ten slotte kun je bij de plaatsing van de hoogglans keuken al invloed uitoefenen op hoe schoon de keuken voor het oog lijkt. Plaats de hoogglans keuken niet in de volle zon, want dan zie je vuil en vingerafdrukken veel beter. Je kunt ook voor voldoende zonbescherming zorgen, in de vorm van shutters bijvoorbeeld.

Lees verder onder de advertentie

Meer schoonmaaktips voor de keuken

Wanneer je de keuken gaat schoonmaken, is het - net als bij zoveel schoonmaakklussen - handig om van boven naar beneden te werken. Poets de wandtegels, maak het aanrecht leeg, maak het gasfornuis streeploos schoon en stop de afwasborstel en afzuigkaproosters in de vaatwasser. Of dompel je helemaal onder in de wereld van schoonmaken en bekijk hier de beste schoonmaaktips voor de keuken.

Voor een fris huis...