Doei roetaanslag en asresten: zo maak je een open haard schoon
De wintermaanden zijn bij uitstek de tijd om een open haard aan te steken. Want wat is er fijner dan warm wegkruipen bij een haardvuur als het buiten ijskoud is? Minder leuk wordt het als de open haard na gebruik moet worden schoongemaakt. Gelukkig zijn er tips om het schoonmaken van een open haard gemakkelijk en snel te doen.
Veiligheid voorop
Het schoonmaken is belangrijk om de duur van de open haard te verlengen, maar ook op de kans op schoorsteenbranden te verkleinen. Roetresten die achterblijven in de open haard of schacht kunnen namelijk vlam vatten en veel schade veroorzaken. Dat risico wil je simpelweg niet lopen. Schoonmaken is dus key!
Voordat je een open haard gaat schoonmaken moet deze volledig zijn afgekoeld. Wacht minimaal 12 uur na het doven van het vuur voordat je gaat schoonmaken, maar nog liever 24 uur. Onder de lagen as kunnen namelijk nog stukken kool zitten die nog dagen warm kunnen blijven.
LEES OOK
Houtkachel of open haard? Zo maak je de keuze
As ruimen
De eerste stap bij het schoonmaken van een open haard is natuurlijk het opruimen van asresten. Deze kun je vaak makkelijk verwijderen met een stoffer en blik. Houd er wel een zak of bak bij waar je alle asresten in kunt gooien. Je wilt namelijk niet al het as door het huis lopen.
Een stofzuiger gebruiken kan ook, maar is niet altijd aan te raden. Zeker als en nog hitte verstopt zit in de haard, kun je dit beter niet doen. Ook het vele as vindt een stofzuiger niet altijd prettig. Zet je de open haard met regelmaat aan? Dan kun je een aszuiger aanschaffen om je leven een stukje makkelijker te maken!
Let wel op: haal niet al het as weg, ook al ben je snel geneigd dit wel te doen. Het is beter voor de open haard op de bodem altijd bedekt te laten met een klein laagje as. Het as heeft namelijk een isolerende en beschermende werking voor de bodem van de open haard. Deze kan dan beter tegen de hitte van het vuur. Daarnaast maak je het aansteken van de open haard de eerstvolgende keer een stuk makkelijker omdat de hitte beter bewaard blijft. Win-win!
LEES OOK
Vurig verlangen: 5 alternatieven voor een open haard
Roetaanslag verwijderen
Roetaanslag is een boosdoener in de open haard. De roet kan namelijk brand veroorzaken en dat is iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. Een makkelijke manier om roetaanslag te verwijderen is om HG schoorsteenveegpoeder te gebruiken. Deze poeder strooi je in het vuur en de rest gaat vanzelf. Het verwijdert de roetaanslag en laat de vuurplaats een stuk schoner achter.
Tot een minimum beperken
Roetaanslag kun je nooit helemaal voorkomen in een open haard. Toch kun je het wel tot een minimum beperken. Roetaanslag ontstaat bij onvolledige verbranding. Gebruik dus nooit hout met bijvoorbeeld verf- of lijmresten. Welk hout je dan wel moet gebruiken? In elk geval hout dat kurkdroog is. Zo krijg je de meest schone verbranding. Berkenhout, eikenhout, essenhout en elzenhout heeft de voorkeur.
LEES OOK
Wat een open haard al niet kan doen voor de sfeer
Check, check, dubbelcheck
Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de open haard goed te controleren. Zeker als je deze na een lange tijd weer gaat gebruiken. Controleer de brandplaten, het vuurscherm en het haardrooster op beschadigingen en vervang deze als het nodig is. Hoe vaak de onderdelen vervangen moeten worden, is afhankelijk van het gebruik van de open haard, maar neem nooit een onnodig risico!
Professional
Je kunt zelf een hoop doen als het op schoonmaken en onderhouden van een open haard aankomt. Toch kan het geen kwaad om in elk geval eens per jaar een professionele schoorsteenveger langs te laten komen. Deze specialisten weten waar ze naar moeten kijken en zullen de open haard extra goed onder handen nemen.
Voor op of bij de open haard…
Bron: vtwonen 11-2019 | styling danielle verheul | fotografie petra steenkamer