WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een zachte, comfy plaid: zo vaak zou je deze moeten wassen

Nu het buiten wat kouder wordt, is er weinig fijner dan ’s avonds op de bank zitten onder een plaid met een warme kop thee erbij. Maar die zachte deken moet natuurlijk wel eens gewassen worden. En dat is waarschijnlijk vaker dan je denkt.

witte wasmand
wasmand l – lichtgrijs – 62,5 cm – 49- (HAY), wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wol vilt- 14,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille),

Vergeet het niet

In de winter brengen we heel wat uurtjes door onder onze geliefde plaids en daarom mogen we niet vergeten om dat ding regelmatig te wassen. Maar hoe vaak moet je zo’n dekentje eigenlijk schoonmaken?

Zo vaak moet je een plaid wassen

De Amerikaanse wasexpert John Mahdessian zegt dat we onze plaids elke twee weken moeten wassen. Al heeft hij daar wel een kanttekening bij: ‘Het is prima om je deken om de vier weken te wassen, maar wanneer je erop eet of jouw trouwe viervoeter erop laat slapen, is het het beste om dit iedere twee weken te doen. Zo voorkom je een grote hoeveelheid bacteriën op en in je deken.’ Als het plaid vooral ter decoratie op de bank ligt, hoef je ’m slechts eens in de twee maanden schoon te maken.

Hoe was je een plaid?

Maar hoe maak je zo’n dekentje het beste schoon? Check ten eerste de wasinstructies op het label. Iedere deken is gemaakt van een ander materiaal dus de instructies kunnen nogal verschillen. Volgens Mahdessian kun je de meeste dekens gewoon wassen, maar kies voor alle zekerheid voor een korte, koude wasbeurt. Eventueel zelfs een handwas. En doe er een klein beetje wasmiddel bij. Niet teveel, anders breken de vezels af. En let op bij een wollen plaid: die stop je beter in een grote waszak of was je zelfs met de hand.

Laten drogen

Je kunt het plaid het beste liggend laten drogen. Wil je het kleed eventueel in de droger stoppen? Wees dan wel voorzichtig. Het is namelijk belangrijk om wat vocht in de deken te laten zitten tijdens het drogen, zegt Mahdessian. Anders bestaat de kans dat de vezels samentrekken en het plaid krimpt. En je wilt natuurlijk geen koude voeten…

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl

Fijne plaids…

nog meer: schoonmaken