Dingen in je slaapkamer die je vaker kunt schoonmaken

wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wolvilt- 14,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille), teil zwart van gerecycled palstix– (Mijn stijl)  Beeld JA (schoonmaakartikelen) | Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | Styling Studio Marit Saladini, Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

Hygiëne is belangrijk. Altijd en overal. Niet alleen in de keuken, woonkamer en in de badkamer. Ook in de slaapkamer is dit van groot belang. Helaas wordt deze plek nog vaak vergeten, met name het dekbed en de hoofdkussens. En dat terwijl je er één derde van de dag te vinden bent, of meer als je je favoriete serie aan het bingewatchen bent…

Lees verder onder de advertentie

Dekbed wassen

Regelmatig luchten is erg belangrijk om nare geuren, huisstofmijt en bacteriën sneller uit het dekbed te doen verdwijnen. Dit doe je door het dekbed buiten te hangen of door het slaapkamerraam open te zetten. Toch is enkel luchten niet voldoende. Maar knijp jij stiekem ook een oogje dicht omdat je een dekbed wassen stiekem een eng klusje vindt? Niet nodig: de meeste dekbedden was je prima op 60 graden in de wasmachine. Bekijk voor de zekerheid van tevoren wel even het waslabel.

Beddengoed verschonen

Hoewel je zou denken dat je lakens na een paar dagen nog aardig schoon zijn, is het tegendeel waar. Per nacht verlies je namelijk ongeveer 0,25 tot zelfs 2 (!) liter vocht. Om nog niet te beginnen over dingen als lichaamsvet, dode huidcellen en kwijl… Om te voorkomen dat jouw lichaam op de bacteriën en huisstofmijt reageert en misschien zelfs een allergie ontwikkelt, verschoon je je dekbed het liefste iedere week.

Hoofdkussen wassen

Het dekbedovertrek en de kussensloop gooien we dus regelmatig in de wasmachine, maar de hoofdkussens zelf… die worden vaak vergeten. Een kleine reminder: we verliezen tot 2 liter vocht per persoon, per nacht. Een ongewassen kussen kan daardoor tot wel 16 verschillende schimmels bevatten (ieks!). Dus ook voor je kussen geldt: in de wasmachine ermee! Katoenen, synthetische en met dons gevulde kussen kunnen gewoon gewassen worden. Hoe vaak ongeveer? Swiss Sense tipt: eens per twee maanden. Kan ‘ie namelijk ook nog een tijdje langer mee.

Lees verder onder de advertentie

Matras reinigen

Nu je tijdens de kerstvakantie wellicht wat extra tijd hebt, is dat een uitgelezen moment om het matras schoon te maken. Ook dat kun je namelijk prima zelf maar gebeurt bij velen te weinig. Zo pak je het aan: stofzuig het matras goed en gebruik bijvoorbeeld een speciale matrasreiniger voor vlekken. Ook voor je matras geldt: regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat ‘ie langer mee gaat. Het voorkomt slijtage én zorgt ervoor dat schimmel en huisstofmijt weg blijven van je bed.

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl.

Lees verder onder de advertentie

Voor een fris huis…

Bron: beeld: styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti | tekst Libelle