WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze dieren wonen bij jou (zonder dat je het weet)

Duizendpoten, vlooien, luizen…Misschien wil je helemaal niet weten welke beestjes er naast je huisdier nog meer rondwandelen in huis. Toch is het wel handig, want sommige ongenode gasten ben je liever kwijt dan rijk.

Sidetable met vazen, stenen gezicht en opgezette insecten

Zilvervisjes

Je ziet ze vaak ineens wegglippen als je het licht aan doet: zilvervisjes. Deze razendsnelle beestjes vind je vaak op donkere en vochtige plekken in huis, zoals badkamers, aanrechtkastjes, onder vloerbedekking of in boekenkasten. Wil je weten of de zilveren dieren schadelijk zijn en hoe je er vanaf komt? Lees dan dit artikel over zilvervisjes.

Bedwantsen

Bedwantsen verstoppen zich vaak in bedden, vandaar de naam. Een ideale plek in huis voor dit beestje, want overdag zijn ze goed verstopt en in de nacht zitten ze dicht bij hun voedselbron: jij. Wanneer bedwantsen bijten, laten ze een stofje achter in je huid. Dit werkt als een soort bloedverdunner, zodat ze het bloed sneller kunnen opzuigen. Door de beet gaat je huid irriteren en jeuken en krijg je bultjes. 

Het mag duidelijk zijn: bedwantsen moet je zien te vermijden. Vaak neem je bedwantsen mee vanaf een andere plek, dus als je veel reist let dan hier op:

  • Controleer matras en beddengoed op donkerbruine of rode vlekjes.
  • Zet je koffer niet onder het bed, maar bovenop een rek of nog beter: op de tegelvloer van de badkamer.
  • Koop je weleens tweedehands kleding? Check dit dan ook op bedwantsen. Dit geldt ook voor gebruikte houten meubels.
  • Heb je toch bedwantsen meegenomen? Dan zul je de ongediertebestrijding moeten bellen.

Kakkerlakken

Ooit van de Duitse kakkerlak gehoord? Dit is een van de meest voorkomende kakkerlakken in Nederland. Zo groot als hun soortgenoten in tropische gebieden worden ze niet, maar ze kunnen toch nog 2,5 centimeter lang worden. Het beestje is roodbruin en heeft donkere strepen in de lengte. Kakkerlakken houdt niet van licht en zitten daarom graag verstopt onder keukenkastjes of in kieren in de vloer. 

Kakkerlakken verspreiden bacteriën en schimmels en kunnen daarom schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kan de insecten zelf voorkomen door te zorgen voor een droog en schoon huis. Laat geen etensresten liggen en verwijder vlekken en kruimels. Leg na het schoonmaken ’s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer. De kakkerlakken zullen dan onder de dweil kruipen, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Ha!

Vlooien

Vlooien komen vooral voor in huizen waar huisdieren wonen. De vlo verstopt zich namelijk graag in de vacht van je hond of kat, maar ook mensen kunnen gebeten worden en flinke jeuk krijgen.

Vermijd een vlooienplaag door je huisdieren een vlooienband te laten dragen. Je meubilair regelmatig stofzuigen helpt ook, zo worden eventuele vlooieneitjes opgezogen. Is de vlooienplaag al een feit? Dan wordt het tijd om de ongediertebestrijding in te schakelen. Een vrouwelijke vlo legt namelijk veertig eitjes per dag en plant zich daardoor razendsnel voort.

Duizendpoten

Duizendpoten zitten graag in scheuren, kartonnen dozen en koele, vochtige plekken zoals een kelder, afvoerputje of kruipruimte. Zie je deze beestjes lopen in huis? Dan betekent dat meestal dat er ook ander ongedierte aanwezig is. Duizendpoten eten namelijk zilvervisjes, vliegen, muggen, kakkerlakken en spinnen en doen dus eigenlijk heel goed werk. Laat ze lekker hun gang gaan, ze zullen vanzelf een ander huis zoeken als ze uitgegeten zijn.

Deze beestjes wil je wél hebben…

nog meer: schoonmaken