Hoe vaak moet je de oven schoonmaken?
Het poetsen van de oven kan best even wat tijd kosten. Grote kans dat je dit dus niet wekelijks, of zelfs niet maandelijks oppakt. Toch geldt voor alle plekken in huis: hoe vaker je het schoonmaakt, hoe eenvoudiger het wordt. Valt er wat uit de ovenschaal of blijven er etensresten aan de bovenkant van de oven plakken? Als je ze poetst zodra de oven is afgekoeld, heb je later geen last van aangekoekte resten. Als je na elke kooksessie vluchtig een doekje over het apparaat heen haalt, is een grote schoonmaak hooguit eens in de drie maanden nodig. Laat je de oven (en alle etensresten die daarbij horen) voor wat het is na het koken? Dan zul je de oven maandelijks grondig moeten poetsen om 'm schoon en hygiënisch te houden.
LEES OOK
Schoonmaken met baking soda
Met welke producten kun je de oven het best schoonmaken?
Er bestaan verschillende huishoudelijke middelen die de klus eenvoudiger kunnen maken. De drie bekendste, met het beste resultaat, zetten we hieronder op een rij.
(Schoonmaak)azijn: azijn is hét geheime ingrediënt voor al je poetsklussen. Ook voor het schoonmaken van de oven kan dit middel handig ingezet worden. Je kunt simpelweg een scheut in het poetsmiddel verwerken, maar nog makkelijker wordt het wanneer je in een (hittebestendige) ovenschaal water en azijn mengt. Laat dit een nachtje staan nadat je de oven hebt voorverwarmd. Door het mengsel kun je het achtergebleven vuil de dag erna veel makkelijker loshalen met een natte doek.
Ammonia: ook ammonia is een populair middel onder schoonmakers. Dit werkt op dezelfde manier als met azijn, alleen hoeft het bakje met ammoniak niet per se in een voorverwarmde oven. De geur van dit middel kan een nadeel zijn, maar het zorgt in elk geval voor een vetvrije oven.
Citroen: met deze tip ga je ook nog eens voedselverspilling tegen. Overgebleven citroenen kun je namelijk gebruiken voor een blinkend schone oven! Snijd de citroenen in partjes, leg deze in een hittebestendige schaal en verwarm deze 10 minuten op 200 graden. Het sap doet vieze aanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Zo maak je de oven snel schoon
Weinig tijd, maar wil je de oven toch even een opfrisbeurt geven? Volg dit snelle stappenplan voor een schonere oven in enkele minuten.
Haal alle losliggende kruimels en etensresten uit de oven. Dit kun je het best met een droge doek of keukenpapier doen, zodat de restjes niet blijven plakken.
Haal de bakplaat en het rooster uit de oven en neem deze af met een doek.
Gebruik een ontvetter en spray de binnenkant van de oven goed in. Neem af met een vochtige doek.
Plaats de bakplaat en het rooster terug in de oven.
Een schone uitstraling is het halve werk: zorg er dus ook voor dat je de buitenkant aandacht geeft. Haal hier een natte doek overheen en gebruik baking soda met een beetje groene zeep voor de ovendeur. Voilà: binnen 10 minuten is de oven weer een stuk frisser.
LEES OOK
Tijd besparen: zo blijft het langer schoon in huis
Zo maak je de oven grondig schoon
Is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt? Wanneer je dit goed bijhoudt, hoeft ook dit geen uren te duren. Probeer het een keer per maand of kwartaal te doen, zodat je er hooguit een half uur mee bezig bent. Is het al even geleden dat je de oven hebt gepoetst, dan duurt het wat langer voor je alle viezigheid hebt weggewerkt. Maar volg je onderstaande stappen, dan blinkt de oven daarna weer gegarandeerd als nieuw.
Maak de oven volledig kruimelvrij, door alle losse etensresten met een droge doek te verwijderen. Je kunt hierbij ook de randen meepakken: soms komen aangekoekte stukjes dan al vanzelf los.
Plaats een bakje met ammoniak, azijn óf citroen in een al dan niet voorverwarmde oven. Kies je voor een van de eerste twee opties? Dan kun je de volgende dag verder met de schoonmaakbeurt. Wie de taak liever meteen afmaakt, kan voor citroenpartjes kiezen. Laat dit bakje afhankelijk van je keuze 10 minuten of een nacht staan en haal daarna de aangekoekte resten met een vochtige doek weg.
Haal het rooster en de bakplaat uit de oven, zodat je goed bij alle hoeken van de oven komt. Maak een sopje in een emmer of de gootsteen, sop daarmee je bakplaat en oven helemaal in.
Je zult zien dat de oven al een stuk schoner is, maar soms blijven er nog wat resten zitten. Haal deze weg met een anti-vetspray en vochtige doek. Blijven er dan nog steeds resten zitten? Schrob na met een schuurspons en een poetsmiddel.
Schrob de bakplaat en het rooster goed schoon, maak ze droog en plaat ze terug in de oven.
Neem ook de buitenkant van de oven onder handen met een schuurspons en anti-vet spray. Wil je het materiaal weer helemaal blinkend krijgen? Een mengsel van lauw water en baking soda doet wonderen.
Neem het glazen deurtje af met een glasreiniger, om ook dit weer blinkend te maken.
Tips om de oven schoon te houden
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus om ervoor te zorgen dat je niet snel wéér zo grondig hoeft schoon te maken, bestaan er enkele hacks die de oven langer schoon houden. Zo is het aan te raden om veel van je maaltijden in een ovenschaal te maken, zodat etensresten minder snel door het rooster vallen. Wil je toch gebruikmaken van de bakplaat of van het rooster? Schaf dan een ovenmat aan, die je na het bakken uitschudt boven de prullenbak.