De frituurpan schoonmaken in 3 stappen

Singles afwasset 4-delig – grijs – €45, (ZONE.DK), , Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – Saliegroen – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), Afwasmiddel Cotton 500 ml (Mijn Stijl), handzeep parfum – linnen – 500ml – (Mijn Stijl), Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Kroketten, frikandellen, bitterballen… Op z’n tijd is frituren hartstikke lekker, maar de frituurpan schoonmaken is een vervelende klus. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. Met deze tips maak je de frituurpan in 3 stappen blinkend schoon.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kun je een frituurpan schoonmaken?

Een frituurpan is een apparaat waarin vet of olie wordt verhit om patat en andere snacks in klaar te maken. Een frituurpan bestaat uit verschillende onderdelen: het apparaat zelf, de bak met frituurvet en de frituurmand. Wordt het frituurvet donkerder? Dat is een teken om het vet te vervangen. Dit is ook het ideale moment om de pan een schoonmaakbeurt te geven. Daarna kun je weer van heerlijke verse friet genieten. De frituurpan schoonmaken doe je in drie stappen.

Stap 1: verwijder het frituurvet

De friteuse schoonmaken begint met het verwijderen van het frituurvet. Maak je gebruik van vloeibaar frituurvet of olie? Giet het afgekoelde vet in een plastic fles. Je kunt hiervoor de oorspronkelijke verpakking van het frituurvet gebruiken. Een trechter maakt het overgieten makkelijker. Gebruik je vast frituurvet, haal de mand uit de warme frituurpan. Laat het vet afkoelen, zodat het stolt. Gooi het blok frituurvet in één keer in een afsluitbare bak. Let op: je mag het vet niet in de afvalbak gooien en al helemaal niet door het toilet of de gootsteen spoelen. Hierdoor verstopt het riool. Lever het oude frituurvet in bij een inleverpunt in de buurt. Van dit oude vet kan biobrandstof worden gemaakt.

Stap 2: reinig de friteuse

De frietpan schoonmaken kan op verschillende manieren:

Lees verder onder de advertentie

Frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet

Check eerst of de onderdelen van de frituurpan in de vaatwasser mogen. Dit scheelt namelijk een hoop extra werk. Heb je geen vaatwasbestendige frituurpan? Maak gebruik van de kracht van vaatwastabletten. Het frituurmandje schoonmaken doe je tegelijk met de rest van het apparaat.

 1. Vul de frituurpan met water.
 2. Voeg een vaatwastablet toe en zet de frituurpan aan op zo’n 90 graden.
 3. Laat de friteuse ongeveer 10 minuten koken.
 4. Haal de stekker uit het stopcontact en gooi het vieze water weg. In tegenstelling tot oud frituurvet, mag je het vieze water wel door de gootsteen spoelen.
 5. Spoel het apparaat goed schoon en herhaal dit een paar keer. Tot slot maak je de friteuse en de mand droog met een oude handdoek. Zorg dat er een raam openstaat tijdens het schoonmaken zodat de geur kan wegtrekken.
Lees verder onder de advertentie

Frituurpan schoonmaken met soda

In plaats van een vaatwasblok kun je een aantal eetlepels baking soda gebruiken. Baking soda is een krachtig schoonmaakmiddel en een geweldige ontvetter. Soda werkt als een soort schuurmiddel en is daarom erg geschikt voor het reinigen van de frituurmand. De frituurpan schoonmaken met soda doe je zo:

 1. Verwijder het vet uit de pan zoals hierboven uitgelegd en veeg de binnenkant schoon met keukenpapier.
 2. Om de binnenkant van de frituutpan schoon te maken vul je de frituurpan met water en enkele eetlepels soda.
 3. Stel de temperatuur in op 90 graden en laat het ongeveer 10 minuten staan.
 4. Is de pan schoon? Laat de pan goed afkoelen, haal de stekker uit het stopcontact en gooi het mengsel weg.
 5. Met de zachte kant van een schuurspons maak je alle onderdelen van de friteuse weer schoon.
Lees verder onder de advertentie

Frituurpan schoonmaken met azijn

Een ander effectief schoonmaakmiddel is azijn. Azijn is erg handig bij het schoonmaken van de buitenkant en het deksel van de frituurpan. Om de frituurmand schoon te maken met azijn volg je deze stappen.

 1. Vul een emmer met heet water en een flinke scheut azijn.
 2. Breng het mengsel met een doek aan en laat het even inwerken. Veeg de frituurpan schoon met een droge doek.
 3. Voor het reinigen van de binnenkant van de frituurpan vul je de frituurpan met heet water. Voeg hier een flinke scheut azijn aan toe. Zet de frituur aan en laat het water zo’n 10 minuten koken.
 4. Haal de stekker uit het stopcontact en giet de frituurpan voorzichtig leeg.
Lees verder onder de advertentie

Stap 3: houd de frituurpan goed schoon

Voorkomen is beter dan genezen. Houd de frituurpan daarom goed schoon. Veeg vetspatten tijdens het frituren meteen weg, vervang de olie regelmatig en reinig de pan na iedere frituurbeurt. Vergeet de zijkanten en het deksel niet.

Airfryer schoonmaken

Heb je geen frituurpan, maar wel een airfryer? Deze moet je uiteraard ook schoonhouden. Lees hier hoe een airfryer werkt.

Het huis schoonmaken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti