De bezem erdoor: 7 tips voor minder stof in huis

Kast onderdeel van de keuken door Keukenontwerpers Woerden. Vaas gevonden op een brocantemarkt. Vierkante stolp van Leen Bakker gevuld met droogbloemen. Wandspiegel Ikea. Hoed Zara. Gehaakte tas Daybydee Lifestyle. Bank Loods 5. Deurmat Home Delight. Herkomst pot en vaas onbekend. Beeld vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 09-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Stof in huis is een never ending story: een dag na het stoffen en stofzuigen lijkt het alweer in dezelfde hoeveelheid teruggekomen. Je zou in principe elke dag kunnen stofzuigen, maar daar heeft niet iedereen de tijd voor (laat staan zin in). Liever pak je het aan bij de oorzaak, want waar komt al dat stof vandaan? Zo heb je minder last van stof in huis.

Lees verder onder de advertentie

Stof buiten de deur houden

Een deurmat is key als het om stofbestrijding gaat. Stof en andere vuiligheden blijven op die manier bij de deur liggen, in plaats van dat ze zich door het huis verspreiden. Hoe dikker de mat, hoe meer vuil hij opneemt. Of kies voor een borstelmat: dan weet je zeker dat het vuil onder de schoenen verdwijnt. Vergeet ook niet om de deurmat met enige regelmaat buiten goed uit te kloppen. Er bestaan niets voor niets ouderwetse mattenkloppers

LEES OOK
Stof in huis: dit gebeurt er als je het lang niet schoonmaakt

Kloppen maar

Niet alleen de deurmat moet om de zoveel tijd goed uitgeklopt worden. Ook vloerkleden zijn vaak aardige stofnesten. Naast regelmatig stofzuigen kan het geen kwaad om het vloerkleed buiten te laten luchten en eens flink uit te kloppen met de ouderwetse mattenklopper. Diep tussen de vezels van het vloerkleed kan namelijk ook heel wat stof opgehoopt zitten.

Lees verder onder de advertentie

Stofverwekkers

Items van textiel zijn echte stofmagneten. Van vloerkleden tot een plaid van wol, sierkussen en kleding. Het is dus belangrijk om niet te veel items van stof door het huis te laten rondslingeren. Ruim gedragen kleding meteen op en laat plaids liever niet op de bank liggen, maar stop ze in een afgesloten kist of mand. Heb je een open kledingkast? Dan kan het ook helpen om er deuren voor te plaatsen om de hoeveelheid stof in de ruimte te verminderen.

LEES OOK
Maak stofzuigen makkelijker en frisser met deze hacks

Less is more

Staat je huis bomvol meubels en accessoires? Als het om stofophoping gaat, geldt: less is more. Hoe meer kussens, vazen en meubels, betekent automatisch ook meer plek voor stof om op te belanden. Hoe minder van deze items, hoe minder oppervlak stof heeft om op neer te dalen. In dat geval valt het op de grond en is het makkelijker op te zuigen.

Lees verder onder de advertentie

Goede circulatie voor minder stof in huis

Ventileren is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, het kan ook wonderen doen voor de hoeveelheid stof in huis. Huisstofmijt is bijvoorbeeld dol op vochtige woningen. Door regelmatig te ventileren voorkom je dat het te vochtig wordt in huis en dus heeft huisstofmijt minder de kans zich te vestigen. Je kunt ook een ventilator voor het raam wegzetten, zoals deze designventilator van Stadler Form, zodat de lucht stevig doorstroomt. Zet tijdens het stofzuigen ook altijd een raam open. Dit zorgt niet alleen voor de toevoer van frisse lucht, maar geeft eventueel opwaaiend stof ook de kans om naar buiten te glippen.

LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

Afstand houden

Om ervoor te zorgen dat de lucht in huis goed blijft circuleren, is het belangrijk om niet alle meubels strak langs de muren te plaatsen. Met een beetje afstand tussen het meubelstuk en de muur kan de lucht beter circuleren, wat automatisch voor minder stof zal zorgen.

Lees verder onder de advertentie

Nog zo eentje om ervoor te zorgen dat de ventilatie én circulatie in huis on point blijven: maak ventilatiekanalen en -roosters regelmatig schoon. Met name roosters zijn vaak ietwat vettig waardoor stof er makkelijk in blijft zitten.

Huisdieren borstelen

Voor alle huisdierbezitters geldt: borstel je huisdier regelmatig voor minder stof in huis. Niet alleen de haren van een huisdier zorgen voor een stoffige bende, ook de huidschilfers van de trouwe viervoeters hebben daar een groot aandeel in. Borstelen is dus belangrijk. En doe het vooral buiten!

LEES OOK
Deze purrrfect trend al gespot? Het is tijd om ons huis te ‘catifyen’

Lees verder onder de advertentie

Voor een stofvrij huis…