Borrelende afvoer: dit kunnen de oorzaken zijn en zo voorkom je het

Top Solid bad Soft Edge (wit) inclusief plateau, 160x73x59,5 cm (lxbxh), inhoud 200 liter  (ook verkrijgbaar in zand en in Quartz in grijs en zwart). Op de wand vtwonen tegels Marrakesh Nieve mat, 6,5x40 cm, . Op de vloer vtwonen tegels Classic Grey mat, 74x74 cm. 
M.m.v. zarahome.com (handdoek, tandenborstelbeker), vtwonen.nl ( handdoekring van Ferm Living, kruk Chubby van Pols Potten), nordal.eu (stoffen tas, grijze marmeren opbergpot met deksel, wit marmeren schaaltje), stories.com (tube met crème), skins.nl (handzeep Redo, parfum Le Labo), gray-label.com (parfum Gray Label), ayu.eu (flessen zeep op kruk). Overig privébezit.  Beeld vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Je hebt het vast weleens meegemaakt: na of tijdens het gebruik van de kraan klinkt er opeens een vreemd, klokkend geluid in de afvoer. De meeste mensen denken dat dit geluid te maken heeft met een simpele verstopping, maar soms komt het door een dieperliggend probleem. Ontdek wat de oorzaak van een borrelende afvoer zou kunnen zijn en lees wat je eraan kunt doen.

Lees verder onder de advertentie

Mogelijke oorzaken van een borrelende afvoer

Een gootsteen die vreemde geluiden vraagt om je aandacht. Een borrelende afvoer in een appartement of woning is vaak een waarschuwing dat er iets aan de hand is met de leidingen of riolering. Hoor je klokkende geluiden en lijkt het erop dat er lucht in de afvoer van de gootsteen zit? Onderneem dan actie. Een borrelende afvoer heeft meestal één van deze vier oorzaken.

1. Een beginnende verstopping in de afvoer

Het kan zijn dat het borrelende geluid komt door een beginnende verstopping in de afvoer. Is dit het geval, dan los je het probleem eenvoudig op door de leiding goed door te spoelen. Gebruik liever geen ontstopper, want de meeste ontstoppingsmiddelen zijn erg agressief. Dit zorgt mogelijk voor schade aan de leidingen en het riool, maar deze middelen zijn ook slecht voor het milieu. Ontstop de gootsteen liever op een milieuvriendelijke manier, bijvoorbeeld door ‘m door te spoelen met een mengsel van kokend water en baking soda.

2. Lucht in de afvoerbuizen door een verstoorde ontluchting

Een borrelende afvoer kan ook komen door een verslechterde ontluchting. Om water af te voeren heeft elk riool namelijk een ontluchtingskanaal nodig, want afvalwater kan niet wegstromen zonder genoeg lucht. Een ontluchtingskanaal zorgt voor verse lucht in de leidingen en voert vieze geurtjes af. Vaak zit zo’n kanaal aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Door een vogelnest of bladeren kan het kanaal verstopt raken. Dit probleem los je vrij eenvoudig op als je makkelijk het dak op kunt. De ontluchtingspijp herken je aan een pijp die uit het dak steekt met een ronde dop. Maar zit de verstopping dieper in het ontluchtingskanaal, dan is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen.

Lees verder onder de advertentie

3. Doorgezakte of kapotte leidingen

Hoor je een borrelend geluid in de afvoer als de wasmachine aanstaat? Of heb je last van een borrelende afvoer in de keuken of badkamer bij gebruik van de vaatwasser of douche? Dit kan komen door een doorgezakte of kapotte leiding. Een doorgezakte of kapotte leiding kan ontstaan door trillingen in de grond, waardoor het riool afscheurt. Hierdoor komt er geleidelijk modder in het riool terecht en zo raken de leidingen langzaam verstopt. Huur een rioolexpert in om de riolering te laten controleren op verzakte of kapotte leidingen.

4. Een borrelende afvoer bij extreme regen

Tja, in Nederland heb je nu eenmaal regelmatig te dealen met een regenbui. Heeft het flink geregend in een korte tijd? Dan kan het water in de stadsriolering zo hoog staan dat het afvalwater niet meer in het riool past, waardoor het weer omhoog komt. Met een borrelend geluid in de afvoer en vieze geurtjes tot gevolg. Zelf kun je hier weinig aan doen. Het is een kwestie van wachten tot het water weer goed wegstroomt.

m.m.v. pure-original.nl (muurverf coffee cream), vtwonen.nl (tandenborstelbeker van zone denmark, staande spiegel van yamazaki, wandspiegel van aytm, handdoek van vtwonen), loods5.nl/design (driepoot schaal), dille-kamille.nl (puimsteen, lippenbalsem), klevering.nl (scheerkwast). vtwonen (wastafel en onderkast en kranen zijn oude collectie vtwonen) Overig privébezit. Beeld vtwonen 07-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 07-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

HOOR JE EEN BORRELEND GELUID?
ONDERNEEM DAN ACTIE

Zelf een borrelende afvoer oplossen

Je kunt een borrelende afvoer altijd eerst zelf proberen op te lossen door de gootsteen te ontstoppen. Een verstopping in de zwanenhals van de afvoer verhelp je vaak makkelijk, maar als de verstopping dieper ligt heb je professionele hulp nodig. Werkt het ontstoppen niet? Schakel dan een rioolexpert in voor een betere inspectie. Een ontstoppingsdienst spoort de oorzaak eenvoudig op en heeft speciale apparaten om de leidingen door te spoelen. Wacht in elk geval niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Een borrelende afvoer is vaak een voorteken voor grotere problemen of extreme verstopping.

Zo voorkom je een borrelende afvoer

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het slim om de afvoer ongeveer om de week te spoelen met kokend water en een paar druppels afwasmiddel. Giet minstens een liter gekookt water uit de waterkoker in de gootsteen. Het kokende water spoelt de afvoer goed door, terwijl het afwasmiddel een ontvettende werking heeft. Etens- en vetresten lossen hierdoor op en je hebt meteen minder last van ongewenste luchtjes. Wist je dat je met een paar simpele trucs een einde maakt aan die stinkende gootsteen?

Lees verder onder de advertentie

Misschien heb je regelmatig last van een borrelende afvoer in de keuken. Deze onverwachte dingen verstoppen de keukenleidingen.

Bron: Beeld 1: vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | Beeld 2: vtwonen 07-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans