WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe vaak maak je de afzuigkap schoon?

Als schoonmaken je hobby is, dan weet je vast het antwoord op deze vraag. Maar als je de binnenkant van de afzuigkap nog nooit hebt gezien, laat staan gereinigd, is het handig om even door te lezen. Want als je regelmatig kookt en weet dat er dan enorme hoeveelheden vocht, vet en stof in de kap verdwijnen, dan staat je maar een ding te doen: mouwen opstropen en schoonmaken die afzuigkap.

vtwonen-Atag-keukenapparatuur-2

Brandgevaar

Het idee dat vet zich alsmaar in de filters ophoopt is niet alleen vies, het is ook serieus gevaarlijk. Want die vetlaag is brandbaar en als per ongeluk de vlam in de pan slaat, dan kan dit vet in brand vliegen. Bovendien komt bij het koken fijnstof vrij en als dit niet goed kan worden afgevoerd, is het schadelijk voor je gezondheid.

Soorten afzuigkap filters

Er zijn twee soorten filters voor een afzuigkap: metalen vetfilters en koolstoffilters. Het metalen filter zie je aan de onderkant van de kap. Wanneer je een recirculatiesysteem hebt – een afzuigkap die de lucht niet naar buiten afvoert – dan zit er onder het metaalfilter ook een koolstoffilter. Metalen filters kun je zelf schoonmaken, maar moet je wel om de drie jaar vervangen. Koolstoffilters kun je niet schoonmaken, deze moet je om de twee tot drie maanden vervangen door een nieuw exemplaar. Er bestaan standaard koolstoffilters die je zelf op maat kunt knippen, altijd handig om deze in huis te hebben.

Filters schoonmaken

De metalen filters van de afzuigkap kun je dus schoonmaken, yes! Check voor de zekerheid in de handleiding of de filters in de vaatwasser mogen. Als ze niet van aluminium zijn, dan zal dit gewoon het geval zijn. Simpeler kan bijna niet, maar even wat tips:

  • Kijk goed hoe het filter in de afzuigkap zit (of maak er een foto van) voordat je hem eruit haalt, dan weet je hoe hij er later weer in moet.
  • Leg het filter met de vette kant naar beneden.
  • Zorg dat het metalen filter alle ruimte heeft in de vaatwasser en niet klem zit. Anders kan het filter kromtrekken.
  • Een kort programma van 40 graden is voldoende.
  • Laat het filter goed opdrogen op een theedoek.
  • Maak de filters op deze manier elke 2 tot 3 maanden schoon.
  • Wanneer de vaatwasser draait, heb jij tijd om de binnen- en buitenkant van de afzuigkap weer schoon en glanzend te maken. Dit doe je met heet water en groene zeep of afwasmiddel. Even opwrijven met een microvezeldoek of theedoek en klaar!

Afzuigkap schoonmaken met baking soda

Heb je geen vaatwasser? Dan kun je ook met baking soda aan de slag. Leg het filter in de gootsteen met de vette kant naar boven en strooi er wat baking soda en een paar druppels afwasmiddel overheen. Zet het filter in heet water en laat het 10 minuten intrekken. Het overtollige vet schrob je er met een afwasborstel af. Let op! Baking soda is een no go als de filters van aluminium zijn. In dat geval moet je met onverdund afwasmiddel aan de slag.

Krijg je lol in het schoonmaken? Pak dan meteen even de oven en wasmachine mee!

nog meer: schoonmaken