WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kies je op maat gemaakte meubels die écht bij je interieur passen

Hoe ruim of bescheiden je ook woont: op maat gemaakte meubels maken het verschil. De standaardafmetingen van een bank, eettafel of lamp zijn nou eenmaal niet voor elk huis weggelegd. Maar hoe kies je nu zo’n op maat gemaakt meubelstuk? Wij geven tips.

In samenwerking met Casba Wonen & Slapen

One size fits all? Als het even kan niet, want hoe fijn is het als je nieuwe kast of eetkamertafel precies past in de hoek of ruimte die je voor ogen had. Zo krijg je pas echt een uniek interieur. De maatwerkcollectie van Casba Wonen & Slapen kan helemaal op maat gemaakt worden. Met wat passen en meten gaat zo (bijna) elke woonwens in vervulling.

Erik van Kemenade is interieuradviseur bij Casba en loodst zijn klanten zo geïnformeerd en eerlijk mogelijk door het keuzeproces. ‘Alles wat je wil, is mogelijk’, vertelt hij. ‘Bij de tafels kun je bijvoorbeeld de tafelpoten twee of vijf centimeter verhogen, kiezen voor keramische, houten of HPL-tafelbladen, of een tafelblad ontwerpen in een rond, ovaal of rechthoekig model. De wandkasten zijn samen te stellen tot een unieke wandcombinatie. En zelfs de lampen en karpetten zijn maatwerk. Eigenlijk kun je heel je woonkamer met onze maatwerkcollectie inrichten’, somt hij op.

Meten is weten

Bij het kiezen van nieuwe meubels wil het juist met de afmetingen nog weleens misgaan. Dan blijkt er helemaal geen plek voor die ronde tafel te zijn of ontdek je pas bij bezorging dat die eetkamerstoelen net niet onder de tafel passen. Vooraf meten wat er past en hoeveel ruimte je hebt, is dus een echte must als je nieuwe meubels gaat uitkiezen.

Denk ook altijd aan je eigen lengte. Erik: ‘Als je lang bent, is een tafel van 77 centimeter hoogte prima. Als je klein van stuk bent, zit een lagere tafel een stuk comfortabeler. Maar ja: een lagere tafel betekent misschien weer dat eetkamerstoelen met armleuningen geen optie zijn.’ Het zijn allemaal afwegingen om over na te denken voor je een knoop doorhakt. Een goede tip: plak de afmetingen met schilderstape af op de vloer in de woonkamer of tegen de wand. Zo zie je in één oogopslag hoe groot een item daadwerkelijk is.

Ontdek de mogelijkheden

Een keur aan interieuropties is heerlijk, maar kan ook voor flinke keuzestress zorgen. Aan Erik en zijn collega’s de taak die stress tot een minimum te beperken. Zo worden de verschillende stappen helder en visueel uitgelegd in de winkel en kan je zelf eerst rustig rondkijken en bedenken wat er past in huis en bij jouw smaak. Daarna stel je samen met een adviseur jouw perfecte meubel samen. ‘Vaak blijkt er dan zoveel meer mogelijk te zijn dan wat je online of in de winkel ziet’, aldus Erik.

3D-ontwerp

Twijfel je over de inrichting van je woning, laat dan een 3D-tekening maken. Neem wat foto’s en de maten van je woonkamer mee en zie je interieur tot leven komen. Erik: ‘met een 3D-ontwerp ontdek je de verschillende mogelijkheden van de ruimte en kom je vaak op verrassende en onverwachte opstellingen’.

Draaien maar

Hoewel een op maat gemaakt meubel een leven lang meegaat, zijn er natuurlijk wel degelijk trends. Een echte hit op dit moment zijn de Serie 5113-eetkamerstoelen van Interliving. Die hebben metalen poten en een draaibaar zitgedeelte dat vanzelf terugdraait naar de beginstand. Dat is handig bij een ovalen tafel, omdat je zo makkelijk in- en uit kunt stappen. ‘Veel gezinnen kiezen voor een eettafel met een zitbankje voor de kinderen. Het staat heel gaaf om daar dan de draaibare stoelen tegenover te plaatsen. Die zijn trouwens ook verkrijgbaar zonder armleuningen.’

Nog meer fijne inspiratie voor je interieur ontdekken? We verzamelden de mooiste woonmerken, tips en meubels van Casba Wonen & Slapen voor je op één overzichtelijke pagina!

Jarenlang plezier

En dan tot slot Eriks persoonlijke favoriet: de Serie 5108 eettafel met keramisch blad. Van marmer en gevlamd tot antraciet: ook in keramisch materiaal zijn de opties oneindig. ‘Keramiek is duurzaam en krasvast. Je kunt er kinderen op laten stiften, met je nagels over krassen en hete pannen op tafel zetten zonder dat er iets gebeurt. Daar heb je echt jarenlang plezier van.’ Kijk, dat scheelt alweer kiezen.

nog meer: Samenwerking