Verhuizen of tóch verbouwen? Zo bepaal je wat de slimste keuze is

In samenwerking met ABN Amro

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Photographee.eu
Beeld Shutterstock / Photographee.eu

Dat er krapte is op de huizenmarkt, is een feit. Maar krapte of niet: woonwensen blijven veranderen. Beike en René weten hier alles van en snakken naar meer ruimte, maar willen hun buurtje liever niet verlaten. Hoe bepaal je wat slimmer is: verhuizen of toch verbouwen?

Lees verder onder de advertentie

Meer ruimte, graag

We zijn vaker thuis dan ooit. Daardoor ben je je eigen huis wellicht met andere ogen gaan bekijken. Waar eerst genoeg ruimte was om te spelen, praten, koken en af en toe thuis te werken, voelt hetzelfde huis nu misschien te klein aan. Of verouderd. Wat als je door de behoefte aan meer ruimte gedwongen wordt de stad te verlaten? Hoe vind je dan een nieuwe omgeving die als thuis aanvoelt?

Beike (45) en René (50) weten als geen ander hoe dat voelt. Het koppel is bijna 26 jaar samen en heeft drie puberende kinderen: Duco (17), Indy (15) en Yuna (12). Ze wonen in een benedenhuis in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Woonoppervlakte? Zo’n 140m2. Mét tuin, maar helaas schijnt de zon er weinig. Zoon Duco heeft zijn eigen slaapkamer en de meiden delen er één. Ze hebben het huis 12 jaar geleden gekocht, maar nooit fancy verbouwd. En nu willen ze meer ruimte.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Werken in de gang

Beike: ‘Ik werk aan een tafeltje in de gang, René vanuit de woonkamer. Indy volgt regelmatig online lessen vanuit huis. Op zich is het goed te doen, maar het huis voelt kleiner aan nu we als gezin vaker thuis zijn. Als iemand de wc doortrekt, horen al mijn collega’s het. Gelukkig bestaat er zoiets als een mute-knop!’
René is behoorlijk aanwezig als hij met collega’s aan de telefoon hangt. Bovendien praat hij in zichzelf. De rest van het gezin heeft daar soms last van, daarom wijkt René regelmatig uit naar de slaapkamer in het souterrain. Ze zijn op zoek naar oplossingen om wat meer ademruimte te creëren. Ze verwachten zeker overwaarde op het huis te hebben, maar niet genoeg om in dezelfde buurt een groter huis te kopen.

Gehecht aan de buurt

Beike: ‘We wonen al ruim 12 jaar in De Baarsjes. De band met de buren is hecht, alle tuinen grenzen gezellig aan elkaar en de buurtkinderen lopen in en uit. Het hele sociale leven van de kinderen speelt zich af in Amsterdam. Dat maakt het lastig om de knoop door te hakken en te vertrekken. Maar aan de andere kant verlangen we naar meer ruimte, een zonnige tuin en meer groen om ons heen.’

Even buurten

Twijfel je net als Beike en René tussen verhuizen of verbouwen? ABN Amro komt met een handige tool op de proppen: de Buurtatlas. Omdat de buurt waarin je woont vaak nét zo belangrijk is als het huis zelf. Van bestaande bouw tot nieuwbouw en van type bewoners tot voorzieningen in de buurt. In 3 simpele stappen krijg je een beeld van jouw ideale buurt. Zo krijg je inspiratie om bijvoorbeeld eens in een andere gemeente te kijken naar te koop staande huizen.

Lees verder onder de advertentie
Sunny white wooden garden house between trees Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kun je van een tuinhuisje een werkplek maken?

vtwonen redactie

Verhuizen versus verbouwen

Uitwijken naar een ander huis is natuurlijk een optie. Maar dat is niet altijd makkelijk in de huidige woningmarkt. Ferhat Arikan, adviseur Wonen bij ABN Amro, geeft financieel inzicht en tips: ‘Het is belangrijk om de wensen, behoeftes en toekomstplannen inzichtelijk te maken. Vragen waar over nagedacht moet worden zijn bijvoorbeeld: is er eigen geld of is dit gereserveerd voor de studies van de kinderen? Zit er overwaarde op het huis en kan die worden benut? Zijn ze bereid om uit te wijken naar een andere buurt? Het leuke is: er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Als je écht verknocht bent aan je huis en ruimte hebt in de tuin, is van een goed geïsoleerd tuinhuis vaak een slaap- of werkplek te maken. En misschien is het huis anders in te delen, dit is meestal een intensief traject, maar je kunt de ruimte van je huis dan naar nieuwe wensen benutten.’
Zeker weten dat je de juiste keuze maakt? ABN Amro denkt met je mee over jouw financiële keuze tussen verhuizen én verbouwen.

Lees verder onder de advertentie

Wat ga jij doen?

Iedereen weet dat die keuze niet makkelijk is. ABN Amro helpt je daarom graag, want het is wél een belangrijke keuze. Doe de quiz op abnamro.nl en ontdek welke richting bij jou past. Zo kijk je weer met een frisse blik naar je wensen en financiën – en is thuiskomen straks weer een moment om naar uit te kijken.