Kopen, verkopen of verbouwen? 4x dit móet je weten

In samenwerking met De Rijksoverheid

beeld vtwonen Beeld

Een huis kopen, verkopen of verbouwen doen we niet elke dag. Is het zover, dan is het goed om te weten welke fiscale gevolgen dit heeft en wat je zelf moet doen om je zaakjes goed op orde te hebben. Hoe zit het met jouw fiscale kennis rondom het kopen of verbouwen van een huis? Met deze tips pak je het meteen goed aan, zónder financiële verrassingen.

Lees verder onder de advertentie

1. Check, check, dubbelcheck

Met een verhuizing of verbouwing op de planning zal er fiscaal het een en ander veranderen. Wel zo handig om te weten wát dan precies. Met de checklist eigen woning zie je precies waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld welke kosten aftrekbaar zijn, waardoor je minder belasting betaalt of misschien wel geld terugkrijgt. Of dat het handig is om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen. Het laatste wat je wilt na een dure verhuizing of verbouwing zijn immers financiële verrassingen.

2. Verandering in hypotheek?

Heb je voor de verbouwing een lening afgesloten, dan zijn de kosten voor het afsluiten van de lening (de financieringskosten) meestal aftrekbaar. Denk aan de afsluitkosten bijvoorbeeld, of de bemiddelings- en notariskosten. Net als de rente over de lening. Overgestapt op een andere hypotheek? Dan kun je te maken krijgen met oversluitkosten en boeterente, maar ook deze kosten zijn vaak aftrekbaar.

3. Buy buy!

Een nieuw huis gekocht in 2022? Grote kans dat je de hypotheekrente dan mag aftrekken, net als de kosten die gemaakt zijn voor het afsluiten van de lening. Welke kosten je mag aftrekken, check je met de checklist op belastingdienst.nl/koopwoning.

Lees verder onder de advertentie

4. Voorlopige aanslag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een huis gekocht of een hypotheek overgesloten, heb je recht op hypotheekrenteaftrek en wil jij de maandlasten drukken? Dan kan het helpen om een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Deze voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel belasting je na afloop van het jaar moet betalen óf terugkrijgt. Hiermee kun je de belasting maandelijks betalen of ontvangen, in plaats van het hele bedrag in één keer af te dragen of ontvangen nadat je belastingaangifte hebt gedaan. Al een voorlopige aanslag gekregen? Dan is het altijd slim om te controleren of alle gegevens nog kloppen. Een huis kopen of verbouwen kan al duur genoeg zijn, dus financiële verrassingen achteraf? Liever niet!