WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn de mooiste legpatronen voor een houten vloer

Warm, veelzijdig, tijdloos én elegant: de keuze voor een houten vloer is zo gemaakt. Maar dan: het legpatroon. Om het kiezen iets makkelijker te maken, laten we je de zes mooiste legpatronen voor een houten vloer zien.

In samenwerking met Esco Vloeren

Visgraat: beroemd en bemind

Deze klassieker onder de legpatronen voor een houten vloer dateert uit de 16e eeuw en werd toen enkel gelegd voor de rijken der aarde. Wij blij dat we een paar eeuwen later geboren zijn. Bij een visgraatvloer liggen de planken (allen even lang en breed) schuin en haaks op elkaar. Zo ontstaat het charmante trapeffect, oftewel: de visgraat. Onze favoriet van dit moment? De eikenhouten Multiplank van Esco Vloeren.

Weense punt: sfeervol en uniek

Bij deze bijzondere  – en minder vaak gespotte – variant op de visgraatvloer worden de planken niet in een hoek van 90 graden gelegd, maar in een hoek van 60 graden. Een Weense punt oogt hierdoor een stuk rustiger dan een visgraatvloer.

Walvisgraat: hip en happening

De walvisgraat is de grote broer van de visgraatvloer, die zijn naam dankt aan de bredere planken waarmee de vloer wordt gelegd. Voor deze vloer zijn een stuk minder planken nodig waardoor de walvisgraat zorgt voor een rustige uitstraling. Ideaal ook voor de iets kleinere ruimtes in huis.

Plankenpatroon: strak en tijdloos

Hoe mooi en tijdloos eenvoud kan zijn, bewijst dit legpatroon. De planken liggen simpel naast elkaar en vormen lange banen. In de lengte of breedte, met een brede of smalle plank, net wat bij de ruimte past.

Hongaarse punt: statig en chic

Bij een Hongaarse punt liggen de planken tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaan er duidelijke lijnen in de vloer. Wil je deze all-time favorite iets authentieker en minder strak maken? Speel dan eens met de kleuren van de planken, zo tippen de vloerexperts van Esco Vloeren. Zo krijg je subtiele kleurschakeringen die de vloer een speels karakter geven.

LEES OOK:
Zo kies je de juiste houten vloer bij jouw interieur en huishouden

Versailles patroon: koninklijk en klassiek

Gebaseerd op de chique middeleeuwse vloeren in het paleis van Lodewijk XIV in Versailles. Een Versailles-vloer bestaat uit een omkadering van eiken met daarin een vlechtwerk van blokken en lange smalle planken. Perfect voor wie zich thuis de koning(in) te rijk wil voelen.

Verlijmde of zwevende legpatronen voor een houten vloer

Naast de verschillende legpatronen zijn er ook allerlei legmethoden voor houten vloeren, zoals verlijmd en zwevend. Het verschil zit ’m in het geluid. Een houten vloer die verlijmd is, maakt een massief geluid als je erop loopt. Een vloer die met de zwevende methode is gelegd, klinkt en kraakt als een echte houten vloer.

Legpatronen en houten vloer loeren

Keuzestress? Bezoek een van de vier showrooms van Esco Vloeren en bekijk alle houten vloeren en mogelijke legpatronen. De vloerexperts staan klaar met koffie en advies. Ook fijn: maanden wachten is niet nodig, alle houten vloeren zijn direct uit voorraad leverbaar.

nog meer: Samenwerking