1. Vul de checklist eigen woning in
Met een verhuizing of verbouwing op de planning verandert er fiscaal het een en ander. Met de checklist eigen woning zie je precies wat je moet regelen en waarmee je rekening moet houden. Bijvoorbeeld welke kosten aftrekbaar zijn, waardoor je minder belasting betaalt of misschien wel geld terugkrijgt. Of dat het handig is om een voorlopige aanslag aan te vragen of te wijzigen. Het laatste wat je na een dure verhuizing of verbouwing wilt, zijn immers financiële verrassingen.
2. Controleer de aftrekbare kosten bij een verbouwing
Heb je een lening voor de verbouwing afgesloten, dan zijn de (financierings)kosten voor het afsluiten van de lening meestal aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de bemiddelings- en notariskosten. Net als de rente over de lening.
3. Weet welke kosten je mag aftrekken bij een nieuwe woning
Een nieuw huis gekocht? Grote kans dat je de hypotheekrente dan mag aftrekken, net als de kosten die zijn gemaakt voor het afsluiten van de lening. Welke kosten je allemaal precies mag aftrekken, bekijk je met de checklist op belastingdienst.nl/eigenwoning. Ook zie je hier waar je op moet letten bij het invullen van je belastingaangifte en/of voorlopige aanslag.
4. Vraag een voorlopige aanslag aan
Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een huis gekocht met een hypotheek, of een hypotheek afgesloten voor een verbouwing? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek en dit heeft invloed op je maandlasten. Vraag daarom een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst. Deze voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel belasting je na afloop van het jaar moet betalen óf terugkrijgt. Hiermee kun je de belasting maandelijks betalen of ontvangen, in plaats van het hele bedrag in één keer af te dragen of ontvangen nadat je belastingaangifte hebt gedaan.
Al een voorlopige aanslag gekregen? Dan is het altijd slim om te controleren of deze gegevens nog kloppen en wijzigingen door te geven. Een huis kopen of verbouwen kan al duur genoeg zijn, dus financiële verrassingen achteraf? Liever niet!