WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sfeervol & praktisch: alle soorten gordijnen en hun functies

Plisségordijnen, vouwgordijnen, inbetweens, lamellen, jaloezieën… Weet jij het verschil, of zie je door de bomen het bos niet meer? We zetten alle soorten gordijnen voor je op een rij, zodat het weer helemaal duidelijk wordt welke raamdecoratie welke functie heeft.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn niet transparant. Als ze dicht zijn, zie je er niks doorheen. Daarom worden overgordijnen vaak gebruikt om privacy te creëren. De verduisterende functie is vooral praktisch voor in slaapkamers, om het licht buiten te houden. Overgordijnen zijn ook isolerend en dat is ideaal met de huidige oplopende energierekeningen.

Inbetween gordijnen

Inbetweens zijn lichtdoorlatende gordijnen die qua dikte tussen overgordijnen en transparante gordijnen in zitten. Ze zijn licht transparant, maar door de dikkere stof kun je wel naar buiten kijken, maar niet naar binnen. Op die manier zorgen ook deze gordijnen voor enige privacy.

witte bank
Gordijn Cloudy, grijs, half transparant, met plooi, 270×140 cm (hxb) € 42,99. M.m.v. vtwonen.nl (vloertegels Multicolor Black Antracite van  vtwonen, bank van Ferm Living), artinreturn.nl (schilderij), lauthentique.nl (kalkverf kleur Pruimen 42), couleurlocale.eu (plaid), hm.com (schaal).
grijs gordijn rolgordijn
Op maat gemaakt rolgordijn in kleur 18007 € 156,35. Op maat gemaakt overgordijn in kleur Grain Creme wit 1773, per meter vanaf € 22,99

Transparante gordijnen

De naam zegt het al: je kunt door deze gordijnen heen kijken. Ze zijn het meest lichtdoorlatend en geven je kamer daardoor een lichte sfeer. Transparante gordijnen kun je mooi stylen door er overgordijnen voor te hangen. Zo zorg je voor meer diepte en een warme aankleding van de ruimte. Extra leuk om hierbij voor ton sur ton te kiezen voor een rustig kleurpalet.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn gordijnen die je omhoog en omlaag kunt rollen. Met hun strakke uitstraling zijn rolgordijnen ideaal als extra verduistering. Ze zijn zo­wel decoratief als functioneel en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ze zijn er in alle kleuren en in heel veel des­sins, met of zonder sierrand.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn gemaakt van één stof, die als het ware als een harmonica opgevouwen wordt. Door de plooien zien deze gordijnen er wat speelser en luxer uit dan rolgordijnen. Plisségordijnen worden dicht tegen het raam geplaatst en er is veel keuze in kleur en dichtheid, waardoor ze ook geschikt zijn als verduistering. Het voordeel van plisségordijnen is dat je zelf de positie in het raamkozijn kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de onderkant van het raam bedekken als de zon laag staat, of juist alleen de bovenkant overdag.

Vouw­gordijnen

Vouwgordijnen worden door middel van vouwen naar boven en naar beneden bewogen. Ze zijn ideaal om de ruimte optisch hoger te laten lijken, door ze vanaf het plafond te laten beginnen. Ook vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen. Met een dichte stof creëer je meer privacy, maar met een lichtdoorlatende stof geef je de ruimte een luchtige en lichte sfeer. Ontdek je woonstijl en baseer daarop je keuze.

industrieel bureau
witte vaas
Horizontale jaloezieën op maat in kleur Zand (18050), met ladderband nr. 15 vanaf € 168,48.

Jaloezieën

In de volksmond heten ze luxaflex, vernoemd naar de fabrikant die het als eerst op de markt bracht. Het is een soort raambekleding die uit verschillende horizontale lamellen bestaat. Je kunt de lamellen kantelen, waardoor je een mooie lichtinval kunt creëren. Ook kun je op die manier de mate van privacy bepalen. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen, zoals pvc, aluminium of hout, waardoor er voor iedere woonstijl een geschikte soort tussen zit.

Silhouettes

Silhouettes zijn horizontale jaloezieën met daaroverheen een transparante stof. Ze zijn ideaal voor als je de functie van jaloezieën wilt, maar tegelijkertijd een warmere uitstraling. Ze zijn iets lastiger te reinigen, maar met een plumeau of stofzuiger op de laagste stand kun je al veel stof weghalen.

Lamellen

Lamellen zijn verticale stroken van stof, kunststof of alumini­um. De functie van lamellen is dezelfde als die van horizontale jaloezieën. Ze zijn erg prak­tisch bij schuine ramen of een schuifpui. Lamellen hoef je minder vaak schoon te maken, doordat er minder stof ophoopt. Moet het dan toch een keer? Dan kun je kunststof en alumi­nium lamellen het makkelijkst schoonmaken. Lamellen klapperen snel tegen elkaar aan, waardoor veel mensen eerder voor jaloezieën kiezen. Houd je van een retro vibe? Ga dan juist wel voor lamellen.

lichte woonkamer
Op maat gemaakt rolgordijn in kleur 18010, hier in afmeting 94,5×250 cm (bxh) € 149,30. Op maat gemaakt overgordijn in kleur Keper Grijs 2285, per meter vanaf € 26,99 | M.m.v. pure-original.nl (muurverf Fresco in kleur Ashes), designtales.nl (fauteuil, marmeren schaal), vantil.nl (salontafel, sidetable), vtwonen.nl (hanglamp van Menu, sofa van Ferm Living), festamsterdam.com (vloerkleed, bolvaas), mimiettoi.com (grijze vaas), mooswillemsen.com (schilderij), zarahome.com (witte keramieken potten met deksel, kussens), hm.com (magazinehouder), sissy-boy.nl (bord, glas). Overig privébezit.

Luminette gordijnen

Bij luminette gordijnen zitten lamellen verwerkt in een transparante stof. Door de lichte stof lijken ze een beetje op transparante of inbetween gordijnen, maar ze zien er door de lamellen een stuk strakker uit. Luminette gordijnen zorgen voor een trans­parant en chic effect, maar door het strakke karakter passen ze ook goed in een design interieur.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn brede, verticale panelen van stof die aan de bo­ven- en onderkant op een roede worden geschoven. Door de verschillende rails kun je de panelen deels laten overlappen om een sierlijk effect te creëren. Paneelgordijnen zijn vooral geschikt voor grote ramen, schuifpuien en openslaande deuren. Voor een uniek element in huis kun je ze zelf als scheidingswand gebruiken.

Alle soorten gordijnen uit de vtwonen collectie

Van jaloezieën tot gordijnen in alle stoffen en kleuren: vtwonen heeft veel van bovenstaande gordijnen in de huiscollectie. Het fijne aan de collectie is dat de raamdecoratie door de vele neutrale tinten bij elk interieur past. Ontdek de verkoopadressen van de vtwonen collectie gordijnen.

Raamdecoratie shoppen…

nog meer: raamdecoratie