WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Soorten gordijnen

Plisségordijnen, vouwgordijnen, inbetweens, lamellen en jaloezieën… Weet jij het verschil of zie je door de bomen het bos niet meer? Met onderstaand overzicht wordt het weer helemaal duidelijk welke gordijnen welke functie hebben.

Overgordijnen

Wanneer overgordijnen dicht zijn, dan zie je er ook helemaal niets doorheen. Ook houden ze de kou buiten.

Inbetweens gordijnen

Inbetweens zijn wat dunner dan overgordijnen maar geven meer privacy dan transparante gordijnen.

Transparante gordijnen

Als ze overdag dicht zijn, kijk je er niet doorheen. ‘s Avonds, met verlichting aan, zie je schadu­wen. Vitrage dempt geluid en dat is vooral prettig als je een harde vloer in de kamer hebt.

Rolgordijnen

Met hun strakke uitstraling zijn rolgordijnen ideaal als extra verduistering. Ze zijn zo­wel decoratief als functioneel en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ze zijn er in alle kleuren en in heel veel des­sins, met of zonder sierrand.

Plisségordijnen

Lijken op rolgordijnen, maar zien er door de plooien wat speelser uit. Voordeel is dat ze met zijgeleiding geleverd kunnen worden, waardoor je ze ook van beneden naar boven kunt ‘rollen’. Handig als je een laag raam hebt aan de straatkant! Dubbele plissés zijn ‘voller’ en hebben een isolerende werking.

Vouw­gordijnen

Er zijn twee soorten vouwgordijnen. Roman blinds zijn wat strakker en zakelijker, austrian blinds hebben een roman­tische uitstraling. Ze zijn te koop in veel varianten, zowel in stof als van hout.

Jaloezieën

In de volksmond heten ze vaak luxaflex, naar de fabrikant die ze als eerste op de markt bracht. Inmiddels maken veel fabrikanten horizontale jaloezieën van pvc, aluminium of hout. Je kunt er perfect de lichtinval mee regelen. Bij horizontale jaloezieën geldt vaak: hoe smaller, hoe meer jaloezieën nodig en dus hoe duurder.

Silhouettes

Silhouettes zijn horizontale jaloezieën met daaroverheen een transparante stof. Ideaal als je de functie van horizontale jaloezieën wilt, maar ook een warmere uitstraling. Ze zijn alleen lastig te reinigen.

Lamellen

Zijn verticale stroken van stof, kunststof of alumini­um. De functie van lamellen is dezelfde als die van horizontale jaloezieën. Ze zijn heel prak­tisch bij schuine ramen of een schuifpui. Kunststof en alumi­nium lamellen zijn makkelijk schoon te maken. Lamellen van aluminium zien er heel strak en exclusief uit.

Luminette gordijnen

Dit zijn lamellen verwerkt in een transparante stof. Het lijkt een beetje op vitrage, maar ziet er door de lamellen veel strakker uit. Het effect is trans­parant en chic.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn brede banen stof die aan de bo­ven- en onderkant op een roede worden geschoven. Ze zijn heel geschikt voor grote ramen, schuifpuien en openslaande deuren. Maar ook als scheidingswand. Voor een speels effect kun je verschil­lende materialen of kleu­ren naast elkaar gebruiken.

Gordijnen kopen

vtwonen heeft veel van bovenstaande gordijnen in de huiscollectie. Je vindt onder andere jaloezieën, plissé- en rolgordijnen in de collectie, maar ook verschillende soorten stoffen gordijnen. Deze mooie gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Het fijne is: deze raamdecoratie past door de neutrale tinten bij elk interieur.

nog meer: raamdecoratie