Het effect van zwarte jaloezieën in de woonkamer

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Wanneer het zonnetje door het raam schijnt, geven jaloezieën een prachtig lijnenspel in de woonkamer. Houd je van een stoer, robuust effect? Dan zijn zwarte jaloezieën wat voor jou. Ze zijn de perfecte basis voor ieder modern of industrieel interieur. Hulp nodig bij het kiezen? Wij zetten de materialen en combinaties voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

De perfecte raambekleding voor iedere woonstijl

Wie van industrieel houdt, houdt vast ook van zwarte jaloezieën. De donkere stroken zorgen voor een stoer karakter aan je woonkamer. Maar als we heel eerlijk zijn, past de zwarte jaloezie in bijna iedere woonstijl. In een landelijke woonstijl voor een fijn contrast, in een design woonstijl voor de strakke, finishing touch of in een Scandinavische woonstijl om de lichte kleuren iets meer pit te geven.

De werking van zwarte jaloezieën in de woonkamer

Jaloezieën zorgen voor een prachtig lichtinval in huis. Vooral in de woonkamer zijn ze ideaal: ze zorgen aan de ene kant voor veel privacy en aan de andere kant voor genoeg licht. Op ieder moment van de dag bepaal jij hoeveel lichtinval en privacy je wenst. En als het zonnetje door het raam de woonkamer in schijnt, zorgen de horizontale latten voor een prachtige lichtpartij.

Dit effect hebben zwarte jaloezieën:

Lees verder onder de advertentie
  • Heb je veel witte muren in de woonkamer? Zwarte jaloezieën brengen de kamer in balans.
  • Zwart straalt elegantie uit. Perfect voor een luxe touch in je woonkamer.
  • Zwarte jaloezieën hebben een isolerend effect. Dit draagt bij aan de akoestiek in huis, maar ook aan de temperatuur. De warmte op warme zomerdagen blijft beter buiten.
  • Zwart zorgt voor een focuspunt, het trekt de aandacht naar de ramen.

Ben je overtuigd van de zwarte jaloezie? Dan is het tijd om de juiste materialen en afwerking te kiezen. Ga je voor hout of aluminium? En een dikke of dunne ladderband?

Zwarte jaloezieën van hout

Zwarte jaloezieën komen in verschillende materialen. De houten variant is misschien wel de meest populaire. Hout is dikker dan een aluminium jaloezie en zorgt dus voor een tikkeltje extra body aan de woonkamer. Daarbij geeft hout een warm en gezellig gevoel.

Lees verder onder de advertentie

Een ander bijkomend voordeel van houten jaloezieën is de natuurlijke lichtinval. Doordat het oppervlak van de latjes glad is, maar niet weerkaatst, geeft het geen vervelende reflecties van de zon. Enkel een prachtig lijnenspel op de muur of vloer!

Houd je wel van een robuust effect in de woonkamer? Kies dan voor brede, houten latten van 50 millimeter. Vooral in de industriële woonkamer is deze jaloezie om jaloers op te worden!

Zwarte aluminium jaloezieën

Naast hout kun je natuurlijk ook voor zwarte jaloezieën van aluminium of pvc gaan. Aluminium jaloezieën zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor extra brede kozijnen. Het materiaal is namelijk superlicht. Wel zo praktisch bij het omhooghalen van de jaloezie.

Lees verder onder de advertentie

Daarbij zijn aluminium jaloezieën vochtbestendig. Ideaal met schoonmaken! Handig, want op zwarte jaloezieën zie je nu eenmaal elke stofje zitten. Aluminium reinig je simpelweg met een beetje water en zeep.

De donkere stroken van de jaloezieën zorgen voor een stoer karakter.

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 09-2017 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 09-2017 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Pvc jaloezieën

Wil jij the best of both worlds? De looks van hout en het gemak in onderhoud van aluminium? Kijk dan eens naar pvc jaloezieën. Er bestaan varianten met een houtlook die nauwelijks van de echte zijn te onderscheiden. Daarbij zijn ze een stuk goedkoper dan houten jaloezieën.

Inspiratie opdoen

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Doe inspiratie op in deze prachtige huizen mét jaloezieën.

Brede of smalle ladderband?

Nadat je het materiaal hebt gekozen, kom je bij de afwerking. Zo kun je kiezen voor een ladderband in verschillende breedtes of een ladderkoord. Over het algemeen geldt: hoe breder de band, hoe robuuster het effect. Een koord in dezelfde kleur als de jaloezie, is van een afstandje bijna onzichtbaar. Dit zorgt voor een rustigere uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Combinatie met zwarte kozijnen

Zwarte jaloezieën met zwarte kozijnen zijn een prachtige match. Ton sur ton creëert rust in de woonkamer, ook al is de kleur zwart flink aanwezig. En wees niet bang voor het effect in kleine ruimtes, want juist door zwarte kozijnen zet je de buitenruimte in een ‘lijst’ en betrek je het bij de kamer.

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Zwarte jaloezieën met zwarte kozijnen zijn een prachtige match.

Lees verder onder de advertentie

Zwarte jaloezieën met gordijnen combineren

Twijfel je erg tussen jaloezieën en gordijnen? Waarom niet allebei? Waar jaloezieën vooral winnen op praktisch gebied, zijn gordijnen natuurlijk geweldig stijlvol en klassiek. Gelukkig kun je de twee heel goed combineren in de woonkamer. Sterker nog, deze combi zorgt voor de perfecte isolatie!

Kies bijvoorbeeld voor een lichtdoorlatende stof gordijnen met zwarte jaloezieën. De gordijnen gebruik je overdag, waarbij de woonkamer meteen een luchtig sfeertje krijgt én de zon een beetje, maar niet te veel wordt tegengehouden. ‘s Avonds op de bank, met een goede film, zorg je voor privacy met de jaloezieën.

Wil jij de woonkamer helemaal kunnen verduisteren? Combineer dan verduisterende gordijnen met zwarte jaloezieën. Het nadeel van jaloezieën is namelijk dat ze altijd een klein strookje licht doorlaten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Worden het gordijnen of jaloezieën? Dit zijn de voor- en nadelen

Zwarte jaloezieën in de keuken

Ook in de keuken kunnen zwarte jaloezieën prachtig staan. Of je nu een ruime, moderne woonkeuken hebt of knusse, kleine keuken: zwarte jaloezieën zijn tijdloze toppers. Hangt de jaloezie dichtbij de kraan of het fornuis? Pas dan op met hout. Water en vetspetters kunnen het materiaal aantasten. Aluminium of pvc met een houtlook zijn dan de beste opties.

Bron: Beeld 1: vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen 09-2017 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 3: vtwonen huiscollectie 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans.

Lees verder onder de advertentie