WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo voorkom je schimmel in je kamerplant

Het kan weleens voorkomen dat er ineens een wit laagje op de potgrond van je mooie kamerplant zit. Zonde! Vaak heeft dit te maken met een te veel aan water. Een altijd vochtige grond kan namelijk voor schimmels zorgen. Zo voorkom én genees je het.

grote kamerplant

Hoe ontstaat schimmel op je kamerplant?

Allereerst: de schimmel op de potgrond van je kamerplant kan in principe geen kwaad. Het witte laagje leeft van dood materiaal en kan de plant zelf dus niet aantasten, maar echt mooi staat het niet. De schimmel ontstaat vaak doordat je te veel water geeft. Zorg dat je in het vervolg wat zuiniger bent met water en lees de beschrijving van hoe je de plant moet verzorgen echt eens goed door.

LEES OOK
Zo blijven kamerplanten blij in de herfst en winter

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Naast de vrij logische oplossing van minder water geven, kun je ook gaan voor steriele potgrond. Dat is potgrond die geen actieve onkruidzaden, insecten of ziekteverwekkers in zich heeft. Het is volledig schone grond, die lekker luchtig is. Dat laatste is belangrijk, zodat het overtollige water goed afgevoerd kan worden en er zo genoeg zuurstof bij de wortels van de plant komt.

LEES OOK
Als je niet genoeg ruimte (meer) hebt: kleine kamerplanten die klein blijven

Wat kun je doen als je al schimmel op je plant hebt?

Alle adviezen ten spijt: als er schimmel op je potgrond zit, wat kun je dan nog doen? Je hoeft hem echt niet meteen weg te gooien. Je kunt het laagje schimmel eruit scheppen en de onderlaag goed laten drogen. Is-ie goed droog? Dan kun je de potgrond het beste even een natuurlijk schimmelwerend middeltje geven. En die heb je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje: kaneel, baking soda of appelazijn.

nog meer: Planten