WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 belangrijke dingen die je moet weten over verlichting

Zelfs een ruimtelijk huis dat baadt in het zonlicht vraagt om aandacht wanneer het op verlichting aan komt. Als je ooit in een kroeg hebt gestaan waar rond sluitingstijd opeens al het licht aanspringt, weet je wat we bedoelen.

Evenwichting en sfeervol

Verlichting is best een complex onderdeel van decoratie dat om je tijd en aandacht vraagt. Gelukkig zijn er genoeg experts die hun geheimen voor een evenwichtig en sfeervol uitgelicht huis willen delen.

1. Ga voor zo natuurlijk mogelijk

Tegen natuurlijk daglicht kan niks op. Hoe klein het raam ook, probeer het vrij te houden van rommeltjes en zware gordijnen. Als je toch iets van privacy verlangt, kun je iets kiezen wat licht geweven is om toch wat licht binnen te laten.

2. Werk in laagjes met sfeer- en functionele verlichting

Met één lichtbron in de ruimte kom je er meestal niet. Gelaagd licht geeft dimensie, sfeer en functie aan de kamer. Kleed iedere kamer daarom aan in laagjes. Een keuken vraagt bijvoorbeeld om goede functionele verlichting, wat weer om andere lichtbronnen vraagt dan bijvoorbeeld een eetkamer.

Je wil waarschijnlijk niet hetzelfde heldere licht dat je nodig hebt wanneer je een ingewikkeld recept probeert als wanneer je dat gerecht serveert aan je gasten. Met accentverlichting geef je een ruimte wat extra drama. Denk bijvoorbeeld aan spotjes om de diepte van een kast of een mooi kunstwerk te benadrukken.

3. Definieer ruimtes met accentverlichting

Woon je in een loft of studio? Dan kun je met accentverlichting toch onderscheid brengen in de verschillende ruimtes. Met een vloerlamp naast de bank of een hanglamp boven de eettafel creeër je een focuspunt. Benadruk een knusse leeshoek en vergeet ook niet de spotjes boven dat schilderij waar je zo trots op bent.

4. Zoek naar originele lampenkappen

Soms is de lamp juist het kunstwerk. Naast de kamer mooi verlichten, geven lampen de ruimte pit. Een unieke lamp geeft je huis karakter en doet dienst als blikvanger. Materialen als rotan en riet voegen textuur en diepte toe. Wijk ook eens van de platgetreden paden en speur rond in tweedehands- en antiekwinkels. Met een beetje mazzel vind je daar je droomlamp.

5. Maak gebruik van dimmers… overal.

Een beetje interieurstylist zal je op het hart drukken: maak gebruik van dimmers. De helderheid kunnen aanpassen op je stemming en behoefte is cruciaal. Gebruik daarom dimmers waar het kan. Bovendien is het installeren van dimmers appeltje-eitje.

6. Koop de juiste peertjes

Insiders tip: de wattage die op de verpakking staat, is zelden de daadwerkelijke wattage. Fabrikanten vermelden meestal de maximale wattage die een peertje maximaal aan kan. Probeer daarom verschillende merken om te kijken welke het beste licht geeft.

Ook de temperatuur van het licht is belangrijk omdat het het licht van de hele kamer kan veranderen. Ga bij LED-verlichting voor een peertje van 60watt met een kleurtemperatuur van maximaal 2700k of minder voor een warme uitstraling. Kies bij gloeilampen voor zacht wit licht.

Bron: 1. Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans. 2. Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

nog meer: lampen en verlichting