WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Uit je comfortzone: ga voor rood in huis

Rood is een intense kleur met een sterk karakter, een kleur waar je eigenlijk niet omheen kunt. Je kunt ervoor kiezen om de hele wand in de knalkleur te verven, of hem juist terug te laten komen in details. Wat hulp nodig? Zo pas je rood smaakvol toe in huis.

daybed grijs
Verfkleur roze Bracken per liter € 35,- verfkleur beige Drift per liter € 35,- (bauwerk.com.au). Daybed € 3785,- (covanderhorst.nl). Hanglamp vanaf € 399,-, roze vloerkleed, 250×175 cm € 1195,-, kussen blauw met streep hoort bij een stoel € 650,- (couleurlocale.eu). Kruk Model C van Charles en Ray Eames voor Vitra, massief notenhout € 1310,- (mobilia.nl). Plaid geel 148,-, kussenhoes geel, 60×60 cm € 60,- (tinekhome.com). Notitieboeken van About Blanks € 22,50 (maisonnl.com). Sloffen prijs op aanvraag (householdhardware.nl). Houten lepel € 7,99 (hm.com). Theepot blauw € 54,50 (loods5.nl). Kop bruin met beige € 27,- (annemiekebootsceramics.nl). Blauw kussen € 39,- (fonq.nl). Oranje bord van HK Living € 26,95 (livingandcompany.com).

Betekenis van rood

De betekenis van rood is niet over de hele wereld hetzelfde. In Europa staat rood vaak symbool voor gevaar en fout, maar ook voor passie en kracht. In China is rood juist het symbool voor geluk en fortuin. Wereldwijd worden er dus sterke symbolische waarden aan rood toegekend. Verder wordt rood ook in verband gebracht met macht, vuur en bloed.

Ondanks de verschillende betekenissen, is rood een geliefde kleur. Niet voor niets zijn cosmeticabedrijven continu bezig met het ontwikkelen van de de nieuwste tinten rood. Rood is een actieve kleur die past bij mensen die van uitdaging en avontuur houden. Zo ook in het interieur.

Dominante kleur

Wil je thuis met rood aan de slag? Bedenk dan van tevoren waar je de kleur wilt toepassen en welke tint ervan. Door de dominante eigenschap van de felle kleur past een specifieke tint ervan wellicht niet in elk interieur. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel verschillende tinten, waardoor er voor iedereen wel wat tussen zit.

rode slaapkamer
Muurverf Red Earth (voorste wanden en kolom), Washed Lilac (achterwand), lakverf Terra (bed en headboard)

Rood in verschillende woonstijlen

Rood heb je in vele gradaties, van tomaatrood tot bordeuxrood. In iedere woonstijl past weer een andere tint. Bordeauxrood staat bijvoorbeeld prachtig in een klassieke woonstijl, gecombineerd met luxe materialen en donkere kleuren zoals blauw en groen. Door een rode muur in deze mix terug te laten komen, geef je de ruimte meteen een warmere sfeer.

Felrood staat juist weer perfect in een ruimte met de design woonstijl. De felle kleur vormt een mooi palet met abstracte kunst, strak design en lichte kleuren zoals lichtblauw, grijs en wit. Een mix van oudroze en rood is erg geschikt voor in de romantische woonstijl. Veel gouden accenten en zachte materialen geef je meer pit als je er een sterke, rode tint aan toevoegt. Verf de muur in je lievelingstint en creëer je eigen kleurpalet.

Rood in accessoires

Je kunt natuurlijk een hele wand een rode kleur geven, maar wellicht past dat niet in je interieur. Een andere manier om je interieur van de warme, rode kleur te voorzien is door het toe te passen in kleinere elementen, zoals accessoires. Geef je bank bijvoorbeeld een touch-up met wat rode sierkussens, of schaf een toffe rode bank aan. Je kunt ook gaan voor een poster waar rood in terugkomt, of kies voor een vintage rood vloerkleed. Door rood in verschillende elementen terug te laten komen, creëer je een geheel en maak je het plaatje helemaal af.

Rood in huis met..

nog meer: Kleur