Koningsdag 2023: zo verwerk je oranje in je interieur

beeld vtwonen Beeld styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Op 27 april vieren we feestelijk de verjaardag van de koning en kleurt heel Nederland oranje. Thuis is de kleur vaak lastiger te spotten, terwijl oranje een prachtige toevoeging kan zijn én warmte in huis brengt. En dat is precies wat we willen deze tijd van het jaar. Misschien moeten we daarom die oerhollandse kleur wat meer omarmen. Zo verwerk je oranje in je interieur.

Lees verder onder de advertentie

Back to the seventies

In de jaren zeventig werd je overladen met oranjetinten. Niet alleen in retro behang, maar ook in lampen, voorraadblikken, telefoons en allerlei andere accessoires was de kleur terug te vinden. Toen je oranje werkelijk overal terugzag was men er klaar mee: de kleur verdween bijna compleet uit het interieur. Nu kom je oranje nog steeds minder vaak tegen dan andere kleuren. In de lente misschien her en der in een bloemetje. En in de herfst verandert de wereld voor even in een oranje paradijs. Prachtig natuurlijk. Omdat oranje in Nederland ook onlosmakelijk verbonden is met feest, roept de kleur vaak blije en actieve emoties op. Daarnaast geeft oranje een mooie, warme gloed. Kortom, stiekem houden we van wat oranje met ons doet. Dus waarom zou je oranje niet verwerken in het interieur?

LEES OOK
Woning als een koning op Koningsdag

Oranje boven

Wil je de kleur onderdeel laten uitmaken van je interieur? Dan kan het een goed idee zijn om de muur in een oranje tint te verven. Let er wel op dat de kleur niet gaat overheersen. Zorg voor balans en eenheid met andere tinten in de ruimte. Gelukkig heeft oranje tig verschillende tonen. Zo eist een fellere kleur oranje alle aandacht op, maar kun je het ook subtieler aanpakken met terracotta.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Mooi in elk interieur: de kleur terracotta

Oranje in het interieur

Wil je een statement maken? Kies dan een groot meubelstuk in de kleur oranje. Denk aan een bank, stoel of kast en laat deze stralen door ’m te combineren met donkere kleuren. Of voor de echte durfals: combineer oranje met andere felle kleuren voor een vrolijk effect.

Ben jij een durfal? Combineer oranje dan met andere felle kleuren

Lees verder onder de advertentie

Oranje woonaccessoires en details

Pak jij het liever subtieler aan? Verwerk de kleur oranje dan net als in de jaren zeventig in accessoires. Wil je dat ze meteen in het oog springen, kies dan voor een fellere kleur oranje en zorg dat andere accessoires in subtiele, maar contrasterende kleuren terugkomen. Denk aan wit of zwart, maar ook donkergroen en donkerblauw zijn prachtig te combineren met de warme tint. Of kies juist een ton sur ton-palet. Zo pas je oranje in verschillende tinten toe, maar behoud je wel eenheid.

LEES OOK
Knallen maar: mix & match felle en donkere kleuren

Oranje combineren

Oranje blenden met de rest van het interieur? Zorg dat andere meubels en accessoires in bijpassende kleuren komen. Denk bijvoorbeeld aan kleuren die in hetzelfde spectrum vallen als oranje, zoals bruin, rood, roze of geel.

Lees verder onder de advertentie

Oranje in huis halen