Kleurencirkel van Itten: zo werkt het voor je interieur

beeld vtwonen Beeld

Kleur is één van de belangrijkste aspecten als het op het inrichten en aankleden van de woning aankomt. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur. Er bestaan duizenden kleuren, maar hoe kies je de juiste kleur? Om je te helpen met het kiezen van de juiste verfkleur gaan we terug naar de basis. Te beginnen bij de kleurencirkel van Johannes Itten.

Lees verder onder de advertentie

Kleurencirkel

Een kleurcirkel is eigenlijk niets meer dan een manier om inzichtelijk te maken hoe primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. Omdat er oneindig veel kleuren zijn, bestaan er verschillende kleurencirkels. De eenvoudigste en middelste cirkel bestaat uit slechts zes kleurvakken.

Cirkel van Itten

De kleurencirkel van de uit Zwitserland afkomstige Johannes Itten is een van de bekendste en wordt vaak verplichte studiekost voor studenten van kunst- en interieuropleidingen. Als je bezig bent met schilderen en het inrichten van huizen is het handig om te weten wat je allemaal met kleur kunt bereiken. De kleurencirkel geeft antwoord op vragen als ‘Welke kleuren combineren goed met elkaar?’, Welke kleuren moet je mengen om tot nieuwe kleuren te komen?’ en ‘Hoe maak je kleuren lichter of juist donkerder?’.

LEES OOK:
Cheer up! Van deze kleuren word je vrolijk

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt de cirkel?

Als je goed kijkt zie je dat er logica zit in hoe de kleurencirkel is opgebouwd. De cirkel begint in het midden met de primaire kleuren, daarna de secundaire kleuren en de buitenste ring zijn de tertiaire kleuren.

Primaire- en secundaire kleuren

Itten ontdekte dat door primaire kleuren (rood, geel blauw) te mengen je nieuwe kleuren verkrijgt. Deze 3 kleuren staan in het midden van de kleurencirkel. Door deze kleuren te mengen met elkaar ontstaan er secundaire kleuren (oranje, groen, paars). Rood met geel maakt oranje, blauw met geel groen en rood met blauw wordt paars.

Tertiaire- en complementaire kleuren

Naast bovengenoemde kleuren vind je in de kleurencirkel ook de tertiaire- en complementaire kleuren. Tertiaire kleuren worden verkregen door een primaire met een secundaire kleur te mengen. Een goed voorbeeld hiervan is de kleur turquoise. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Dit heeft alles te maken met warm en koud. Links staan de koude kleuren en rechts de warme kleuren. Twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen zijn rood (warm) en groen (koud). De kleurencirkel laat dus zien dat kleuren die mooi met elkaar combineren naast elkaar liggen in de cirkel of juist tegenover elkaar liggen.

Lees verder onder de advertentie

NOG MEER KLEURINSPIRATIE?
Ga hier naar onze andere kleurartikelen

Zwart en wit

Technisch gezien zijn de kleuren zwart en wit geen kleuren en ze staan dan ook niet in de kleurencirkel. Wel kunnen deze twee kleuren helpen bij het lichter of donkerder maken van een kleur. Met zwart kun je een kleur versterken en met wit juist afzwakken.

Shop kleurrijke accessoires…

Lees verder onder de advertentie