WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleuren kiezen: voel je goed bij de kleur van je muur

Wist je dat het menselijk brein tot wel 10 miljoen verschillende kleuren kan onderscheiden? De keuze is reuze, zou je dus zeggen. Maar smaken verschillen en iedereen voelt zich prettig bij een andere kleur. Met deze tools kun je checken welke kleur bij jou past. Zo wordt kleur kiezen een eitje.

Kleuren kiezen voor op de muur wordt makkelijk op deze manier.

Laat je inspireren

Voordat je kleuren gaat kiezen is het fijn om inspiratie op te doen. Pak Pinterest, je favoriete interieurtijdschriften of Instagram erbij en trek tijd uit om plaatjes te zoeken die je mooi vindt. Verzamel ze op één plek en kijk wat ze gemeen hebben. Welke kleur komt vaak terug? Welke stijl vind je mooi en welk kleurpalet hoort daarbij? Als je dat weet, weet je waar jouw voorkeur ligt en kun je je verder oriënteren op verf en behang.

Wat is het doel van de kleur?

Waarom wil je nieuwe kleuren kiezen voor op de muur? Wil je dat je woonkamer groter lijkt of juist knusser? Lichte kleuren maken ruimer, maar ook koeler. Tinten met een aardse kleur, zoals bruin, grijs, wit en taupe maken knus en warm. Hoe donkerder de kleur, hoe groter de kans is dat de ruimte kleiner oogt. Dat hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn.

Doe de test: welk kleurtype ben jij?

Hoeveel licht heb je?

Over het algemeen komen je meubels, accessoires én de kleuren op de muren het beste tot hun recht als je veel daglicht het huis in hebt. Het accentueert de kleuren en zorgt voor letterlijke en figuurlijke warmte in huis. Ben je niet gezegend met metershoge raampartijen, dan doet een lichtere kleur het waarschijnlijk goed. Heb je wel veel daglicht, dan kan een donkerdere kleur geen kwaad. Een lichte kleur in een licht huis zorgt alleen maar voor méér licht.

nog meer: Kleur