WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van ralkleuren tot de betekenis van kleuren

Over kleur valt ontzettend veel te vertellen. Kleur is ons dagelijks leven overal aanwezig. Vanaf het moment dat we ’s ochtends opstaan tot dat we naar bed gaan. Kleur kun je bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit je gevoel, op een technische manier met bijvoorbeeld ralkleuren of juist meer vanuit de werking van kleur. 

kleuren samen sterk  kleuren vlakverdeling

Betekenis kleuren

Kleuren spelen over de hele wereld en in bijna alle culturen een belangrijke rol. Vaak heeft kleur een functie en bepaalde betekenis of associatie. Zo staat voor veel mensen de kleur rood voor gevaar en de kleur groen voor veiligheid. Kleur kun je eigenlijk zien als een communicatiemiddel. In Mexico wordt bij festivals, bruiloften, doopfeesten en feestdagen de versiering Papel Picado tevoorschijn gehaald. De kleur van deze van geperforeerd papier gemaakte decoratie hangt af van het soort feest. Ook in ons interieur speelt de betekenis van kleur een belangrijke rol. Zo kan de ene persoon prima functioneren in een rode kamer, terwijl de ander er gillend gek wordt. Meer over de betekenis van kleuren en kleurenpsychologie lees je in het artikel Kleur in je interieur.

Kleuren kiezen

Kennis van kleur en enig kleurgevoel zijn bepalend bij het kiezen van verfkleuren voor je interieur. Of jij je prettig voelt in huis wordt grotendeels bepaald door de gebruikte kleuren. Je hoeft geen kleurexpert te zijn om te weten dat het niet verstandig is om je hele huis in zwart onder te dompelen. Maar welke kleuren moet je dan welk kiezen? In het artikel ‘Verfkleuren kiezen’ geven we je tips en advies waar je zelf mee aan de slag kunt.

Kleuren mengen

Verf kun je laten mengen op vrijwel elke gewenste kleur. Alleen metallic tinten zijn soms lastig te evenaren. Heb je Histor kleuren, Sikkens kleuren of Flexa kleuren liever gemengd in Gamma of Karwei verf? Geen probleem. Als je een kleur van Histor wilt laten mengen in Flexa verf kan dat aan de hand van de kleurnaam of kleurcode. Deze vind je op de kleurstaal of in een kleurenwaaier. Op de website van Flexa kun je extra grote kleurechte kleurstalen bestellen op A5 formaat. In bouwmarkten kun je meestal kleine kleurstalen meenemen. Verfcollecties zijn vaak ook online te vinden. Houd er wel rekening mee als je online verfkleuren bekijkt, dat de kleur iets kan afwijken van de werkelijkheid.

ralkleuren

Ralkleuren

Ral 9010 is de meest voorkomende kleur in huis. Maar wat is RAL precies? RAL is eigenlijk niets meer dan een coderingssysteem om kleuren te definiëren. Het RAL systeem werd in 1927 in Duitsland ontwikkeld. In de loop der tijd zijn ralkleuren de standaard geworden in de industrie, verkeersveiligheid en bouw. Van alle ralkleuren zijn ral 9010 (crème wit) en 9001 (wit) het populairst. Merken als Histor en Flexa hebben ralkleuren in hun kleurencollectie opgenomen.

Kleur direct toevoegen?

Uiteraard kun je ook kleurrijke meubels, lampen en accessoires toevoegen. Daarom maakten wij een selectie van enkele kleurrijke producten voor in huis, die je direct kunt shoppen.nog meer: Kleur