WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een klamboe in de babykamer: zo blijft het veilig

Een klamboe om de wieg of ledikant staat ontzettend schattig en is een gezellige toevoeging aan de babykamer. Maar is ook veilig? Als je rekening houdt met deze tips dan slaapt jouw kindje veilig onder een klamboe.

ledikant klamboe
Bed Ikea. Klamboe Jollein via Studio Jules. Behang Morris & Co. Kleed Marktplaats. Kruk kringloop. Houder Ikea. Vos aan wand Fiona Walker England.

Ter decoratie

Zodra je weet dat er een kindje op komst is, begin je meestal al snel met het inrichten van de babykamer. De baby slaapt vaak de eerste weken – of maanden – niet in zijn/haar eigen ledikant. De tijd voordat de baby er is perfect om een klamboe op te hangen, zodat de babykamer minder leeg aanvoelt. Zonder gevaar, puur ter decoratie.

Alleen in de eerste periode

Een klamboe brengt sfeer aan in de babykamer en geeft een gevoel van geborgenheid. Echter kan het gevaarlijk worden als je baby gaat rollen en de klamboe vastgrijpt. Het is daarom raadzaam om de klamboe of het hemeltje weg te halen als je kind beweeglijker wordt. Zo voorkom je nare situaties met jouw kleine. Want veiligheid staat altijd voorop!

Veiligheidsmaatregelen

Wil je de klamboe toch graag laten hangen? Het mogelijke gevaar van een klamboe zit ‘m vooral in loshangende koortjes die een baby goed vast kan pakken. Verwijder die dus. Zorg er ook altijd voor dat de klamboe van een dunne, luchtige stof gemaakt is, zodat je kindje er doorheen kan ademen mocht het fout gaan. En ook heel belangrijk: vergroot de afstand tussen het bed en de klamboe. Zo voorkom je dat je kindje de klamboe makkelijk vastpakt.

Ook kun je ervoor kiezen om de klamboe ’s avonds van de bevestiging af te halen, zodat jouw kind veilig kan slapen. De volgende ochtend hang je hem dan gewoon weer op. Daarnaast kun je ’s avonds een knoop in de klamboe leggen, zodat je kindje er niet bij kan.

Kooptips voor klamboes

  • Klamboes zijn niet alleen mooi en handig tegen de muggen, ze geven ook een stukje warmte doordat ze de warmte vasthouden. 
  • Let op de maaswijdte (de dichtheid van de gaatjes) in de klamboe. Hoe fijner de mazen, hoe minder de luchtventilatie. Een klamboe met grotere mazen is de meest veilige optie.
  • Let op het bevestigingssysteem: wordt de klamboe opgehangen aan één punt of vier punten? Dat laatste is het handigst. Hij hangt dan namelijk recht om het bed heen, waardoor je kind meer ruimte heeft onder de klamboe en er minder snel bij kan. Ook hangt het steviger vast aan het plafond dan bij één bevestigingspunt.

Klamboe shoppen…

nog meer: kinderkamer inspiratie