Om aan te knutselen en schrijven: 5 tips bij de aanschaf van een kinderbureau
Wanneer je baby geen baby meer is en je het ledikant verruilt voor een peuterbed is dat vaak het moment voor een kinderbureau. Het is de start van een nieuwe fase. Een fase waarin je kind (beter) leert tekenen, lezen, knutselen en schrijven. Zoek je een kinderbureau waaraan je kind zijn of haar creativiteit kwijt kan? Houd dan rekening met deze vijf tips bij de aanschaf.
1. Op welke leeftijd een kinderbureau?
Wanneer je kind leert tekenen en knutselen – meestal vanaf 2,5 – 3 jaar – kan een kinderbureau al handig zijn. Zo slingeren niet alle knutselspullen door het huis. Meestal is dat het moment dat je een peuterbed introduceert en de babykamer onder handen neemt. Als je dan toch bezig bent met een make-over, kan een kinderbureau ook een plek krijgen.
Zit je kind liever beneden in de woonkamer te knutselen? Creëer dan een speelhoek in de woonkamer met een kinderbureau. Of begin met een basic bureau die je op een later moment – als je kind huiswerk krijgt en meer behoefte heeft om zich terug te trekken – uitbreidt met meer opbergruimte en een betere bureaustoel.
Vooral wanneer je kind iets ouder is – vanaf ongeveer 6 jaar – wordt een kinderbureau handig. Dat is de leeftijdsfase waarin huiswerk wordt geïntroduceerd (meestal vanaf groep 4 of 5).
“Wanneer je kind leert tekenen en knutselen kan een kinderbureau al handig zijn”
2. Het formaat
Een kinderbureau – de naam zegt het al – is speciaal voor kinderen ontworpen. Het is een slag kleiner dan een regulier bureau. Alleen omdat kinderen groeien als kool is een klein bureau is al snel ‘te klein’. Een verstelbaar exemplaar is dan een betere oplossing voor de lange termijn. Meer inspiratie voor een tienerbureau, vind je hier.
Het volgende formaat is een richtlijn voor een kinderbureau:
- 75 centimeter hoog
- 60 centimeter diep
Weinig ruimte over in de kinderkamer? Dan zijn er handige oplossingen zoals een hoogslaper met daaronder een bureau. Of een inklapbaar bureau aan de muur.
3. De zithouding
Thuiswerken is inmiddels meer regel dan uitzondering. Hierdoor weten we ook hoe belangrijk het is om ergonomisch te werken. Een goede zithouding, comfortabele bureaustoel en bureau met de juiste hoogte zijn erg belangrijk – ook voor kinderen. Je kunt hier namelijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Kinderbureaustoelen zijn iets kleiner, zodat ze perfect passen bij het kinderbureau. Kan je kind nog niet met de voeten bij de vloer als het aan een bureau zit? Dan is een voetenbankje een idee.
4. Kinderbureau stijlen
Een bureau is vooral functioneel, maar het oog wil ook wat. Gelukkig zijn er kinderbureaus in verschillende stijlen. Dit zijn bijvoorbeeld de mooiste bureaus voor de meidenkamer. Een wit kinderbureau staat prachtig in een Scandinavische of bohemian kinderkamer, terwijl een metalen of zwarthouten bureau weer goed past in een industriële kinderkamer. Uiteraard kun je het bureau een ander kleurtje geven voor een nieuwe look.
Tip: met plakfolie geef je een basic kinderbureau een bijzondere upgrade. Bovendien is het een erg leuk DIY-klusje om te doen samen met je kind.
“Een bureau is vooral functioneel, maar het oog wil ook wat”
5. Opbergruimte
Ten slotte is opbergruimte in en rondom het bureau erg belangrijk. Zo kan je kind rustig knutselen of huiswerk maken zonder afgeleid te worden door allerlei poespas. Vaak komen kinderbureau’s met ingebouwde lades. Mocht dat niet genoeg zijn, denk dan aan verrijdbare ladekasten of tafelmodel-ladeblokken. Weinig ruimte voor opbergers? Werk de hoogte in met wandplanken of wandkasten boven het bureau. Hier kun je schoolboeken, kinderkamer accessoires of knutselspullen op etaleren.
Tip: hang een prikbord of metalen rek boven het bureau waaraan je kind alle knutselwerkjes, tekeningen of een huiswerkplanning kan hangen. Dat geeft de kamer persoonlijkheid. Bovendien is het zonde om al die creaties weg te gooien.
“Hang een metalen rek boven het bureau waar je kind alle knutselwerkjes op kan hangen”
Het bureau stylen…
Bron: beeld 1: vtwonen bijlage 08-2022 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee | beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 13 aflevering 11 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra | beeld 3: vtwonen special 09-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 4: vtwonen 13-2021 kids special | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne van der Beek, Judie Jonker, Kim Suos