Het belang van een eigen bureautje
Een tienerkamer met bureau is niet alleen een aanwinst voor de tiener in kwestie, maar voor het hele gezin. Vier reden om als de wiedeweerga opzoek te gaan naar een knap tienerbureau:
-
Niets zo gezellig als je studerende tiener bij je aan de eettafel, maar de schoolboeken, werkschriften en de laptop die vervolgens blijven slingeren zijn minder aangenaam.
-
Toetsen zijn onvermijdelijk in het leven van een tiener. Een eigen werkplek waar ze ongestoord kunnen leren komt vroeg of laat goed van pas.
-
Een ergonomische werkhouding is ontzettend belangrijk. Zittend op het bed of de bank achter je laptop werken, is funest voor nek en rug. Ook als je nog jong bent.
-
Het bureau in de tienerkamer is er voor Franse woordjes leren, maar is net zo goed een plek om alleen te zijn met je gedachten. Minstens zo belangrijk, nietwaar?
Afmetingen tienerbureau
Als je je van jongs af aan een goede werkhouding eigen maakt, heb je daar later profijt van. Daarom is het bij het uitzoeken van een bureau voor de tienerkamer allereerst belangrijk de juiste maat op te zoeken. De lengte van je kind is daarbij leidend: hoe langer, hoe hoger het bureau. De gemiddelde lengte van een twaalfjarige in Nederland is 155 centimeter. Bij die lengte past een bureau van 64 centimeter hoog. Er is echter ongetwijfeld een groeispurt in aantocht… En iemand met een lengte van 170 centimeter heeft een bureau nodig van (tenminste) 70 centimeter hoog. Met het oog op de toekomst is een in hoogte verstelbaar bureau een handige investering.
LEES OOK
Inspiratie om een stoere kinderkamer in te richten nodig? Lees hier verder
Voor een goede houding is het bovendien van belang dat de onderarmen in een hoek van 90 graden op het bureau kunnen rusten en de voeten plat op de grond kunnen staan, met de knieën in een hoek van 90 graden. Ten slotte hoort een bureau 80 centimeter diep te zijn, zodat je kind niet met zijn of haar neus op het beeldscherm zit geplakt.
Het bureau in de tienerkamer is er voor Franse woordjes leren, maar is net zo goed een plek om alleen te zijn met je gedachten
Samen een tienerbureau uitzoeken
Van stoere houten hoekbureaus, simplistische metalen bureaus of deze van hout met verplaatsbare staanders: de keuze is enorm en zoals voor alles geldt is de keuze van een bureau een kwestie van smaak en persoonlijkheid. Waarvoor wordt het bureau hoofdzakelijk gebruikt? Is jouw kind dol op tekenen en schrijven dan is er minder bureauruimte nodig dan voor tieners met een liefde voor gamen (en bijbehorende apparatuur), maar des te meer plek voor het opbergen van tekenspullen en schrijfgerei. Hebben jullie een kleine tienerkamer en wil je ruimte besparen? Dit bureau hang je op aan de muur en klap je wanneer je 'm niet gebruikt.
Weet die tiener van jou nog niet precies hoe dat bureau in zijn of haar kamer eruit moet zien? De vtwonen woontest kan helpen bij het ontdekken van je kinds woonsmaak. Leuk om samen te doen voordat jullie die tienerkamer op de schop nemen.
Opbergen
Een opgeruimde werkplek motiveert en maakt productiever. Een bureau met opbergruimte als lades onder het werkblad of vakken erbovenop is daarom super handig. En gezien scholen vandaag de dag steeds vaker zijn ingesteld op virtueel leren, is een laptop geen overbodige luxe. Een bureau dat rekening houdt met plek voor apparatuur is een bureau waarbij is nagedacht over het wegwerken van kabels. Ikea heeft deze toffe versie in hun collectie.
Het kan voor tieners lastig zijn om het bureau in hun tienerkamer opgeruimd en netjes te houden. Benut de muur achter het bureau eventueel ook. Met (zwevende) planken bijvoorbeeld, een vakkenkast ernaast of aan de achterkant een extra ladekast eronder.
Gestyled tot in de puntjes
De tienerkamer wordt pas echt een fijne hang- en werkplek met een beetje aankleding. Een paar ideeën:
-
Manden, bakken en potten voor potloden, pennen en andere schoolspullen bewaren het overzicht en houden het werkblad vrij.
-
Een plek om notities achter te laten, zoals een prikbord, schrijfrol of whiteboard is wel zo praktisch met zo belachelijk veel aan je hoofd als tiener.
-
Een bureau met kamerplanten past helemaal in de botanische trend en helpt bovendien stress verminderen, lucht zuiveren en ze houden je ook nog eens lekker productief.
-
Met een laagpolig vloerkleed onder het bureau voeg je warmte en huiselijkheid toe. Ook isoleert het (kan die kachel weer een standje zachter) en beschermt het de vloer tegen het schuiven met de (bureau)stoel.
-
Positief denken een handje helpen? Dat kan met een leuk behang of toffe poster met catchy motiverend motto.
LEES OOK
Het nieuwe bureau inwijden met dit lieve DIY pennenbakje
Meer inspiratie voor de tienerkamer met bureau?
Nog wat ideeën nodig voor het bureau in de tienerkamer? Doe inspiratie op met deze fijne beelden van werkplekken in de tienerkamer.
De tofste spullen voor het bureau in de tienerkamer
Bron: Beeld 1: vtwonen 05-2018 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge. Beeld 2: vtwonen 04-2022 | productie & styling kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 3: vtwonen 09-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 4: vtwonen 13-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 5: vtwonen 04-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek