WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een bureau in de tienerkamer is een win-win voor het hele gezin

Heeft jouw tiener al een eigen werkplek voor het maken van huiswerk en het serieuzere chillen? Of ligt de eettafel nog altijd vol met schoolspullen? Hoe graag je ze ook om je heen hebt, op een bepaald moment is de tijd rijp voor een bureau in de tienerkamer. En dat is allesbehalve een straf.

verf cirkel

Het belang van een eigen bureautje

Een tienerkamer met bureau is niet alleen een aanwinst voor de tiener in kwestie, maar voor het hele gezin. Vier reden om als de wiedeweerga opzoek te gaan naar een knap tienerbureau:

  • Niets zo gezellig als je studerende tiener bij je aan de eettafel, maar de schoolboeken, werkschriften en de laptop die vervolgens blijven slingeren zijn minder aangenaam.
  • Toetsen zijn onvermijdelijk in het leven van een tiener. Een eigen werkplek waar ze ongestoord kunnen leren komt vroeg of laat goed van pas.
  • Een ergonomische werkhouding is ontzettend belangrijk. Zittend op het bed of de bank achter je laptop werken, is funest voor nek en rug. Ook als je nog jong bent.
  • Het bureau in de tienerkamer is er voor Franse woordjes leren, maar is net zo goed een plek om alleen te zijn met je gedachten. Minstens zo belangrijk, nietwaar?

Afmetingen tienerbureau

Als je je van jongs af aan een goede werkhouding eigen maakt, heb je daar later profijt van. Daarom is het bij het uitzoeken van een bureau voor de tienerkamer allereerst belangrijk de juiste maat op te zoeken. De lengte van je kind is daarbij leidend: hoe langer, hoe hoger het bureau. De gemiddelde lengte van een twaalfjarige in Nederland is 155 centimeter. Bij die lengte past een bureau van 64 centimeter hoog. Er is echter ongetwijfeld een groeispurt in aantocht… En iemand met een lengte van 170 centimeter heeft een bureau nodig van (tenminste) 70 centimeter hoog. Met het oog op de toekomst is een in hoogte verstelbaar bureau een handige investering.

LEES OOK
Inspiratie om een stoere kinderkamer in te richten nodig? Lees hier verder

Voor een goede houding is het bovendien van belang dat de onderarmen in een hoek van 90 graden op het bureau kunnen rusten en de voeten plat op de grond kunnen staan, met de knieën in een hoek van 90 graden. Ten slotte hoort een bureau 80 centimeter diep te zijn, zodat je kind niet met zijn of haar neus op het beeldscherm zit geplakt.

Het bureau in de tienerkamer is er voor Franse woordjes leren, maar is net zo goed een plek om alleen te zijn met

je gedachten

wit bureau lades
Verf op muur Mushroom nr. 142 (littlegreene.nl). Theepot met kopje € 35,99, bruin/groene mok € 15,99, groen/bruine aardewerken pot met kaars € 19,99, rond klein bordje, per stuk € 11,99, sisal vloerkleed, 160×230 cm € 279,- (zarahome.com). Organische decoratieve steen € 24,99 (hm.com). Gouden tafellamp Reflection van Bolia € 364,99 (vtwonen.nl). Overig privébezit.

Samen een tienerbureau uitzoeken

Van stoere houten hoekbureaus, simplistische metalen bureaus of deze van hout met verplaatsbare staanders: de keuze is enorm en zoals voor alles geldt is de keuze van een bureau een kwestie van smaak en persoonlijkheid. Waarvoor wordt het bureau hoofdzakelijk gebruikt? Is jouw kind dol op tekenen en schrijven dan is er minder bureauruimte nodig dan voor tieners met een liefde voor gamen (en bijbehorende apparatuur), maar des te meer plek voor het opbergen van tekenspullen en schrijfgerei. Hebben jullie een kleine tienerkamer en wil je ruimte besparen? Dit bureau hang je op aan de muur en klap je wanneer je ‘m niet gebruikt.

Weet die tiener van jou nog niet precies hoe dat bureau in zijn of haar kamer eruit moet zien? De vtwonen woontest kan helpen bij het ontdekken van je kinds woonsmaak. Leuk om samen te doen voordat jullie die tienerkamer op de schop nemen.

Opbergen

Een opgeruimde werkplek motiveert en maakt productiever. Een bureau met opbergruimte als lades onder het werkblad of vakken erbovenop is daarom super handig. En gezien scholen vandaag de dag steeds vaker zijn ingesteld op virtueel leren, is een laptop geen overbodige luxe. Een bureau dat rekening houdt met plek voor apparatuur is een bureau waarbij is nagedacht over het wegwerken van kabels. Ikea heeft deze toffe versie in hun collectie.

Het kan voor tieners lastig zijn om het bureau in hun tienerkamer opgeruimd en netjes te houden. Benut de muur achter het bureau eventueel ook. Met (zwevende) planken bijvoorbeeld, een vakkenkast ernaast of aan de achterkant een extra ladekast eronder.

Gestyled tot in de puntjes

De tienerkamer wordt pas echt een fijne hang- en werkplek met een beetje aankleding. Een paar ideeën:

  • Manden, bakken en potten voor potloden, pennen en andere schoolspullen bewaren het overzicht en houden het werkblad vrij.
  • Een plek om notities achter te laten, zoals een prikbord, schrijfrol of whiteboard is wel zo praktisch met zo belachelijk veel aan je hoofd als tiener.
  • Een bureau met kamerplanten past helemaal in de botanische trend en helpt bovendien stress verminderen, lucht zuiveren en ze houden je ook nog eens lekker productief. 
  • Met een laagpolig vloerkleed onder het bureau voeg je warmte en huiselijkheid toe. Ook isoleert het (kan die kachel weer een standje zachter) en beschermt het de vloer tegen het schuiven met de (bureau)stoel.
  • Positief denken een handje helpen? Dat kan met een leuk behang of toffe poster met catchy motiverend motto.

LEES OOK
Het nieuwe bureau inwijden met dit lieve DIY pennenbakje

Meer inspiratie voor de tienerkamer met bureau?

Nog wat ideeën nodig voor het bureau in de tienerkamer? Doe inspiratie op met deze fijne beelden van werkplekken in de tienerkamer.

bureau
tekeningen verf
roze cirkel verf

nog meer: kinderkamer inspiratie