Gymmen en klauteren met een klimrek in de kinderkamer

Slinger € 79,-, grijze rugtas van Emile et Ida € 65,-, groene trui van Simple Kids € 84,- okergeel gebreid kroontje € 27,50, springtouw van Nobodinoz € 15,95, gele gympen van Golden Goose € 160,-, schoenen met zebraprint van Maá Shoes € 125,-, hoge bruine schoenen van Rainbow & Snow € 110,-, gebreide NYC taxi van Oeuf NYC € 75,- (Orange Mayonnaise). Houten alfabetblokken van Ooh Noo € 59,90 (Rewind Design). Houten apen van Kay Bojesen, klein € 119,-, medium € 339,- (www.vtwonen.nl). Muisknuffel € 39,95, schooltas Horses van Bobo Choses € 68,95, juniorbed Crisis van Piet Hein Eek € 265,-, stokstaartknuffel € 37,95, geruit kussen Vichy van La Cérise sur le Gâteau € 37,95, grote avonturenatlas € 24,95 (Imps & Elfs + Friends). Klein zwart kussentje met katopdruk van Mimi’Lou € 29,95, matras met zigzagdessin van Nobodinoz € 52,95 (www.psikhouvanjou.nl). Oud schoolstoeltje € 25,- (Loods 5). Dekbedovertrek Odette van La Cérise sur le Gâteau € 95,-, okergele kussenhoes met kattenhoofd Zwicky van La Cérise sur le Gâteau € 40,- (Living). Camera van houtresten is zelfgemaakt. Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 13-2015 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 13-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Is je kleine ook flink bezig met het verkennen van zijn of haar grenzen en steeds op zoek naar nieuwe, spannende ervaringen? Een klimrek in de kinderkamer stimuleert tot bewegen en geeft de ruimte ook een unieke look. Waar je op moet letten? Lees de tips.

Lees verder onder de advertentie

Een klimrek als booster voor de ontwikkeling

Bewegen is gezond: dat staat als een paal boven water. Met een eigen kinderkamer klimrek prikkel je de zintuigen van kleine kinderen, laat je ze hun evenwicht oefenen en help je ze om zelfvertrouwen op te bouwen. Op een touwladder omhoog klimmen is namelijk helemaal niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Ook al kan het in het begin een beetje ploeteren zijn, oefening baart kunst! Wil je een klimrek voor de kinderkamer aanschaffen? Vraag jezelf dan eerst af naar wat voor een soort klimrek je op zoek bent. Moet deze aan de wand bevestigd worden of wil je het af en toe kunnen verplaatsen? Voor beide opties zijn er genoeg mogelijkheden.

Houten klimrek in de kinderkamer

Omhoog klimmen, het plafond aantikken of balanceren op de bovenste sport van de ladder. Een basic model houten klimrek aan de muur van de kinderkamer stimuleert kinderen om op meerdere manieren te bewegen. Andere namen voor zo’n klimrek zijn ook wel: Zweedse ladder, sportraam, gymrek, fitnessrek, houten sportrek, houten sportraam of wandrek voor turnen. Dit klimrek is gemaakt van massief hout en lijkt op het type dat je misschien wel kent van gymzalen uit de jaren ’80. Een alternatief is de zogenaamde klimdriehoek: een vrijstaand klimrek dat in combinatie met een glijbaan of klimhelling kan worden gebruikt. Soms is deze zelfs inklapbaar waardoor hij makkelijk is op te bergen.

Lees verder onder de advertentie

Muur kiezen voor het klimrek

Bij een klimrek voor de kids staat veiligheid voorop. Als je kiest voor een wandrek wordt het in de kinderkamer tegen de muur aangezet. Het is verstandig om het klimrek dan vast te zetten door het aan de wand te monteren. Het kiezen van een geschikte muur is een belangrijk detail. Je wilt natuurlijk niet dat het rek tijdens het klauteren los komt van de muur en omvalt. Waar je naar op zoek bent, is een stevige muur zoals een draagmuur. Want een gipswand is niet stevig genoeg om een klimrek aan te monteren. Hoe weet je nu welke muur in huis een draagmuur is? Zoals de naam al doet vermoeden, heeft zo’n muur een dragende functie. Van de gevel en overige buitenmuren weet je zeker dat het draagmuren zijn. Draagmuren herken je aan het geluid dat je hoort wanneer je erop klopt. Omdat een draagmuur altijd uit sterke materialen bestaat, zoals kalksteen of bakstenen, hoor je een dof geluid. Bij een gipsmuur hoor je een hol geluid. Denk ook aan deze handige geheugensteun: muren waarop of waartegen zolder- of steunbalken liggen, hebben altijd een dragende functie.

LEES OOK
Praktische klustips voor beginners en gevorderden

Lees verder onder de advertentie

Klimrek met ringen kinderkamer

Ook een aanwinst voor een actieve kinderkamer is het klimrek met ringen. Houd hierbij vooral rekening met de bewegingsruimte. Is er genoeg plek om te bungelen zonder dat een openslaande deur in de weg zit of het raam kan worden geraakt? Zorg voor een stevige bevestiging aan het plafond, met goede schommelhaken die dat extra gewicht kunnen dragen. Om deze aan een betonnen plafond te hangen, boor je het beste gaten met een plug. Heeft de kamer draagbalken? Die kun je ook prima gebruiken om de schommelhaken in vast te schroeven. Het draagvermogen van een zolderbalk bijvoorbeeld, wordt amper negatief beïnvloedt. Tenminste, zolang je horizontaal – en niet van onderaf erin – door de balk boort.

Een aanwinst voor aan actieve kinderkamer? Het klimrek met ringen

Lees verder onder de advertentie

Kleurige klimstenen aan de kinderkamer klimrek creatie

Heb je de juiste muur en klimrek gevonden en ben je zelfverzekerd genoeg in het boren van gaten? Voeg klimstenen en klimgrepen aan het klimrek in de kinderkamer toe voor extra klauterplezier. De klimstenen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Kant-en-klare klimstenen van composiet zijn over het algemeen voorzien van twee gaten voor montage. Laat je informeren bij de ijzerhandel of doe-het-zelfzaak welke schroeven en pluggen je precies nodig hebt om de stenen stevig aan de muur te kunnen bevestigen. Zet een parcours uit met de verschillende kleuren en het klimavontuur kan beginnen!

Afgemat maar niet gevloerd

Kies je voor een klimrek in de kinderkamer? Dan is het belangrijk om ook aan een goede ondervloer te denken. Het is niet uit te sluiten dat je kind af en toe een onverwachte snoekduik naar beneden zal maken. En dan is het wel zo fijn als zo’n val zo goed mogelijk worden opgevangen en zo min mogelijk pijn doet. Voor extra demping leg je een daarom sportmat onder het klimrek. Zoals een opvouwbare gymnastiekmat waar ze bijvoorbeeld probleemloos de handstand op kunnen oefenen. Als je op zoek gaat naar vintage items vind je met een beetje geluk ook oude gymtoestellen als een bok of dikke, leren matten.

LEES OOK
De kinderkamer als vrolijkste kamer in huis dankzij de trends van 2023

Lees verder onder de advertentie

Maak de look van het klimrek in de kinderkamer compleet

Met een klimrek in de kinderkamer stimuleer je kinderen in de veilige omgeving van hun eigen huis om meer in beweging te komen. Je maakt de look van een slaapkamer met klimrek compleet met een set stoere lockerkasten en een passend dekbed.

Kleine kinderen worden groot, dat is onontkoombaar. Bij een nieuwe leeftijd – en lengte – horen weer andere behoeftes voor de slaapkamer. Is de kleine spruit het klimrek in zijn of haar kamer ontgroeid? Lees meer over het indelen van een tienerkamer.

Moois voor de kinderkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 13-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans . Overige beelden Instagram