WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het zit ‘m in de details: zo mooi en handig is keukenkastverlichting

Verlichting maakt de keuken niet alleen gezelliger, het is gewoonweg onmisbaar op sommige plekken. Boven het aanrechtblad bijvoorbeeld, maar ook in de keukenkasten kan goede verlichting enorm handig zijn. Bovendien geeft keukenkastverlichting een extra sfeerinjectie aan de ruimte.

keukenkastverlichting
Keuken met licht betonnen aanrechtblad via Mandemakers, ontwerp door vtwonen prijs op aanvraag (mandemakers.nl). Tegels met marmerlook Marble white Statuario van vtwonen, 7×28 cm per m² € 47,95 (vtwonen.nl/verkoopadressen). Muurverf Soft Grey van vtwonen, per liter € 18,95 (karwei.nl). Tekeningen (marcostoker.nl). Lijst Spruitje € 30,- (homestock.nl). Zwarte weegschaal € 35,- (kringloopcentrumbollenstreek.nl). Thermoskan Cowboy van Umbra Shift € 90,- (vtwonen.nl). Koperen pannen van Linda’s hoekje vanaf 
€ 8,- (oudebouwmaterialen.nl). Houten schaal € 75,- (weldaad.com). Ronde houten planken per stuk € 45,- (burbri.nl). Witte pan € 49,-, glazen beugelpotten vanaf € 3,50, kookboeken vanaf € 17,50, cakemix € 3,95 (dille-kamille.nl). Vintage bakvormen per stuk € 15,- (vandijkenko.nl). Vintage houten lijsten privébezit. Overig zie pagina 24 (rechtsonder).

Waarom de keukenkast verlichten?

Verlichting wordt een steeds belangrijker element in keukens en we zien het ook steeds meer terug in de keukenkasten. Waarom vraag je je misschien af? Daar zijn drie redenen voor:

 • Decoratief: een open kast kan door middel van spots een echte eyecatcher worden. 
 • Praktisch: bij functioneel licht gaat het puur om het goed kunnen zien van de inhoud van de keukenkast. Dit licht gaat meestal aan als de keukenkastdeur opengaat en dooft automatisch weer. Verlichting ónder de keukenkast, bijvoorbeeld boven het aanrechtblad of fornuis, is handig om deze plekken te verlichten. Zo voorkom je ongelukken met scherpe messen, hete pannen en vuur. 
 • Trend: licht via smart home is hot and happening. Met zo’n handige tool kun je de verlichting in de keukenkast bedienen met je smartphone.

Soorten keukenkastverlichting 

Er zijn verschillende soorten verlichting voor keukenkasten, we lichten de vier belangrijkste toe:

 • Verlichting onder de keukenkast
 • Inbouwspots in de keukenkast 
 • LED balk onder de keukenkast 
 • LED balk in de keukenkast 

LEES OOK
Praktisch en sfeervol: dit is wat keukenverlichting kan doen

Verlichting onder de keukenkast

Onder de keukenkast is een goede plek om licht te plaatsen. Vind je het belangrijk dat je goed kunt zien wat je aan het bereiden bent? Kies dan voor koud wit licht. Functionele verlichting komt het best tot zijn recht in een neutraalwitte kleur. Vind je sfeer belangrijker, dan is donkerder, warm licht een goede keuze.

Omdat de afstand tussen de kast en het aanrecht vaak klein is, is fel en teveel licht niet aan te raden. Kies het liefst voor opbouwspotjes of LED strips – dit geeft de keuken meteen een moderne look. Is de afstand tussen de kast en het aanrecht groter, dan kun je kiezen voor hanglampen. Kijk voor een model dat in hoogte verstelbaar is. Een andere optie: onderbouwverlichting met platte lampen (verkrijgbaar in verschillende vormen en maten) die je aan de onderkant van de keukenkast monteert. Van kleine lampen met een schakelaar tot langwerpige lampen met een bewegingssensor: de keuze is reuze. 

Zoek je een goedkoop alternatief? Kies dan voor LED strips onder de keukenkastjes. Zo’n strip is makkelijk te bevestigen en geeft mooi licht. Bij veel strips kan je de kleur van het licht zelf bepalen: warm wit als je sfeer wilt, koud wit als je naar werklicht zoekt. Wil je kunnen schakelen tussen deze kleuren? Koop dan dimbare LED strips. Wil je niet alleen wit licht? Kies dan voor RGB LED strips. Hiermee kun je kiezen uit alle kleuren van de regenboog. Over sfeer gesproken!

Functionele verlichting komt het best tot zijn recht in een neutraalwitte kleur. Vind je sfeer belangrijker, dan is donkerder,

warm licht een goede keuze.

beige keuken
Keuken uit de vtwonen collectie, Basic greige

De keuken uit de foto hierboven komt uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier

Inbouwspots in de keukenkast 

Met verlichting in de keukenkast verlicht je jouw servies, kruiden, of wat er dan ook in de keukenkast te vinden is. De inbouwspot geeft voldoende licht en wordt in de keukenkast verwerkt waardoor je hem bijna niet meer ziet. Let hierbij wel op dat de inbouwdiepte niet dikker is dan de plank van de keukenkast. De meeste inbouwspots zijn kantelbaar. Zo kun je zelf kiezen waar het licht naartoe schijnt. Tip: kies voor dimbare spots zodat je kunt schakelen.  

LED balk onder de keukenkast

Een van de populairste manieren om een kast te voorzien van licht, is met behulp van een LED balk. Met een LED balk onder de keukenkast zorg je voor sterk en helder licht. De balk/strip is makkelijk te installeren, energiezuinig en heeft een lange levensduur. Het leuke: je koopt zo’n plafondbalk al voor een paar tientjes. 

LED strip in de keukenkast

Wanneer je voor een LED strip in de keukenkast kiest, is het een goede optie om een LED strip te kiezen met bewegingssensor. Doe je de kast open, dan gaat het licht pas aan.

LEES OOK
Zo maak je een lichtplan voor de keuken

Overige tips bij plaatsen van keukenkastverlichting

 • Ga je een nieuwe keukenkast kopen? Laat waar mogelijk geïntegreerde verlichting in het ontwerp verwerken.
 • Bij het kiezen van keukenkastverlichting is het belangrijk te weten of de kast in aanraking kan komen met water. Is dat wel het geval, boven een kraan en/of fornuis bijvoorbeeld, dan is het verstandig om een spatwaterdichte of volledig waterdichte lampen aan te schaffen. 
 • Kies waar mogelijk voor dimmers of breng ze zelf aan. Zo creëer je een flexibel lichtplan wat eenvoudig en op elk moment aan te passen is.
 • Bekijk het effect van de lichtbron op de belichte oppervlakken. Alleen al een simpele lampenwissel kan een houten blad warmer laten uitkomen of een witte muur nog witter maken.
 • Heb jij een smart home? Dan kun je ook eens kijken naar slimme lampen die je bijvoorbeeld door middel van spraak kunt bedienen.

nog meer: keuken inspiratie