WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo blijft een houten snijplank mooi

Soms zijn houten snijplanken zulke beauty’s, dat het bijna zonde is om ze te gebruiken. En dat terwijl een houten plank juist mooier wordt dóórdat je hem gebruikt. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je de plank onderhoudt, want dat luistert bij dit materiaal best nauw. Met deze tips blijft je houten snijplank als nieuw.

Witte keuken met houten snijplanken en wandplanken | onderhoud

1. In de olie

Het onderhoud van een houten snijplank begint eigenlijk al bij de aanschaf. Het is namelijk handig om voor het eerste gebruik de plank al een keer te oliën om zo een beschermlaag aan te brengen en te voorkomen dat de snijplank droogt wordt. Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.

Voordat je de snijplank in de olie zet, smeer je de houten plank in met citroensap en strooi je er een laagje zeezout op. Wrijf dit in met keukenpapier en laat het 15 minuten intrekken. Spoel de plank af met warm water en laat hem rustig opdrogen, het liefst de hele nacht. Wrijf dan de olie stevig in de plank met keukenpapier en laat het intrekken. Dit herhaal je net zo lang totdat de plank geen olie meer opneemt. Laat de olie daarna minstens 3 uur intrekken en doe daarna pas de andere kant. Is de plank nog vettig van de olie? Dan wrijf je dit eraf met keukenpapier. Hierna kun je weer gebruik maken van de snijplank.

2. Niet in de vaatwasser

Hout is een natuurproduct en daardoor zie je de prachtige lijntekeningen terug in een snijplank. Maar hout werkt ook: het zet uit of krimpt afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. De vaatwasser is daarom echt een no go voor een houten snijplank. De plank wordt dan veel te nat en heet en droogt daarna te snel op. Dat is vragen om problemen. Je krijgt scheuren, het hout wordt te droog en trekt krom. Hoe je de plank wel schoonmaakt? Je leest het bij punt 3.

3. Schoonmaken

Niet in de vaatwasser dus. Maar hoe krijg je een houten snijplank dan wel schoon? Maak de snijplank na elk gebruik meteen schoon door hem af te spoelen en schoon te boenen met een afwasborstel. Heb je rauw vlees, vis of gevogelte gesneden? Gebruik dan ook afwasmiddel! Dep de snijplank daarna af met een theedoek en zet hem rechtop, met de nerf verticaal. Geef de plank de tijd om goed op te drogen, leg hem dus niet op de verwarming of in de zon.

Wanneer de houten plank niet meer prettig ruikt of flink is verkleurd, dan kun je de snijplank ‘scrubben’ met citroen en zout. Knijp hiervoor een halve citroen uit boven de droge snijplank, strooi er zout overheen en laat 15 minuten trekken. Scrub dan de plank met de andere helft van de citroen en spoel hem af. De plank is nu vrij van bacteriën, geur en kleur. Zet de plank daarna weer in de olie en hij is weer klaar voor gebruik.

4. Scheuren in het hout

Zie je toch groeven verschijnen in het hout? Dan kun je nog een poging wagen om de houten plank op te schuren met grof schuurpapier. Zijn het diepe groeven of zelfs scheuren? Dan zit er niets anders op dan de plank weg te gooien. De scheuren worden een broeiplaats van bacteriën en dat is uiteraard niet hygienisch.

Lees ook: altijd een schone keuken met deze gewoontes.

nog meer: keuken inspiratie