Dit mag dus eigenlijk niet in de vaatwasser

Wandtegel Classic Black, marmerdessin, 7,3×30 cm per m² (vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Dinerbord Basic & Bold, Ø 26,5 cm, pastabord Kyoto Ø 21,5 cm, theemok 70’s groen, houten broodplank, afwasborstel (hkliving.nl). Overig privébezit. Beeld

Een van de beste uitvindingen ever is zonder twijfel de vaatwasser. Een enkeling zweert nog bij de afwasborstel, maar de meeste mensen gooien na elke maaltijd de afwasmachine vol. Toch is servies, bestek en andere vuile vaat soms meer gebaat bij de zachte aanpak van een handwas. Daarom een handig lijstje.

Lees verder onder de advertentie

Check het symbool

Op de meeste producten die niet in de vaatwasser mogen, staat een symbool vermeld op de verpakking of op het product zelf. Dit symbool verschilt per merk, maar meestal zie je twee cirkels die borden moeten voorstellen en een aantal waterspetters. Wanneer je dat ziet én een dik kruis erdoorheen, dan kun je het item beter met de hand wassen. Kun je dit symbool nergens ontdekken of ligt de verpakking al onderin de vuilnisbak, dan moet je bij deze materialen oppassen:

1. Hout

Hout kan niet goed tegen te veel en te heet water. Hierdoor gaat het hout werken en kromtrekken. Wanneer je hout in een vaatwasser wast, droogt het uit en kan het zelfs scheuren. In deze scheuren kunnen voedselresten trekken en je begrijpt: dat is niet erg hygiënisch. Houten snijplanken of pollepels kun je dus beter niet in de vaatwasser doen. Dit geldt ook voor messen met een houten heft.

2. Gietijzer

Niet alleen gietijzeren pannen, maar bijvoorbeeld ook de dragers van het gasfornuis was je beter niet in de vaatwasser. Door de hoge temperatuur verdwijnt namelijk de bovenlaag en daardoor kan gietijzer gaan roesten.

Lees verder onder de advertentie

3. Porselein

Heb je antiek of porseleinen serviesgoed beschilderd met bloemetjes of een ander decor? Of servies met een gouden of zilveren rand? Was dit dan ook liever met de hand af. De hoge temperaturen beschadigen de decoratie en dat is gewoon zonde.

4. Zilver

Je zilveren en verzilverde bestek mag niet in de vaatwasser. Dit geldt ook voor metalen zoals aluminium, tin en koper. Deze materialen worden dof en dit is niet meer te herstellen. Wist je trouwens dat je zilver kunt poetsen met ketchup of een halve citroen? Lees deze hacks voor zilverpoetsen.

5. Thermosfles

Let bij een thermosfles of warmhoudbeker goed op of je het vaatwasser-symbool kunt vinden, want ze kunnen niet allemaal tegen de hoge temperaturen van de afwasmachine. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de isolerende luchtlaag verdwijnen en vollopen met water. En zo wordt de thermosfles onbruikbaar.

Lees verder onder de advertentie

6. Kristal

Kristal is net als porselein te fragiel om afgewassen te worden in de vaatwasser. Het kristal breekt niet alleen snel wanneer het in aanraking komt met andere vaat, maar het glaswerk kan ook dof worden. Met de hand dus!

7. Knoflookpers & rasp

Een knoflookpers en rasp hebben kleine gaatjes en achtergebleven etensresten gaan er in de vaatwasser onmogelijk uit. Er zit dus niets anders op dan dit met de hand te verwijderen en af te wassen.

Vaatwas-proof shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma