Hiervoor gebruik je een oven
Over de oven hoeven we je waarschijnlijk niet veel te vertellen, want wie heeft er geen een in de keuken? In de oven kun je de meest uiteenlopende gerechten bereiden, meestal gebruiken we 'm voor het maken van ovenschotels, het grillen van groente, vis en vlees en het bakken van een cake of brood. Je moet de oven wel altijd een tijd voorverwarmen voordat je 'm in gebruik kunt nemen en daarmee hebben we meteen een van de grootste verschillen met de airfryer te pakken.
Zo werkt de airfryer
Ook de airfryer staat inmiddels in heel wat huizen en schuurtjes, inmiddels draait al bij zo'n 60% van de Nederlandse huishoudens deze heteluchtfriteuse op volle toeren. De airfryer bakt net als de gewone friteuse voedsel krokant, maar gebruikt hiervoor 70 tot 80% minder vet. Bovendien ontbreekt de welbekende frituurlucht. Door een ingebouwde ventilator die hete lucht op hoge snelheid laat ciruleren wordt het gerecht gaar en knapperig.
Bij de meeste airfryers kun je de bereidingstijd en de temperatuur van de hete lucht in te stellen, soms zijn er ook programma's voor het stomen of grillen van voedsel.
Wist jij dat de airfryer een Nederlandse uitvinding is? Al in 2005 was de Almeerse Fred van der Weij druk met het bedenken van een alternatief voor de friteuse. Na een jaar of drie had hij het voor elkaar om met een ventilator hete lucht rond voedsel te laten draaien, zodat er een knapperig laagje ontstond. In 2010 sloot hij een deal met Philips en de rest is history.
EVEN LEZEN
Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij het koken met een airfryer (én zo voorkom je ze!)
Verschil tussen een airfryer en oven
Zoals gezegd werken beide keukenapparaten volgens hetzelfde principe: de gerechten worden met behulp van hete lucht gegaard. Toch levert het bereiden van eten in de airfryer een knapperiger resultaat op dan in een oven. Een goed voorbeeld is het bakken van patat. Wanneer je frites in de oven bakt, zul je de bakplaat een paar keer flink moeten opschudden om gelijkmatige gegaarde, gele frietjes te krijgen en dan nog zullen ze niet heel knapperig zijn. Bak je patat in de airfryer, dan is dat krokante laagje er wél. Een airfryer lijkt dan ook meer op een friteuse dan een oven.
Nog een paar andere verschillen tussen de airfryer en oven:
-
Een oven doet er langer over om voor te verwarmen. Reken zeker op een minuut of tien en bij sommige oudere ovens is dat nog langer. Een airfryer is binnen 0 tot 3 minuten op temperatuur.
-
Een airfryer is vooral geschikt voor kleinere maaltijden. Grotere maaltijden, zoals ovenschotels, taarten en vlees dat langzaam moet garen, kun je beter in een oven bereiden.
-
In een oven kun je tegelijkertijd meerdere hoeveelheden bakken én je kunt er langwerpige gerechten in kwijt. Denk maar aan een stokbrood of grote ovenschaal. Handiger als je met meerdere personen je huishouden (en oven) deelt.
-
In een oven blijft het vocht hangen en dat trekt in het voedsel, vandaar dat ovenpatat en snacks zoals bitterballen vaak een beetje zacht blijven.
-
Een airfryer heeft een afvoersysteem voor vet.
Kan de oven de deur uit?
In de meeste keukens zit de oven ingebouwd en alleen al daarom zal er niet zo snel afscheid van het apparaat worden genomen. Maar heb je een losse oven en airfryer die beide nogal wat plek innemen, dan denk je er misschien over na om een van de twee de deur uit te zetten. Slaap er nog een nachtje over, want zoals je hierboven al kon lezen: de een is de ander niet. Zie de airfryer als een handige aanvulling op de oven, want beide apparaten geven echt een ander bakresultaat.
TIP! Ga je binnenkort een airfryer kopen? Bespaar je dan het uitzoekwerk en bekijk de beste koop in airfryers.