Van keuken naar woonkeuken: dit zijn de 5 opties voor een kookeiland
Een kookeiland maakt van de keuken een van de gezelligste ruimtes. Het creëert verbinding met de woonkamer, nodigt uit tot aanschuiven én zorgt ervoor dat de thuis-chef nooit alleen staat. Droom jij van dit culinaire pronkstuk? Dit zijn de vijf opties voor een kookeiland.
Wat is een kookeiland?
Een kookeiland is (meestal) een vrijstaand keukenblok en heeft een centrale functie in de ruimte. In tegenstelling tot een gewoon aanrecht loop je eromheen en werk je aan meerdere kanten. Ideaal voor helpende handen. ‘Met name in de open keuken wordt er steeds vaker gekozen voor een kookeiland. Het zorgt voor verbinding tussen de woonkamer en keuken en maakt van de keuken een echte woonkeuken’, aldus Wessel, verkoopadviseur bij Superkeukens. Een bizarre verbouwing of ver-van-je-bedshow? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
‘Het voordeel: je staat niet met je rug naar de ruimte als je aan het koken bent. Je bent meer betrokken, wat gezellig is als je visite hebt.’
1. Het traditionele kookeiland
Het traditionele kookeiland is - zoals de naam al doet vermoeden - bedoeld om aan te koken. Het eiland heeft een (inductie)kookplaat en afzuiging, waardoor je het kokkerellen naar het middelpunt van de ruimte verplaatst. Waar je die minder charmante afzuigkap laat? Daar bestaan tegenwoordig gelukkig stijlvolle opties voor. ‘Steeds vaker zien we de ingebouwde kookplaatafzuiging. Daarbij kun je kiezen voor recirculatie, waarbij de afgezogen lucht niet meer naar buiten wordt geblazen, maar wordt gefilterd door koolstoffilters. Ook nog eens duurzaam, want je voorkomt dat de gestookte warmte het huis verlaat. Goed om rekening mee te houden: wanneer je kiest voor een traditioneel kookeiland, moet het leidingwerk voor water en elektriciteit uit de vloer komen.
LEES OOK
Afzuigkap voor een kookeiland: alle opties & kosten
2. Het schiereiland
Een schiereiland is een kookeiland dat aan één zijde (vaak de kopse kant) tegen de muur staat. Net als bij het traditionele kookeiland loop je er nog steeds grotendeels omheen en werk je aan meerdere kanten. Deze optie is ideaal als de ruimte net te klein is voor een vrijstaand eiland: in plaats van aan vier kanten, heb je nu nog maar aan drie kanten loopruimte nodig. Nog een belangrijk voordeel: omdat het eiland tegen de muur staat, hoeft water en elektra in dit geval niét uit de vloer te komen. Dat scheelt weer leidingwerk verleggen, wat - zeker wanneer er vloerverwarming ligt - veel werk en kosten bespaart.
LEES OOK
Dit zijn de eindeloze mogelijkheden van een schiereiland in de keuken
3. Het spoeleiland
Een spoeleiland kan zowel een vrijstaand als een schiereiland zijn en is een keukenblok waar alleen water is aangesloten. Zo kun je hier wel een gave spoelbak met kraan plaatsen, maar houd je de kookplaat bij het vaste aanrecht.
4. Het werkeiland
Houd je de kookplaat en spoelbak liever in een vast aanrecht, maar kun je wél extra werkruimte gebruiken? Of zie je het niet zitten om leidingwerk te verleggen? Dan is het werkeiland een goede oplossing. Het heeft de uitstraling en allure van een traditioneel kookeiland, maar dan zonder aangesloten leidingwerk. Ideaal voor die ellenlange mise-en-placelijst ter voorbereiding van het jaarlijks familiediner.
5. Kookeiland met bar
De droom van velen: een kookeiland met gezellige bar. Zo creëer je naast de eettafel een meer informele zitplek. Leuk voor de vrijdagmiddagborrel of een avond koken met vrienden. Deze life goal kan gelukkig bij ieder type kookeiland worden toegevoegd. Schuif er een aantal barkrukken of -stoelen bij en het volgende feestje is bij jou!
‘Een losse kastenwand of aanrecht houdt het kookeiland strak en opgeruimd’
Beoogd en gewenst gebruik
Waar je op let bij het uitkiezen van een kookeiland? ‘Het beoogd en gewenst gebruik is het belangrijkste. Hoe ga je de keuken daadwerkelijk gebruiken?’ Ben je bijvoorbeeld een echte borrelaar, is veel kastruimte een pre of is leidingwerk verleggen een no-go? En wat vind je van zichtbare spullen op het eiland? ‘In dat laatste geval is het slim om voor een extra kastenwand of los aanrecht aan de wand te kiezen. Dat is ideaal voor de koffiemachine, fruitschaal en kookgerei en zo blijft het kookeiland zelf strak en opgeruimd.’
LEES OOK
Vijf alternatieven voor een keukeneiland