Toe aan iets nieuws? Zelf keukendeurtjes vervangen doe je zó

beeld vtwonen Beeld vt wonen&design beurs 2022 | stylist: Kim Rossenberg | fotografie: Timo Sorber
Beeld vt wonen&design beurs 2022 | stylist: Kim Rossenberg | fotografie: Timo Sorber

De meeste keukens gaan wel een jaar of twintig mee, maar dat betekent niet dat je ook al die jaren tegen dezelfde keukendeurtjes aan hoeft te kijken. Ben je uitgekeken op de kleur of het materiaal en snak je naar iets nieuws? Met deze tips krijg je keuken weer als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Sfeerbepalende keukendeurtjes

Glanzend, ingetogen mat, hout, kunststof, strak rvs of een knalkleur: de grootste sfeerbepalers van de keuken zijn de fronten. Als je de keukendeurtjes vervangt, dan is de keuken eigenlijk weer als nieuw. Ideaal én duurzaam, maar hoe bepaal je de nieuwe kleur(en) en het materiaal van de fronten? En hoe zorg je ervoor dat je deze na een paar jaar niet weer spuugzat bent? Een aantal tips:

 • Alles mag en kan, maar laat wel de kleur en het materiaal op meerdere plekken in de keuken terugkomen. Zo creëer je rust en eenheid.
 • Heb je een open keuken? Zorg er dan voor dat de nieuwe kleuren van de keukenkastjes bij de rest van het interieur passen. In een dichte keuken kun je prima een heel andere stijl neerzetten.
 • Mat of glans? Mat past vaak goed bij een industriële of basic keuken, terwijl glans wat chiquer staat. Baseer je keuze op de sfeer die je wilt creëren en de rest van het interieur.
 • Bepaal niet alleen welke kleur, maar ook welk materiaal bij jou en je huisgenoten past. Kunststof is redelijk kind-, kras- en vlekbestendig, terwijl je bij massief hout of rvs zult moeten oppassen met bepaalde vloeistoffen en vlekken meteen moet verwijderen. Ben je wel een keukenprinses, maar geen poetser, dan zijn die materialen misschien minder aan jou besteed.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

keuken inspiratie Een keuken indelen en inrichten doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Verbouwen-keuken Geef je vertrouwde keuken een opfrisser! Zo pak je een keukenrenovatie aan

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie Met deze snelle (en goedkope!) trucs voelt een oude keuken als nieuw

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Inrichting-styling Dit is alles wat je moet weten over je keuken wrappen

Materialen voor keukendeurtjes

Zoals we hierboven al vertelden: denk goed na over het materiaal van de keukendeuren. Het is zonde als er op je zorgvuldig uitgekozen deurtjes in no time vlekken zitten die je er niet meer uitkrijgt.

 • Kunststof: de meest betaalbare frontjes zijn van kunststof. Ze zijn gemaakt met melamine hars, folies of met laminaat bekleed en in veel kleuren uitvoerbaar. Die met melamine hars is het sterkst en minst gevoelig voor verkleuring. Fronten met een folie zijn het gevoeligst voor beschadigingen.
 • Lak: bij fronten met een laklaag maakt het verschil of je een matte lak kiest of hoogglans. Matte lak is meestal wat ruwer en dat zorgt ervoor dat vloeibare stoffen soms in de fronten trekken. Bij hoogglans heb je dit probleem niet, alleen moet je hierbij uitkijken met doekjes met een grove structuur of schuursponzen.
 • Massief hout: een houten keuken is altijd voorzien van een olie- of laklaag. Toch moet je uitkijken voor vuil, want dit kan in de poriën van het hout trekken. Eventuele vlekken kun je vaak nog wel met een vochtige borstel verwijderen.
Lees verder onder de advertentie

Nieuwe keukenfronten kopen

Weet je voor welke kleur en welk materiaal je gaat? Dan is het tijd om nieuwe keukenfronten uit te zoeken. Dit kun je doen bij verschillende specialisten, omdat de keukenfronten meestal standaard afmetingen hebben. Een kleine online zoektocht helpt je al snel een stap verder naar een zo goed als nieuwe keuken.

Keukenfronten verven

Je hoeft niet meteen nieuwe keukenfronten aan te schaffen. Met een lik verf kom je ook een heel eind. Volg de volgende stappen et voilà: je tovert een volledige nieuwe look in de keuken.

 1. Voor een mooi eindresultaat haal je het best de keukenkastjes los. Schroef de scharnieren los en haal ook de handgrepen van de keukenkastjes af.
 2. Ontvet de deuren grondig en schuur ze vervolgens met fijn schuurpapier.
 3. Zet de keukendeurtjes en frontjes in de kunststofprimer (of grondverf bij houten deurtjes). Schuur ze nogmaals licht op, haal er een doek overheen en lak ze in de gewenste kleur. Let erop dat je minimaal drie lagen aanbrengt. Tussen de lagen door is het belangrijk om ze steeds even licht op te schuren en het stof weg te poetsen.
 4. Pro tip: er is ook speciale verf voor het overschilderen van keukenkastjes. Als je deze verf gebruikt, hoef je de deuren niet eerst met kunststofprimer te behandelen. Deze verf is echter slechts in een paar kleuren verkrijgbaar.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Ontdek meer over keukenkastjes verven

beeld vtwonen Beeld vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 2 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Fietje Bruijn | Gorinchem
Beeld vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 2 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Fietje Bruijn | Gorinchem
beeld vtwonen Beeld vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Eva van de Ven, fotografie Margriet Hoekstra\n
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Eva van de Ven, fotografie Margriet Hoekstra\n

Keukenfronten wrappen

Kort gezegd is de keuken (laten) wrappen het beplakken van keukenkasten en ladefronten met plakfolie. Deze manier heeft veel voordelen. Het wrappen van je keuken kost minder geld dan een nieuwe keuken kopen en je kunt uit allerlei kleuren en patronen kiezen. Zo kun je een basic matte variant zoals deze kiezen of een marmeren aanrecht faken door voor een marmerlook folie te gaan. Je hebt dus met weinig moeite en tijd een compleet nieuwe keuken.

BENIEUWD HOE JE HET WRAPPEN AANPAKT?
Ontdek hier alles over keukenfronten wrappen

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de keuken…

Bron: Beeld 1: vt wonen&design beurs 2022 | stylist Kim Rossenberg | fotografie Timo Sorber. Beeld 2: vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 2 seizoen 14 | fotografie Margriet Hoekstra | styling Fietje Bruijn | Gorinchem