WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Weer als nieuw: tips voor de renovatie van jouw bestaande keuken

Wanneer de basis nog staat als een huis, maar de kleur of het keukenblad echt niet meer kan, dan is het zonde om de hele keuken te vervangen door een nieuw exemplaar. Het is veel duurzamer en bovendien stukken goedkoper om onderdelen te vervangen of op te knappen. Zo kan jouw keuken er weer jaren tegenaan en bespaar je veel geld en verbouwellende. Bekijk hieronder de tips voor het opknappen van je oude keuken. 

keuken tegels achterwand
Barkrukken, theepot en kom in nis HKliving. Wandlamp Ferm Living. Love lamp Sissy-Boy Homeland. Tegels Constellation kleur Flamingo Baby via Quintalisque. Kraan Quooker. Houten pot Household Hardware. Bloempot H&M Home. Planten Blóm. Overig herkomst onbekend.

Nieuwe keuken zonder slopen

Is de keuken niet meer helemaal naar je zin en de bodem van je portemonnee aardig in zicht? Geen paniek, een compleet nieuwe keuken aanschaffen is niet nodig! Ook zonder sloopwerk kun je ’m een andere uitstraling geven. Met een paar nieuwe deuren, andere grepen, nieuwe keukenkraan of een extra oven bijvoorbeeld. Kortom, zet je wensen op een rij, laat je inspireren en aan het werk!

Wensenlijstje voor de keuken

Een goed doordacht plan is het halve werk. Begin de keukenmetamorfose dan ook met het opstellen van een wensenlijst. Laat je hierbij op allerlei manieren inspireren. Loop eens door een keukenwinkel, verzamel zoveel mogelijk keukeninspiratie, blader door tijdschriften of laat je door vtwonen stylist Eva meenemen in het nieuwste college Project Keuken.

Bedenk welke kleuren je wilt en ga na of de huidige apparatuur nog voldoet aan je culinaire wensen. Zou je graag de allernieuwste inductiekookplaat willen of een handige stoomoven? Of zou je graag andere keukenapparatuur willen vervangen? Overweeg de aanschaf van nieuwe tegels, een ander werkblad of een design afzuigkap.

Ander werkblad

Het vervangen van het werkblad geeft de keuken meteen al een compleet nieuwe en frisse uitstraling. Er bestaan onder andere werkbladen van kunststof, beton, marmer en hout. Maar welke kies je nou? Ieder soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk dat je weet welk materiaal werkblad bij jou past.

vtwonen 08-2021 | hoge bruine keuken met houten aanrecht en zwart stalen constructie en twee katten
Keuken op maat gemaakt Studio Tijn, Bloempot Loods 5. Mozaïktegels Kol tegels & Sanitair. Planten tuincentrum.
oven schoonmaken keuken

Keukenkastjes opknappen

De keukenkasten bepalen voor een groot deel de sfeer van je keuken. Alleen de fronten vervangen of een andere kleur geven doet al wonderen. Nieuwe fronten koop je bij de leverancier van je keuken, de bouwmarkt of laat ze op maat maken. Je kunt ook de bestaande deurtjes van je keukenkasten opknappen. Met een lik verf of een leuk behang krijgen de fronten een compleet nieuwe look. Er zijn een paar handige tips die je kunnen helpen voor het wrappen van de keukenkastjes.

Tegels vervangen

Misschien heb je op dit moment wel tegels als achterwand bij je aanrechtblad. Erop uitgekeken? Er zijn alternatieven voor tegels, zoals een spatplaat van glas. Bik je oude tegels weg, laat de muur opnieuw stuken, geef hem eventueel een kleur en bevestig een glazen plaat op de muur. Je stucwerk wordt zo optimaal beschermd en de muur is makkelijk schoon te houden. Je kunt ook voor een plaat rvs of een spiegelwand kiezen.

Wil je geen speciale spatwand? Schilder de muur dan met een afwasbare muurverf of met latex en dan een vernislaag. Ga je voor nieuwe tegels? Laat je dan inspieren door de vtwonen tegelcollectie.

Nieuwe keukenapparatuur

Soms zijn de keukenkastjes nog prima, maar zijn de apparaten aan vervanging toe. Omdat jouw kookkunsten belemmerd worden door die ene oven of omdat ze simpelweg op zijn. Met een nieuwe koelkast, vaatwasser, stoomoven of kookplaat voelt jouw keuken weer als nieuw. Heb jij twee rechterhanden? Dan kun je de inbouwapparatuur prima zelf vervangen. Als je geen ervaring hebt met vergelijkbare klussen, dan kun je beter een monteur laten komen. Bij het verkeerd aansluiten van een apparaat vervalt namelijk de garantie en ben je nog verder van huis.

Maak het af met accessoires

Heb je een keuken met bovenkasten? Dan kun je ervoor kiezen om deze te vervangen voor zwevende planken. Zo oogt de keuken ruimtelijker en kun je pronken met je allermooie servies. Grote broodplanken kunnen op het werkblad tegen de muur of (als ze een oogje hebben) met een leren lus aan een haak. En losse kruiden, flesjes en andere keukenaccessoires staan leuk en binnen handbereik in draadmanden naast het fornuis.

Neem de tijd

Bekijk goed welke klussen je zelf kunt doen en welke je moet uitbesteden en maak dan een planning. Houd er wel rekening mee dat voor sommige apparaten en onderdelen een lange levertijd geldt en dat goede klusjesmannen vaak lang van tevoren vol zitten.

Moois voor in de keuken…

nog meer: keuken inspiratie