Spettergevaar! Deze vloeren zijn geschikt voor in de keuken

Novilon vloer Kiezel per m² € 29,50.M.m.v. woodchuck.nl (kindertafel en -bank), woodenstory.pl (houten blokken), householdhardware.nl (vazen), letoile.store (theedoek, pepermolen, bruine kom), studio-yen.com (kruk), bymolle.com (nettas), tessaderijk.com (kunstwerk). Keuken handgemaakt, overig privébezit. Beeld Productie Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotografie Ernie Enkelaar
Beeld Productie Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotografie Ernie Enkelaar

De keuken is bij uitstek een plek waar veel gesneden, gehakt, geprutteld en gebakken wordt. Dit betekent ook dat er veel gemorst en geknoeid wordt. Wat voor vloer past daarbij? Oftewel, welke vloer is spetter proof en het best voor de keuken?

Lees verder onder de advertentie

De vloer hierboven is een Novilon vloer uit de vtwonen collectie. Bekijk hier de verkoopadressen.

Wat heeft de keukenvloer allemaal te verduren?

De vloer in de keuken heeft – naast de badkamervloer – waarschijnlijk het meest te verduren. Als hobbykok zul je regelmatig knoeien met water, voedsel, sauzen en dranken en naar alle waarschijnlijkheid valt er ook nog weleens een mes of vork met de punt(en) in de vloer. En dan hebben we het nog niet eens over alle stappen die je in de keuken zet tijdens het koken en het opdienen van het eten. Oftewel: de keukenvloer moet écht tegen een stootje kunnen.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een vloer voor de keuken?

Natuurlijk let je bij het uitkiezen van een keukenvloer op of je ‘m mooi vindt en of hij bij de kleur en stijl van de keuken past, mocht je die al hebben (uitgezocht). Maar omdat een keukenvloer een hoop te verduren heeft, zul je ook moeten letten op andere zaken – praktische zaken welteverstaan. Is de vloer eenvoudig te reinigen? Hoe moet je ‘m onderhouden? Wat is de levensduur van de vloer op lange termijn als het regelmatig blootgesteld wordt aan vocht en vet? En kan de vloer in combinatie met vloerverwarming?

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
6x binnenkijken: een keuken om van te dromen

Deze vloeren zijn erg geschikt voor in de keuken:

Tegels

Tegels zijn simpelweg perfect voor in de keuken: ze zijn supersterk, slijtvast en eenvoudig schoon te krijgen. Ze geven bovendien een klassieke keuken extra allure. Pluspunt: ze gaan goed samen met vloerverwarming. Tegels ogen vaak wel wat kil en koud. Met jonge kinderen (denk: valgevaar) is het een wat minder veilige keuze. Bekijk hier de tegels uit de vtwonen-collectie.

Laminaat

Bij laminaat denk je vooral aan een houtlook, maar deze kunststof vloer is in allerlei dessins verkrijgbaar. Het is één van de populairdere vloeren door de lage prijs en toch mooie uitstraling. De vloer is makkelijk in onderhoud en prima te combineren met vloerverwarming. Ook krimpt of zet het niet uit bij temperatuurverschillen. Let wel op: het laminaat moet watervast zijn. De bovenste laag heeft dan een waterafstotende coating gekregen die ook de voegen meeneemt. Door het vrijwel naadloze kliksysteem trekt geen druppel het materiaal in. Tussentijdse beschadigingen zul je ook niet snel kunnen repareren, wat het voor de keuken daarom misschien niet de allerbeste keuze maakt. Bekijk hier de laminaatvloeren uit de vloerencollectie van vtwonen!

Lees verder onder de advertentie
Novilon vloer Kiezel per m² € 29,50.M.m.v. woodchuck.nl (kindertafel en -bank), woodenstory.pl (houten blokken), householdhardware.nl (vazen), letoile.store (theedoek, pepermolen, bruine kom), studio-yen.com (kruk), bymolle.com (nettas), tessaderijk.com (kunstwerk). Keuken handgemaakt, overig privébezit. Beeld vtwonen 07-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 07-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Peggy Janssen

Vinyl vloeren zijn ideaal voor de keuken: slijtvast, vochtbestendig en relatief goedkoop

Vinyl

Vinyl vloeren, zoals de Novilon vloeren van vtwonen te zien op de foto hierboven, bestaan uit meerdere lagen harde kunststofmaterialen. De bovenste laag bestaat uit een sterke slijtvaste laag waardoor deze vloeren tientallen jaren meegaan. Bovendien zijn vinyl vloeren makkelijk te onderhouden, relatief goedkoop en vochtbestendig. Dit maakt de vloer ideaal voor in de keuken. Bovendien kun je er vloerverwarming onder leggen. Het nadeel? De vloer kan minder goed tegen zware meubels, deze kunnen een afdruk achterlaten. Er zijn veel prijs- en kwaliteitsverschillen, dus laat je goed informeren!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Met deze tips creëer je een retro keuken

PVC

PVC lijkt erg op laminaat, maar is net als vinyl een kunststof vloer, bestaande uit meerdere lagen. Over het algemeen is PVC wat sterker dan vinyl. Ook heeft het een beschermende toplaag en wordt het in stroken gelegd. De vloer is relatief betaalbaar en in veel verschillende dessins verkrijgbaar. Daarbij is ie makkelijk te onderhouden en kun je er vloerverwarming onder leggen. Bekijk hier de PVC-vloeren uit de vloerencollectie van vtwonen! Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook EVC-vloeren verkrijgbaar zijn? De EVC-vloer is het duurzame zusje van de PVC-vloer. Bekijk hier de EVC-vloeren uit de vtwonen-collectie.

Betonnen vloer of gietvloer

De gietvloer is al een aantal jaren flink in opkomst! Het geeft de keuken een moderne en industriële uitstraling. De gietvloer is makkelijk in het dagelijks onderhoud en bovendien zijn er geen kieren of naden zichtbaar waar voedselresten in kunnen achterblijven – wel zo hygiënisch. Daarnaast is er een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig en zullen er alsnog na verloop van tijd wat scheurtjes ontstaan. Nieuwsgierig naar meer? Lees hier alles over de gietvloer.

Lees verder onder de advertentie

Minder geschikt: houten vloer

De houten vloer blijft populair door zijn prachtige, authentieke look die veel warmte uitstraalt. Elke plank is uniek door de nerven en barsten. De houten vloer voelt zich in iedere interieurstijl thuis, maar past naadloos in een klassieke, industriële of landelijke keuken. De vloeren gaan lang mee en kunnen in verschillende patronen gelegd worden, zoals een visgraatpatroon. Het nadeel is dat een dergelijke vloer wel wat onderhoud nodig heeft. Een houten vloer is relatief duur en vloerverwarming is geen optie. Ook water en een houten vloer gaan niet goed samen, wat het wellicht niet de állerbeste match maakt voor in de keuken. Temperatuurverschillen kunnen er bovendien voor zorgen dat een vloer krimpt of uitzet.

Alles om je keuken te stylen

Bron: beeld 1: Productie Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotografie Ernie Enkelaar | beeld 2: vtwonen 07-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Peggy Janssen |

Lees verder onder de advertentie