Liever geen tegels in de keuken? Dit zijn de alternatieven

beeld vtwonen Beeld https://media.vtwonen.nl/m/m57510t8kdsa.jpg\n\nbeeld: styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld https://media.vtwonen.nl/m/m57510t8kdsa.jpg\n\nbeeld: styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans

Beton ciré, schrobvaste verf, behang, natuursteen… er zijn heel wat alternatieven voor standaard tegels in de keuken. Maar al die mogelijkheden maken de keuze er niet makkelijker op. Want welke achterwanden zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch? We zetten de voor- en nadelen van de meest bekende keukenwanden op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Schrobvaste verf op de muur

Wanneer je het liefst een strakke, basic muur in de keuken wilt, kies dan voor schrobvaste verf. De naam zegt het eigenlijk al: spetters en vlekken poets je er zo af zonder dat de verf afbladdert of lelijk wordt. Deze speciale verf koop je in de bouwmarkt en verfwinkel en bijna alle verfmerken hebben deze variant wel in het assortiment. Let op: er zijn drie verschillende ‘schrob’ klasses, waarbij klasse 1 geschikt is voor plekken die vaak afgenomen moeten worden en klasse 3 juist is voor plekken waar dit minder vaak hoeft. Je zult begrijpen dat klasse 3 het meest geschikt voor de keuken is.

Een nadeel kan zijn dat de schrobvaste laag na een maand doordrogen pas echt goed werkt, dus zet die staafmixer de eerste weken na het schilderen iets verder van de vers geverfde muur af.

Natuursteen in de keuken

Marmer is de laatste jaren weer helemaal terug en ook in de keuken zie je steeds vaker achterwanden en aanrechtbladen van dit natuursteen. Ook graniet en hardsteen zijn favoriete materialen voor wand en blad. Het voordeel van natuursteen is dat het kras- en hittebestendig is en je dus niet uit hoeft te kijken met warme pannen. Het is ook een duurzaam materiaal en kan heel wat jaren mee. Dit soort natuurlijke alternatieven voor tegels zijn dan ook een erg fijne keuze.

Lees verder onder de advertentie

Een nadeel van natuursteen is dat het licht poreus is en je moet opletten met agressieve schoonmaakmiddelen, vocht en zure vloeistoffen, zoals jus d’orange en citroensap. Wil je wel natuursteen, maar geen gedoe? Er zijn steeds meer imitaties die nauwelijks van het echte materiaal te onderscheiden zijn.

beeld vtwonen Beeld vtwonen catalogus 2019-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen catalogus 2019-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

Behang

Een snelle upgrade van de keuken? Dan is behang ideaal! Je hebt hiervoor wel speciaal behang nodig, want gewoon vliesbehang is niet bestand tegen veel vocht. Keukenbehang is hittebestendig, waterdicht en makkelijk schoon te maken. En er zijn zoveel verschillende decors dat er voor elke smaak en woonstijl wel eentje te vinden is. Daarbij heeft speciaal keukenbehang nauwelijks nadelen, alleen de prijs ligt wat hoger dan gewoon behang.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtverbouwen keuken 2 | fotografie en styling JANSEM | tekst Chris Muyres
Beeld vtverbouwen keuken 2 | fotografie en styling JANSEM | tekst Chris Muyres

Beton ciré als alternatief

Beton ciré is een betonstuc die door de toevoeging van speciale materialen en harsen extra hard wordt. Omdat het een gladde laag is, heb je geen last van voegen waar vuil in blijft zitten en is de wand makkelijk schoon te maken. Niet alleen mooi, maar ook praktisch dus. Beton ciré is prachtig in een stoere, industriële keuken, maar door z’n krijtachtige afwerking past het ook perfect in een keuken met een zachtere, bijna Oosterse look.

Een nadeel van beton ciré is dat je moet uitkijken met agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes. En het duurt even voordat de wand klaar is: het materiaal wordt laag voor laag aangebracht wat zomaar een week of drie kan duren.

Lees verder onder de advertentie

Shop moois voor in de keuken…

Bron: beeld 1: styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen catalogus 2019-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtverbouwen keuken 2 | fotografie en styling JANSEM